Witam. Chciałbym drodzy użytkownicy abyście doradzili mi filtr wewnętrzny(mechaniczny) do mojego akwarium. Jeśli chodzi o moc, to chciałbym zawyżony model* ponieważ mam mięsożerną obsade która strasznie s.. brudzi Myślę że coś około 1500l/h
Nie mam doświadczenia co do firm, więc zanim coś zamówie wolę skonfontować zdania, żebym nie zamówił przysłowiowej chińszczyzny. A każdy wie że marka w dzisiejszych czasach nie gwarantuje jakości. Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam.
jakiej długości akwa?
Może coś takiego? http://allegro.pl/aquael-pompa-circulat ... 27468.html do tego gąbka i jazda.
Ważne jakbyś kupował aquael, to patrz koniecznie z przyssawkami amortyzujacymi, bo na zwykłych hałas jest nie do zniesienia.
Ja mam 1100l/h, kupy słabo zbiera, ale wytwarzany prąd wody ładnie zamiata większość syfu do zabudowy filtra. Nie kupuj czasem z tą wkładką z ceramiką, bo to chwyt marketingowy jest i szkoda kasy. Sama pompa+gąbka+przyssawki amortyzujące.
Jeśli masz akwa 120cm to już raczej bym kombinował z 2000l/h
Akwarium mam długości 100cm. Ciekawa propozycja, nie jest tez strasznie drogi, w sklepach patrzałem takie filtry z wydajnoscia 600-750l/h za okolo 100zł Właśnie chodziło mi o takie odpowiedzi. Rozwaze ta oferte, dzięki !
ja jako mechanicznych używam HANZA hj-1122. To jakaś chińszczyzna.
Robi jak jest zapchany troszkę hałasu to samo na zmniejszonym przepływie.
Robi pralkę w akwa o długości 150cm na czystej gąbce. W zestawie ma koszyk na watę ale nie używam tego tylko zakładam gąbkę największą na króciec.
Koszt tego to nie więcej jak 25zł na równej
Jak do 100cm uważam, to ten który Ci podałem będzie okej :)
albo 10zł dołożyć i kupić 2000 http://allegro.pl/pompa-circulator-2000 ... 75872.html
ale 5W bardziej prądożerny. Jakby robił za dużą wirówkę, to zawsze możesz ograniczyc przepływ ;) Ale gdybys kiedyś chciał stawiać coś większego, to nie będziesz miał kolejnego wydatku;)
Jeśli 25zł, to można spróbować.
Laso - większośc sprzętu jest robione w chinach, tylko kwestia jest technologii, projektu i jakości użytych materiałów. Ale jakoś do mnie bardziej przemawia kupno Sony made in China niż Manta made in Poland ;)
Masz rację i zgodzę się z tobą. Co do filtra nie mogę powiedzieć o nim nic złego oprócz hałasu ale Aquael nie hałasuje już tak(prawie wogóle go nie słychać a tych gumek nie mam). Mam tego 1100 ale z przepływem wody się umywa do tej chińszczyzny.
Żeby powiedzieć że się nie popsuje to nie mogę gwarantować bo chodzi u mnie 4 miesiące a Aquael 3 lata.
Sprawa tylko kasy. Ten dużo tańszy ale.... no właśnie jest to ale.
Co do grzałek Aquaela to już tak nie polecam. Mi i koledze się psują. Tylko u mnie grzałki muszą nabijać po 29-30 C
masz kranik i ograniczasz ;) Po swoim widzę, że można z b.mocnego do muskania;) Ale przy założeniu gąbki i przy 100cm za bardzo bym się o to nie martwił. Zresztą napowietrzone ryby to zdrowe ryby :D
A co do przyssawek - u mnie na standardowych dragania pompy przenosił się na pokrywę i odbłysniki, przez co wytwarzał się hałas, amortyzatory ten problem rozwiązały.
Co do grzałek nie narzekam, kiedyś miałem 50W i chodziła bezproblemowo, teraz 200w i (odpukać) też jest okej. Ale temp na 26 stopni.
Ostatnio zmieniony 2011-12-27, 23:50 przez radzio27, łącznie zmieniany 1 raz.