mario150375 pisze:To ja może z innej beczki, żeby zakończyć tą polemikę.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy na Równej są filtry Eheim (na Starcie tego nie uświadczysz), bo szczerze przyznam nie miałem okazji jeszcze się tam wybrać, a nie chcę jechać w ciemno. Czy jest jakaś różnica cenowa w porównaniu do sklepów?

Zakupiłem nie dawno Eheim 200 biopower w sklepie na Gdańskiej , zakupiłem przez internet z jakimś tam rabatem i odebrałem osobiście , jednak rabat jest naliczany tylko przy zakupie internetowym muszę powiedzieć że to najlepiej zaopatrzony sklep w łodzi nie robię tu reklamy bo ciężko o w ogóle jakiś akwarystyczny sklep nooo co prawda mamy kakadu z cenami z kosmosu ostatecznie . Szukałem eheima na giełdzie na Teresy na starcie i nie znałem żadnego bo to podobno mercedes wśród filtrów i są drogie w porównaniu do zwykłych filtrów więc na nie nie ma zbytu na starcie gdyż tam klienci nastawieni na jak najtańszy zakup więc takie filtry się nie sprzedają a mówię że osobiście szukałem i rozmawiałem ze sprzedawcami ze startu noo ale właśnie kupiłem za chyba 150 czy 160 zł wewnętrzny filtr eheim 200 biopower taki składany z elementów gdzie można sobie tak jak ja wsypać zoolot czy co tam się chce do tego dołączeone końcówki takie jak deszczownia , glowica ruchoma można sobie ją ustawić jak się chce , filterek nie robiąc reklamy naprawdę super , jest cichy ,dużej mocy ..{co ważne bo często to co piszą na opakowaniu nie oznacza że tak jest faktycznie } zastosowałem u siebie wewnętrzny filterek bo nie mam gdzie obok postawić kubełka i zależało mi właśnie aby filterek miał takie komory na wkład ... podoba mi się w tym sklepie że nie ma tam zasady by wcisnąc towar ! sprzedawcy wypytają o wszystko i doradzą tak by klient był zadowolony a wiem co piszę bo pojechałem tam po aquela na dwie gąbki z tym uv bajerkiem nooo i zakupiłem eheima niewiele droższego naprawdę niewielka różnica w cenie była bo chyba ten aquel był po 120zł czy 130 no to nie wielka różnica w cenie a w jakości olbrzymia .....podam link do stronki sklepu ,
http://www.rybarium.pl/
jabol pisze:Matrixowo pisze:ja byłem teraz w tym tygodniu na Równej. powiem tak, płacisz 10zł i wchodzisz. później to już nikt cię nie wywali.
tylko pozniej niech nikt nie placze ze w Lodzi nie ma dobrego sklepu akwarystycznego ... niestety
Dobry sklep to rybarium bo fachowa obsługa i dobrze zaopatrzony sklep
Matrixowo pisze:a co się martwisz? i tak mają sporo klientów? przecież tam i tak musisz kupić ryby rośliny w hurcie więc nie każdy może kupić sobie to co chce.
A w zoologikach i tak wszystko marnieje strasznie itp.
Rybki kupujesz w woreczkach co prawda hurtem ale i też widziałem takie woreczki z mixem molinezji albo gurami 25szt różnych za 30zł , roślinki kupujesz hurtem jak i na sztuki po prostu trzeba popytać
megalomaniacc pisze:Dziś byłem na giełdzie, do tej pory myślałem, że startuje koło 16 (sie okazuje że kończy), no ale na przyszłość będe wiedział.
Jade tam jeśli kupuję coś hurtowo bo zdecydowanie taniej. Prawda jest taka, że jeśli ktoś potrzebuję 5 rybek to chyba nie ma sensu jechac po nie na giełde. Sklepy nie chca sprawdzić rzadkich gatunków na które jest mało chętnych dlatego też czasami opłaca się jechać na giełde i kupić tam.
Takie prównanie kiedys na giełdzie kupowałem 30 pstrązanic po 4 albo 4,5 (już nie pamiętam) tymczasem na starcie były po 7 zł różnica 75 zł, w sklepach są jeszcze droższe.
Problem w sklepach jest taki (tak uważam), że za bardzo polegają na standardowych gatunkach. Oczywiście najlepiej schodzą ale takie rybki zazwyczaj kupują amatorzy i dzieci. Bardziej doświadczeni akwaryści widzą, że w sklepie nie dostną gutunku jakiego szukają. Jeśli sklep jest stricte akwarystyczny z naciskiem na ryby to nie obejdzie się bez sprawdzania ryb, nie tyle od hodowcó co z odłowu
Mało tego , trzeba dodać iż niektórzy sprzedawcy w sklepach powinni sprzedawać pyry bo o kwarystyce nie mają pojęcia jak na przykład jest na rynku Barlickim w hali tej murowanej