Czy mogę mieć krewetki i raka?
Czy mogę mieć krewetki i raka?
Chciałbym mieć w swoim akwarium kilka krewetek i raka miniaturowego jednak nie wiem czy mogę je trzymać z moimi rybami. W moim akwarium aktualnie pływają molinezje, gupiki, neonki, kirys, glonojady, kardynałki oraz ślimaki helenki. Nie wiem również czy rak nie będzie zagrażał narybkowi. Prosił bym Was o radę. Jeżeli mogę to jakie krewetki są ciekawe i warte polecenia? I czy mogę je i raka karmić suchym pokarmem?
Nie podałeś podstawowej informacji - wielkości akwarium. Przydało by się jeszcze wiedzieć ile tych ryb w nim pływa, jaki jest wystrój, czy są rośliny czy nie. Postaraj się dodać te dane.
Jeśli akwarium ma jeszcze miejsce, ma przy tym trochę kryjówek w postaci mchów czy gęstych roślin to pewnie spokojnie możesz w nim trzymać krewetki. Miniaturowe raki nie powinny również sprawiać problemów.
Jeśli akwarium ma jeszcze miejsce, ma przy tym trochę kryjówek w postaci mchów czy gęstych roślin to pewnie spokojnie możesz w nim trzymać krewetki. Miniaturowe raki nie powinny również sprawiać problemów.
Akwarium 126l molinezje-10, gupiki-10, neonki-7, kirys-1, glonojady-5, kardynałki-5 oraz ślimaki helenki-2 w akwarium jest korzeń i dużo roślin. Dzięki za pomoc będę musiał zaopatrzyć się w trochę mchu:P i spróbuję z krewetkami.
Ostatnio zmieniony 2011-10-28, 21:59 przez randal92, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy mogę mieć krewetki i raka?
randal92 pisze:Chciałbym mieć w swoim akwarium kilka krewetek i raka miniaturowego jednak nie wiem czy mogę je trzymać z moimi rybami. W moim akwarium aktualnie pływają molinezje, gupiki, neonki, kirys, glonojady, kardynałki oraz ślimaki helenki. Nie wiem również czy rak nie będzie zagrażał narybkowi. Prosił bym Was o radę. Jeżeli mogę to jakie krewetki są ciekawe i warte polecenia? I czy mogę je i raka karmić suchym pokarmem?
według mnie możesz, ja mam parkę raczków i trochę krewetek w 30l i jest spokój...
Witaj.
Raczki miniaturowe puer, shufeldtii wg własnej obserwacji prędzej czy później zainteresują się pokarmem w postaci krewetek zwłaszcza młodych osobników. Wszystko będzie zależeć od kontroli populacji raków w akwarium.
Przy rybach które wymieniłeś raki nie powinny mieć większych problemów w przeżyciu i rozrodzie. (zakładając nieco kryjówek kamienie pod którymi będą się mogły ukryć i roślinności mchy, pelia, drobne łodygowce). Krewetki natomiast mogą stać się szybkim pokarmem.
Raczki miniaturowe puer, shufeldtii wg własnej obserwacji prędzej czy później zainteresują się pokarmem w postaci krewetek zwłaszcza młodych osobników. Wszystko będzie zależeć od kontroli populacji raków w akwarium.
Przy rybach które wymieniłeś raki nie powinny mieć większych problemów w przeżyciu i rozrodzie. (zakładając nieco kryjówek kamienie pod którymi będą się mogły ukryć i roślinności mchy, pelia, drobne łodygowce). Krewetki natomiast mogą stać się szybkim pokarmem.
dodać raki i krewetki możesz, natomiast pasowało by pomyśleć nad obsadą:
glonojady (pewnie zbrojniki) potrzebują około 100l na osobnika, no maks parkę
kirysy to ryby stadne, pytanie tez jaka odmiana? jeśli spiżowe to 6-8 sztuk było by idealnym rozwiązaniem
sam mam w 119l harem bojownika 1+4, parkę Betta Unimaculata, 6 gupików endlera (samce), 6 kirysów spiżowych albinosów + chwilowo tylko 2 czarne, ponadto niedobitki populacji Red Cherry, parkę raczków Puer i Alabama plus ślimaki różnej maści i 2 glonojady syjamskie, prócz ataków na krewetki ze strony bojowników i dwóch incydentów z pożarcie m w całości gupika przez Unimaculate i najprawdopodobniej upolowania malutkiego czarnego kirysa przez Drago (samiec Betta Splendens odmiany Dragon) problemów z obsadą nie mam
glonojady (pewnie zbrojniki) potrzebują około 100l na osobnika, no maks parkę
kirysy to ryby stadne, pytanie tez jaka odmiana? jeśli spiżowe to 6-8 sztuk było by idealnym rozwiązaniem
sam mam w 119l harem bojownika 1+4, parkę Betta Unimaculata, 6 gupików endlera (samce), 6 kirysów spiżowych albinosów + chwilowo tylko 2 czarne, ponadto niedobitki populacji Red Cherry, parkę raczków Puer i Alabama plus ślimaki różnej maści i 2 glonojady syjamskie, prócz ataków na krewetki ze strony bojowników i dwóch incydentów z pożarcie m w całości gupika przez Unimaculate i najprawdopodobniej upolowania malutkiego czarnego kirysa przez Drago (samiec Betta Splendens odmiany Dragon) problemów z obsadą nie mam
Co by tu napisać... 

3runer pisze: problemów z obsadą nie mam
3runer pisze:prócz ataków na krewetki ze strony bojowników i dwóch incydentów z pożarciem w całości gupika przez Unimaculate i najprawdopodobniej upolowania malutkiego czarnego kirysa przez Drago
Hahahahahaha

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
nie no akcja z gupikiem była w 24h po wpuszczeniu ich do baniaka, a unimaculaty jedzą wszystko co się mieści do pyska, a ten jeden się zmieścił, co do kiryska to nie wiem czy padł czy został zaciukany, w każdym bądź razie po objętości brzuszków wiem kto coś jadł między posiłkami a kto nie, co do krewetek to przy tak drapieżnych rybach jak bojki to liczyłem się z tym, dlatego krewetki wylądowały w większości w 30l, walk między bojkami nie ma, a to, że czasem coś upolują to ryzyko zawodowe przy tych rybach
co do raczków polecam, miedzy wylinkami spacerują paradnie po baniaku, do karmienia używam specjalnych sticków dla raczków krabów i krewetek+pałeczki ze spiruliną, dodatkowo mrożonki, od święta żywy pokarm
co do raczków polecam, miedzy wylinkami spacerują paradnie po baniaku, do karmienia używam specjalnych sticków dla raczków krabów i krewetek+pałeczki ze spiruliną, dodatkowo mrożonki, od święta żywy pokarm
Co by tu napisać...