założenie akwarium malawi
witam serdecznie jestem nowym członkiem klubu więc na wstępie wszystkich pozdrawiam. W akwarystyce nie mam żadnego doświadczenia dlatego proszę o wyrozumiałość (jestem zielony jak te rośliny pływające w nim). Zawsze chciałem założyć akwarium i w końcu przyszedł na to odpowiedni moment. Zdecydowałem się na hodowle ryb z jeziora malawi- są rewelacyjne. Trochę czytałem w internecie i zdecydowałem się na taki zestaw:
akwarium 150x50x50 375l proste z pokrywą plastikową wromak
szafkę od akwarium wykonałem samodzielnie tzn: kupiłem na tartaku 4 słupki 8x8 oraz belki 12x8 na wierzch płyta mdf 18mm boki obkleiłem styropianem i położyłem piaskowiec jak dla mnie szafka prezentuje się pięknie- chętnie zamieszczę zdjęcia tylko powiedzcie jak?
1 filtr zewnętrzny o wydajności 1500l/h z lampą uv i wkładami 1xzeoli, 1xceramika, 1xbioceramika
1 filtr wewnętrzny o wydajności 1600l/h z wkładami gąbkowymi
grzałka z termostatem 300w
napowietrzacz do akwarium 600l o wydajności 2,5lna min
podłoże piasek kwarcowy o bardzo małej granulacji
jako wystrój wapienie filipińskie (z racji podnoszenia ph), pukle filipińskie
trochę łupka który jest obojętny dla odczynu wody i jeden duży korzeń
jako tło zewnętrzne fototapeta cała niebieska przyklejona taśmą dwustronna nie wiem czy to dobry pomysł
rośliny: anubias barteri, Trawa Vallisneria spiralis, Microsorium pteropus podobno tych roślin pyszczaki nie ruszają
kupiłem jescze odmulacz ,termometr, siatkę do odłowu ryb programatory do sterowania oświetlenie i chyba mniej więcej to wszystko .
A teraz proszę o parę rad tzn:
1.wczoraj zalałem akwarium i posadziłem rośliny woda stała się jak mleko( filtr wewnętrzny cały czas przemieszcza mi piach co powoduje osiadanie go na wszystkim po prostu wszystkim ( skałkach, roślinach,korzeniu i tp) czy muszę to jakoś przegarnąć ten piach z tych rzeczy bo nie wiem. Dzisiaj woda zrobiła się o wiele czystsza widać bardzo dokładnie już tył akwarium tzn fototapetę ale osad na wszystkim pozostał .
2.kolejne pytanie to odnośnie rośliny anubiasa były za nużone same korzenie zanim posadziłem go w akwarium i część liści po prostu się pokurczyła zaczęła usychać gdy się zorientowałem i je za nużyłem nie odzyskały już tego wyglądu( mimo to posadziłem tą roślinkę czy jest szansa że się odbuduje i można ją uratować
3.czy generalnie dobrze skompletowałem zestaw: podobno liczy się wielkość dna ważne jest ph i nadfiltracja
4.czy filtr wewnętrzny musi chodzić cały czas
5.jakie najlepiej ryby dobrać do takiego zbiornika
6. jakie oświetlenie powinno być dla malawi( w pokrywie są świetlówki standardowe)
7. zbiornik powinien dojrzewać 3 tygodnie -za jaki czas będzie woda krystalicznie czysta i czy w tym czasie filtry muszą chodzić caly czas
8 gdzie w łodzizgierzu można kupić zdrowe i niedrogie pyszczakie , gdzie jest duży wybór
9 kiedy i gdzie jest giełda akwarystyczna w łodzi
Będę bardzo wdzięczny za udzielone informacje i rady (nie gniewajcie się jeśli gdzieś jakieś głupoty popisałem ponieważ dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką.
akwarium 150x50x50 375l proste z pokrywą plastikową wromak
szafkę od akwarium wykonałem samodzielnie tzn: kupiłem na tartaku 4 słupki 8x8 oraz belki 12x8 na wierzch płyta mdf 18mm boki obkleiłem styropianem i położyłem piaskowiec jak dla mnie szafka prezentuje się pięknie- chętnie zamieszczę zdjęcia tylko powiedzcie jak?
1 filtr zewnętrzny o wydajności 1500l/h z lampą uv i wkładami 1xzeoli, 1xceramika, 1xbioceramika
1 filtr wewnętrzny o wydajności 1600l/h z wkładami gąbkowymi
grzałka z termostatem 300w
napowietrzacz do akwarium 600l o wydajności 2,5lna min
podłoże piasek kwarcowy o bardzo małej granulacji
jako wystrój wapienie filipińskie (z racji podnoszenia ph), pukle filipińskie
trochę łupka który jest obojętny dla odczynu wody i jeden duży korzeń
jako tło zewnętrzne fototapeta cała niebieska przyklejona taśmą dwustronna nie wiem czy to dobry pomysł
rośliny: anubias barteri, Trawa Vallisneria spiralis, Microsorium pteropus podobno tych roślin pyszczaki nie ruszają
kupiłem jescze odmulacz ,termometr, siatkę do odłowu ryb programatory do sterowania oświetlenie i chyba mniej więcej to wszystko .
A teraz proszę o parę rad tzn:
1.wczoraj zalałem akwarium i posadziłem rośliny woda stała się jak mleko( filtr wewnętrzny cały czas przemieszcza mi piach co powoduje osiadanie go na wszystkim po prostu wszystkim ( skałkach, roślinach,korzeniu i tp) czy muszę to jakoś przegarnąć ten piach z tych rzeczy bo nie wiem. Dzisiaj woda zrobiła się o wiele czystsza widać bardzo dokładnie już tył akwarium tzn fototapetę ale osad na wszystkim pozostał .
2.kolejne pytanie to odnośnie rośliny anubiasa były za nużone same korzenie zanim posadziłem go w akwarium i część liści po prostu się pokurczyła zaczęła usychać gdy się zorientowałem i je za nużyłem nie odzyskały już tego wyglądu( mimo to posadziłem tą roślinkę czy jest szansa że się odbuduje i można ją uratować
3.czy generalnie dobrze skompletowałem zestaw: podobno liczy się wielkość dna ważne jest ph i nadfiltracja
4.czy filtr wewnętrzny musi chodzić cały czas
5.jakie najlepiej ryby dobrać do takiego zbiornika
6. jakie oświetlenie powinno być dla malawi( w pokrywie są świetlówki standardowe)
7. zbiornik powinien dojrzewać 3 tygodnie -za jaki czas będzie woda krystalicznie czysta i czy w tym czasie filtry muszą chodzić caly czas
8 gdzie w łodzizgierzu można kupić zdrowe i niedrogie pyszczakie , gdzie jest duży wybór
9 kiedy i gdzie jest giełda akwarystyczna w łodzi
Będę bardzo wdzięczny za udzielone informacje i rady (nie gniewajcie się jeśli gdzieś jakieś głupoty popisałem ponieważ dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką.
1 płukałeś piach przed wsypaniem go do akwarium?
Na początku zalania akwarium zawsze jest woda troche zabrudzona ale max 24 godziny ciągłej filtracji i powinno byc ok.
Albo poprostu masz za mocny ciąg wody do granulacji piasku i on "lata"
2. Powinien odbić zalezy jak długo lezał.
3. Wg mnie ok.
4. Skoro zewnętrzny bedzie chodził 24 na dobe to wewnętrzny moze 12 h jak Ci on przeszkadza.
5 Do 375 litrów masz duże pole do popisu. Pyszczaki dorastaja do 8-9 cm mysle ze z 10-13 sztuk
6 Dla malawi nie ma wiekszego znaczenia oswietlenie. Te rosliny co masz to są cieniolubne więc moim zdaniem wystaczy poprostu kupić switlówki akwarystyczne do std. pokrywy. Tak mowie bo jak kupilem 450L to w pokrywie były swielówki POLAMP...
7. Zbiornik bedzie dojzały wtedy gdy ustabilizuja sie wszystkie parametry wody.
8 Giełda start Giełda na równej. A najlepiej wpierw zapytaj na forum czy nikt nie ma na sprzedaż
9. J.W
Na początku zalania akwarium zawsze jest woda troche zabrudzona ale max 24 godziny ciągłej filtracji i powinno byc ok.
Albo poprostu masz za mocny ciąg wody do granulacji piasku i on "lata"
2. Powinien odbić zalezy jak długo lezał.
3. Wg mnie ok.
4. Skoro zewnętrzny bedzie chodził 24 na dobe to wewnętrzny moze 12 h jak Ci on przeszkadza.
5 Do 375 litrów masz duże pole do popisu. Pyszczaki dorastaja do 8-9 cm mysle ze z 10-13 sztuk
6 Dla malawi nie ma wiekszego znaczenia oswietlenie. Te rosliny co masz to są cieniolubne więc moim zdaniem wystaczy poprostu kupić switlówki akwarystyczne do std. pokrywy. Tak mowie bo jak kupilem 450L to w pokrywie były swielówki POLAMP...
7. Zbiornik bedzie dojzały wtedy gdy ustabilizuja sie wszystkie parametry wody.
8 Giełda start Giełda na równej. A najlepiej wpierw zapytaj na forum czy nikt nie ma na sprzedaż
9. J.W
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
MST MS 01D VIP
MST MS 01D VIP
piachu nie przepłukałem wszystko wyparzyłem ale piachu nie i co teraz mam zrobić
a te rośliny odrzyją
a te rośliny odrzyją
Ad.1.Nie dokładnie wypłukany piach.
Masz za duży wir wody ( pralkę ) w zbiorniku dlatego się tak dzieje.
Zmniejsz przepływ filtrów,a za jakieś 3 tygodnie jak przepływ spadnie,to z powrotem możesz przepływ zwiększyć.
Ad.2.Poucinaj te liście,które ''zniszczyłeś''
Anubiasa się nie sadzi.
Ad.4.A czy,Ty musisz ciągle oddychać?
Ad.5.To już powinieneś wiedzieć Ty,bo jesteś właścicielem zbiornika.
Ryby dobierz tak,by jeden gatunek drugiemu nie wadził.
Nie zrób ,tylko zupy rybnej.
Najładniej prezentują się ryby,gdzie ich ilość jest mądrze dobrana.
W Twoim zbiorniku harmonijnie będzie się reprezentować 10-15 ryb wielkości 15cm.
Postaw na jeden gatunek,góra dwa,ładniej,to wygląda niż rybny mix.
Ad.6.Zakładając taki biotopo,powinieneś mieć już takie informacje.
Jasno być nie musi,standardowe oświetlenie jest wystarczające,ale na 100% do wymiany,bo Kelwiny na pewno się nie będę zgadzały.
Malawi,Tanganika,to stosujemy oświetlenie bardziej niebieskie.
Ad.7.Przerażasz mnie z tymi filtrami.
Ad.9.Niedziela-Start,czwartek-ul.Równa stęp 10zł.
Każdy ma tam jakąś wizję swojego zbiornika,swój gust,ja nie zdecydowałbym się na korzeń,postawiłbym na same kamienie,wygląda zbiornik wówczas przejrzyście,bardziej profesjonalnie.
Masz za duży wir wody ( pralkę ) w zbiorniku dlatego się tak dzieje.
Zmniejsz przepływ filtrów,a za jakieś 3 tygodnie jak przepływ spadnie,to z powrotem możesz przepływ zwiększyć.
Ad.2.Poucinaj te liście,które ''zniszczyłeś''
Anubiasa się nie sadzi.
Ad.4.A czy,Ty musisz ciągle oddychać?
Ad.5.To już powinieneś wiedzieć Ty,bo jesteś właścicielem zbiornika.
Ryby dobierz tak,by jeden gatunek drugiemu nie wadził.
Nie zrób ,tylko zupy rybnej.
Najładniej prezentują się ryby,gdzie ich ilość jest mądrze dobrana.
W Twoim zbiorniku harmonijnie będzie się reprezentować 10-15 ryb wielkości 15cm.
Postaw na jeden gatunek,góra dwa,ładniej,to wygląda niż rybny mix.
Ad.6.Zakładając taki biotopo,powinieneś mieć już takie informacje.
Jasno być nie musi,standardowe oświetlenie jest wystarczające,ale na 100% do wymiany,bo Kelwiny na pewno się nie będę zgadzały.
Malawi,Tanganika,to stosujemy oświetlenie bardziej niebieskie.
Ad.7.Przerażasz mnie z tymi filtrami.
Ad.9.Niedziela-Start,czwartek-ul.Równa stęp 10zł.
Wziąłem,to pod uwagęjacek86 pisze:(nie gniewajcie się jeśli gdzieś jakieś głupoty popisałem ponieważ dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką

Każdy ma tam jakąś wizję swojego zbiornika,swój gust,ja nie zdecydowałbym się na korzeń,postawiłbym na same kamienie,wygląda zbiornik wówczas przejrzyście,bardziej profesjonalnie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
2 tyg już mineło od napisania, ale widzę, że jacek86 już szuka ryb do akwa
zarejestruj się na:
http://forum.klub-malawi.pl/ , zacznij od przecztania FAQ i mase propozycji obsad w zależności od wielkosci zbiornika. Nie bierz ryb na chybił trafił, bo w malawi musisz mieć na uwadze zarówno żywienie pysków jak i ich zachowanie. Jeśli masz zerowe doświadczenie to na początek duży harem saulosi (3+9) i może rdzawego, bo chyba najwytrzymalsze i najmniejproblematyczne ryby.
Ile czasu mineło od zalania zbiornika? Konkretnie;)
Co do pytania o filtr wewnętrzny, bo chodysVR6 Cię w bład wprowadza (bez obrazy), a Lukiki nie wyjasnił do końca. Pyski to są brudasy i lubią mocno napowietrzaną wodę, dlatego zaleca się stosowanie u nich mocnego filtra wewnętrznego ( ja w 112l mam głowicę aquael 1100l z gruboziarnista gąbką i żałuję, że nie wziąłem 1500), który powinien chodzić nonstop. Ja tak na poczatku mojej przygody z Malawi załaczałem mechanika wg potrzeby, ale na dnie pływała masa kup, a ryby pływały przy powierzchni bo była za słabo dotleniana.
zarejestruj się na:
http://forum.klub-malawi.pl/ , zacznij od przecztania FAQ i mase propozycji obsad w zależności od wielkosci zbiornika. Nie bierz ryb na chybił trafił, bo w malawi musisz mieć na uwadze zarówno żywienie pysków jak i ich zachowanie. Jeśli masz zerowe doświadczenie to na początek duży harem saulosi (3+9) i może rdzawego, bo chyba najwytrzymalsze i najmniejproblematyczne ryby.
Ile czasu mineło od zalania zbiornika? Konkretnie;)
Co do pytania o filtr wewnętrzny, bo chodysVR6 Cię w bład wprowadza (bez obrazy), a Lukiki nie wyjasnił do końca. Pyski to są brudasy i lubią mocno napowietrzaną wodę, dlatego zaleca się stosowanie u nich mocnego filtra wewnętrznego ( ja w 112l mam głowicę aquael 1100l z gruboziarnista gąbką i żałuję, że nie wziąłem 1500), który powinien chodzić nonstop. Ja tak na poczatku mojej przygody z Malawi załaczałem mechanika wg potrzeby, ale na dnie pływała masa kup, a ryby pływały przy powierzchni bo była za słabo dotleniana.
czytałem dużo literatury na temat pysków
w akwarium mam konkretny filtr wewnętrzny o wydajnościc 1600l oraz zewnętrzny kubełek do akwa 500l- chodzą cały czas wiem że pyszczaki potrzebują nadfiltracji
napowietrzacz też do akwa 500l
zbiornik cały czas dojrzewa- 20grudnia minie 2 tygodnie od zalania woda kryształ musiałem płukać piach bo tego wcześniej nie zrobiłem
moja obsada jaką zamierzam mieć to
Melanochromis auratus - PYSZCZAK ZŁOCISTY 1 samiec + 2/3 samice
Pseudotropheus saulosi - PYSZCZAK SAULOSA 1 samiec +3 samice
Labidochromis caeruleus 1 samiec + 4 samice
Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 1 samiec+ 3 samice
i chyba wszystko zastanawiam się czy nie wpuścić jeszcze
Pseudotropheus elongatus 1 samiec + 2/3 samice
ale to stoi pod wielkim znakiem zapytania
licze 20l na jedną rybę także powinno być ok i spokojnie można kontrolować zbiornik pod względem wzrostu populacji
w akwarium mam konkretny filtr wewnętrzny o wydajnościc 1600l oraz zewnętrzny kubełek do akwa 500l- chodzą cały czas wiem że pyszczaki potrzebują nadfiltracji
napowietrzacz też do akwa 500l
zbiornik cały czas dojrzewa- 20grudnia minie 2 tygodnie od zalania woda kryształ musiałem płukać piach bo tego wcześniej nie zrobiłem
moja obsada jaką zamierzam mieć to
Melanochromis auratus - PYSZCZAK ZŁOCISTY 1 samiec + 2/3 samice
Pseudotropheus saulosi - PYSZCZAK SAULOSA 1 samiec +3 samice
Labidochromis caeruleus 1 samiec + 4 samice
Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 1 samiec+ 3 samice
i chyba wszystko zastanawiam się czy nie wpuścić jeszcze
Pseudotropheus elongatus 1 samiec + 2/3 samice
ale to stoi pod wielkim znakiem zapytania
licze 20l na jedną rybę także powinno być ok i spokojnie można kontrolować zbiornik pod względem wzrostu populacji
bez obrazy ale zewnętrznym 500l/h przy takim akwarium i takiej ilości ryb to nawet tyłka im nie podetrzesz ;) jbl e900 to minimum, ja osobiscie bym kupił nawet e1500. Napisz jaki masz konkretnie model tego zewnętrznego, ale na twoim miejscu bym go już wystawiał na allegro i szukał czegoś duzo mocniejszego z odpowiednią pojemnością na złoża filtracyjne.
Po 2 za mało czytasz - chcesz trzymac w jednym baniaku mięsożernego yellow i roślinożernego auratusa;) Zresztą z tych dwóch bym zrezygnował, a zostawił saulosi, maingano i elongatusa neon-spot.
Ogólnie to tak jak wczesniej pisałem - zapraszam na klub-malawi, tam znajdziesz więcej ludzi którzy na tym biotopie zęby zjedli i Ci więcej powiedzą.
A i do stycznia, a nawet jego połowy możesz sobie spokojnie rybek szukać.
Edit-chyba ze miałeś na myśli filtra zew zalecany do 500l ;)
Po 2 za mało czytasz - chcesz trzymac w jednym baniaku mięsożernego yellow i roślinożernego auratusa;) Zresztą z tych dwóch bym zrezygnował, a zostawił saulosi, maingano i elongatusa neon-spot.
Ogólnie to tak jak wczesniej pisałem - zapraszam na klub-malawi, tam znajdziesz więcej ludzi którzy na tym biotopie zęby zjedli i Ci więcej powiedzą.
A i do stycznia, a nawet jego połowy możesz sobie spokojnie rybek szukać.
Edit-chyba ze miałeś na myśli filtra zew zalecany do 500l ;)
Ostatnio zmieniony 2011-12-15, 16:59 przez radzio27, łącznie zmieniany 2 razy.
widzę kolego że mnie nie zrozumiałeś fitr zewnętrzny do akwa 500l o wydajności 1400l/h i drugi wewnętrzny o wydajności 1600l/h także spokojnie powinny wystarczyć na takie akwarium.
jeśli chodzi o yellow to:
POKARM:
Ryby przyjmują chętnie zarówno mrożony jak i suchy pokarm. Są to pyszczaki w większości mięsożerne. Ich dietę powinny stanowić skorupiaki i larwy owadów. Nie można jednak zapominać o dodatku pokarmu roślinnego. Odpowiednia dieta doprowadzi do intensywnego wybarwienia ryb.
jeśli chodzi o auratusa:
POKARM:
Głównie pokarm roślinny. Jednan należ stosować dodatek mięsny w postaci mrożonych larw owadów i skorupiaków. Nie należy przekarmiać ryb.
opis zaczerpnięty z dobrej stronki:
http://akwarium.info.pl/index.php?optio ... ut=default
także myśle że spokojnie można te ryby trzymać razem
jeśli chodzi o yellow to:
POKARM:
Ryby przyjmują chętnie zarówno mrożony jak i suchy pokarm. Są to pyszczaki w większości mięsożerne. Ich dietę powinny stanowić skorupiaki i larwy owadów. Nie można jednak zapominać o dodatku pokarmu roślinnego. Odpowiednia dieta doprowadzi do intensywnego wybarwienia ryb.
jeśli chodzi o auratusa:
POKARM:
Głównie pokarm roślinny. Jednan należ stosować dodatek mięsny w postaci mrożonych larw owadów i skorupiaków. Nie należy przekarmiać ryb.
opis zaczerpnięty z dobrej stronki:
http://akwarium.info.pl/index.php?optio ... ut=default
także myśle że spokojnie można te ryby trzymać razem
Na Akwarium.info to momentami brednie są napisane, szczególnie to widać po informacji, ze yellowka można trzymać w 80cm. Dla informacji z yellow zdarzały się okazy 15 cm, norma to 12cm.
Ale sam przytoczyłeś to co najważniejsze i co jest jak najbardziej prawdą:
Yellow mięsny z DODATKIEM roślin
Auratus roślinny z DODATKIEM mięsnym.
Więc się pytam jak chcesz to pogodzić?
Poza tym, napisałeś, że to twoje pierwsze akwa, więc naprawdę posłuchaj rad innych użytkowników. Ryb nie można dobierać pod kątem ten mi się podoba, do tego ten i ten. Auratus jest piękny, ale wpuścisz samca, który jak dorośnie może wytłuc wszystkie inne. Nie jest to ryba dla nowicjuszy, a tekst "myślę, ze te ryby można spokojnie trzymać razem" tylko dowodzi twojego braku wiedzy, w skutek czego możesz się ostro przejechać!
Naprawdę daruj go sobie bo szkoda innych ryb.
Edit. Wrzuć zdjecia tej szafki na jakikolwiek serwis, chociażby imageshack
Ale sam przytoczyłeś to co najważniejsze i co jest jak najbardziej prawdą:
Yellow mięsny z DODATKIEM roślin
Auratus roślinny z DODATKIEM mięsnym.
Więc się pytam jak chcesz to pogodzić?
Poza tym, napisałeś, że to twoje pierwsze akwa, więc naprawdę posłuchaj rad innych użytkowników. Ryb nie można dobierać pod kątem ten mi się podoba, do tego ten i ten. Auratus jest piękny, ale wpuścisz samca, który jak dorośnie może wytłuc wszystkie inne. Nie jest to ryba dla nowicjuszy, a tekst "myślę, ze te ryby można spokojnie trzymać razem" tylko dowodzi twojego braku wiedzy, w skutek czego możesz się ostro przejechać!
Naprawdę daruj go sobie bo szkoda innych ryb.
Edit. Wrzuć zdjecia tej szafki na jakikolwiek serwis, chociażby imageshack
Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 19:24 przez radzio27, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem doświadczonym hodowcą, nie mam akwarium 1000l, ale bardzo dużo czytam, książki i fora akwarystyczne i dzięki zastoswaniu się do rad udzielanych przez innych udało mi się utrzymać wszystkie zakupione ryby (nie licząc wydanych samców). Od roku zajmuje się Malawi, nie miałem żadnych chorób (odpukać), w ciagu tego roku dorobiłem się potomstwa, co prawda niewiele, ale nie odławiam inkubujacych samic. I tak dla mnie jest to wyczyn i powód do dumy, bo jak nie miałem zbyt dużego pojęcia o akwarystce (dawno temu, później na długi czas zaprzestałem się tym zajmować), to srednia długosć życia ryb wynosiła tydzień. Ni licząc jednego synodontisa, którego mam już 15 lat.
Co do cyklu azotowego, to ja miałem 20l wody ze starego baniaka i rybkę startową w postaci wspominanego sumika. W twoim przypadku napewno powinieneś kupić bakterie startowe i dodać...własnego moczu
(max 10ml) (jako pozywki dla bakterii) Do tego mierzyć parametry wody, sprawdzić NH4, No2 i NO3. Poczytaj o cyklu azotowym jak najwięcej. Ryby będziesz mógł wpuścic jak pierwsze dwa spadną do zera. Dojrzewanie zależy od wspominanego cyklu azotowego. Jak masz wodę z innego zdrowego akwarium lub wkłady do filtra z takowego, to wystartujesz szybciej, jeśli robisz typowo świeży zbiornik, to 3-4 tyg to min. I jak bedziesz wpuszczał ryby, to nie wszystkie na raz, tylko najpierw 1-szy gatunek, jakiś czas(tydzień-mierz parametry) drugi i później kolejne.
Co do cyklu azotowego, to ja miałem 20l wody ze starego baniaka i rybkę startową w postaci wspominanego sumika. W twoim przypadku napewno powinieneś kupić bakterie startowe i dodać...własnego moczu

Ostatnio zmieniony 2011-12-16, 23:48 przez radzio27, łącznie zmieniany 1 raz.