Pomoc przy dobraniu oświetlenia w 300l baniaku???

ODPOWIEDZ
Zyszko

Pomoc przy dobraniu oświetlenia w 300l baniaku???

Post autor: Zyszko »

witam... mam pytanko o oswietlenie zalałem baniak 300l i potrzebuję pomocy w dobraniu świetlówek do niego...ile ich powinno być i jakie najlepiej???pokrywy nie mam więc ilość nie gra dużej roli... jeśli ktoś może pomóc to będę bardzo wdzięczny:)

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Ja u siebie w 300 litrach mam oświetlenie 3x54W i wszystko ładnie sobie rośnie a jeśli chodzi o świetlówki to mam następujące:

2 x sylvania 865 <6500K>
1 x sylvania aquastar <10000K>

Akwarium masz 120 cm długości ????
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Zyszko

dzięki wielkie za odpowiedz...
akwarium mam 180cm bo to było na zamówienie robione i jest w zabudowane...
pozd...

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zyszko, jak można adekwatnie podpowiedzieć o światełku jeśli jedyne dane,które podałeś,to 300 litrów?

1.Co chcesz tam trzymać?
2.Jakieś nawożenie?
3.Jakie podłoże?
4.Instalacja CO2?

Może jakieś poglądowe zdjęcie jakiegoś akwarium jakie byś chciał mieć,za pewne pomoże.
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 21:03 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Zyszko

instalacje co2 planuję kupić w późniejszym terminie a jeśli chodzi o podłoże to żwirek akwarystyczny nawożenie jakie narazie zastosowałem to jedynie sera florena... trzymać chciałbym małe rybki takie jak neonki rozbora itp. lubię jak pływają w większych grupach i tylko roślinki raczej bez żadnych mchów...

Lukiki

Żwirek,czyli jak zwał jałowe podłoże.
Na starcie podpowiem,że nie wskórasz nic tą floreną ( brak NO3,PO4 ) po za rozwojem glonów.
Potrzebna będzie suplementacja słupa wody w makro i mikro elementy.
Światło na początek do Twojego szkła,to:

Opcja 1
2X80W

Opcja 2
4X 39W

Przy czym opcja 2 zapewni najlepsze doświetlenie zbiornika po bokach.

Temperatura barwowa ( według mnie 10000K + 6500K )
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

chwialek

Post autor: chwialek »

Może przyda się jeszcze informacja dotycząca wysokości zbiornika. Jak napisałeś dł to 180cm bo robione pod zamówienie. Ale o reszcie wymiarów nic nie wiadomo, a mogą być najróżniejsze.

W pytaniu co chcesz trzymać raczej chodziło o to jakie rośliny?
Czy trawnikowe typu hemiantus niski, czy może anubiasy im więcej sam napiszesz tym lepiej inni będą mogli Ci pomóc.

Przy tak długim zbiorniku może warto pomyśleć nad oświetleniem HQI tylko piszesz o akwarium w zabudowie. Ile miejsca jest nad zbiornikiem czy zmieszczą się lampy HQI czy pozostaje jedynie opcja świetlówkowa?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Daj sobie spokój ze sera floreną bo z tego co kojarze to nawóz mikro gdzie nie ma nawet podanego składu. Skład wyczytałem gdzies na rosyjskiej stronie i to własnie mikro. Nie podawaj samego mikro
Łukasz

Zyszko

wymiary akwarium to 180(dł)x35(szer)x45(wys)... miejsca jest dużo nad akwarium i mozna spokojnie montować co się chce... :-> ale takie lampy HQI to są droższe chyba niż świetlówki??...Roślinki własnie takie coś jak anubiasy bo trawnikowych raczej nie! wolę jak roślinki są wysokie i ładnie się rozkładają w wodzie...a to jakie proponujesz nawożenie zamiast tego sera florena???? ;-)bo ja tak naprawdę to dopiero zaczynam przygode z rybkami i każda rada lub podpowiedz mi się przyda... dzięki z góry ;-) pozd...

Lukiki

Trochę jest pod górkę z doborem dla Ciebie rzeczy.
Nie znajduję z Twojej strony konkretów.
Poszukaj zdjęć zbiorników,które wyglądają,tak jak byś mniej więcej chciał,by Twój wyglądał,to dużo ułatwi.
Wiesz jeden napisze,że chce mieć dużo roślin,a drugi,że trochę,ale każdy ma inne pojęcie tej definicji.
Jak będziesz miał w swym akwarium 50 sztuk łodygowców,to i nawożenie będzie inne niż w przypadku 500-700sztuk.
Jak jesteś początkujący,to zaproponowałbym Tobie ziemię pod żwir,oświetlenie 0,3W/L,mało wymagające rośliny w zasadzie cieniolubne i na początek zaczynania przygody w zupełności wystarczy.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”