Rozprowadzenie strumienia wody

ODPOWIEDZ
smart4u

Rozprowadzenie strumienia wody

Post autor: smart4u »

Witam serdecznie,

Co proponujecie (jakie rozwiązanie), by rozprowadzić strumień wody z filtra wewnętrznego, by zminimalizować efekt wirówki. Myślałem o deszczownicy (i tu przydałyby mi się namiary na dobrą i sprawdzoną) albo o puszczeniu węża na dnie zbiornika.

Zbiornik ok 100l

Zależy mi na czasie, dzięki z góry za radę.
Smart4u

jabol

Re: Rozprowadzenie strumienia wody

Post autor: jabol »

smart4u pisze: Myślałem o deszczownicy
bardzo dobry pomysl - jaki filtr?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie podajesz co,to za filtr,ale większość ma regulację.
Filtr,który masz może jest za duży.
Możesz dokupić końcówkę,którą zakłada się na wylot.
Końcówka ta ma ''szpadel'' zagięty do góry,na dół w zależności jak się końcówkę założy i szerzej wylatuje woda,a nie skupia go w jednym kierunku.

Jak długo pracuje ten filtr,czy dopiero co go założyłeś?
Jeśli tak,to za miesiąc nie będzie robił Ci pralki.
Ostatnio zmieniony 2011-10-05, 12:26 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

smart4u

Re: Rozprowadzenie strumienia wody

jabol pisze:
smart4u pisze: Myślałem o deszczownicy
bardzo dobry pomysl - jaki filtr?
Filtr typowa pompa wirnikowa z gąbką (zapomnialem nazwy). Końcówkę (łopatka jest przecież w zestawie więc owszem trochę zmniejsza ten prąd), filtr ma regulację.

Chodzi mi o to czy jest na rynku porządna deszczownica ew. wąż denny.

Dzięki
Smart4u

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

na starcie na przeciwko wejścia jest pan, który ma wszystko co będzie ci potrzebne, tylko musisz mu powiedzieć jaki masz filtr, ewentualnie zmieć zewnętrzny wymiar wylotu filtra
Co by tu napisać... :-P

smart4u

3runer pisze:na starcie na przeciwko wejścia jest pan, który ma wszystko co będzie ci potrzebne, tylko musisz mu powiedzieć jaki masz filtr, ewentualnie zmieć zewnętrzny wymiar wylotu filtra
Dzięki za sugestie, zainstalowałem długą deszczownicę, zobaczymy jaki będzie efekt. W niedziele kupie dużo plywających roślin i powinno być ok.
Smart4u

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

mogę uraczyć cię limnobium jeśli chcesz, możemy się umówić na starcie, mam tego aż za dużo
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

trzeba było pisać wcześniej - wczoraj wywaliłem powierzchnię ok 50x40 cm limnobium.

smart4u

3runer pisze:mogę uraczyć cię limnobium jeśli chcesz, możemy się umówić na starcie, mam tego aż za dużo
OK, to napisz na priv jak ci pasuje i w niedziele albo jak chcesz w inny dzien podjade.

Dzieki
Smart4u

Awatar użytkownika
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ

Post autor: ANDRZEJ1977ŁÓDŹ »

Deszczownię kupisz na starcie spokojnie i jeśli ten szpadel ci pasuje i masz taki zwykły gąbkowy filtr to zamontuj z centymetr pod wodą filtr podłącz zakupioną deszczownicę {w komplecie powinieneś mieć kolanka jeśli nie zakupisz osobno za grosze} no i podłącz rureczki z deszczowni i ustaw tak z centymetr nad wodą wylot skieruj na powierzchnię wody i będzie dobrze , ja też montowałem centymetr pod powierzchnią z wylotem skierowanym ku górze ....no nie montuj za dużo rurek bo im więcej rurek tym słabsze ciśnienie i może wcale nie lecieć wtedy aaaale trochę pomyślisz pokombinujesz i stworzysz coś z pewnością , ja bym ci polecał wyprowadzić deszczownię z centymetr nad powierzchnię i wylot skierować pionowo w dół wtedy filtr pracuje cicho i woda tak nie chlupie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie bym był jakiś czepliwy,ale patrz trochę na daty ostatnich postów,zauważysz wówczas,że do tego czasu,to już sobie ktoś poradzić mógł 5 razy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

smart4u

Lukiki pisze:Nie bym był jakiś czepliwy,ale patrz trochę na daty ostatnich postów,zauważysz wówczas,że do tego czasu,to już sobie ktoś poradzić mógł 5 razy.
Niby racja i mimo że byłem autorem postu to czasem sie wraca do nich. Dzięki za info.
Smart4u

Awatar użytkownika
ANDRZEJ1977ŁÓDŹ

Post autor: ANDRZEJ1977ŁÓDŹ »

No i trzeba wziąć pod uwagę iż czytają to osobnicy którzy mają właśnie taki problem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”