Akwarium 25 litrów. Proszę o pomoc.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zafira pisze:A jeśli chodzi o rośliny mało wymagające, to przecież wiele z nich rośnie bardzo szybko, np. rotale, kabomba, rogatek... pioruńsko szybko rosną .
Rosną szybko i tak samo szybko pozbawione będą papu.
Żwirek+kapsuły w zasadzie bardzo podobne rozwiązanie,tylko inna metoda.
Zafira pisze:Lukiki napisał/a:
Gosiu,a po co mu sentyment w roli podłoża?
Z dwojga wyboru,to raczej substat jest bardziej trafnym wyborem.

To prawda,ale tak jak dla Ciebie czy kogoś, kto ma pojęcie o roślinach.Tomek chciał mieć proste akwarium, żeby służyło jako nawilżacz powietrza
W zasadzie,to od Ciebie,a nie od autora dowiaduję się pewnych detali.

I jeśli zaczynamy mówić,to o nawilżaczu powietrza,to po co zakładać ten temat,o sprzęcie,roślinach,rybach ?
Nie trzeba do tego dyskusji,można kupić sobie szkło,wsypać piachu z podwórka,kupić w zoologiku koszyk z rośliną,wpuścić welona i do przodu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Lukiki pisze:Rosną szybko i tak samo szybko pozbawione będą papu.
No nie do końca, bo rośliny, które będzie miał Bluebird nie będą aż tak potrzebowały w tym wypadku nawożenia kolumny wody, będą pobierały z podłoża,a do wody wystarczy sam potas na razie. Tutaj nie będzie CO2, przynajmniej na razie autor tematu nie wspominał nic o tym.
Lukiki pisze:I jeśli zaczynamy mówić,to o nawilżaczu powietrza,to po co zakładać ten temat,o sprzęcie,roślinach,rybach ?
Nie trzeba do tego dyskusji,można kupić sobie szkło,wsypać piachu z podwórka,kupić w zoologiku koszyk z rośliną,wpuścić welona i do przodu.
Ale on tak nie chce, chce mieć ładne akwarium ze zwykłym żwirkiem, a jest początkujący i dopiero się uczy ;-). Poczyta, dowie się czegoś, będzie wiedział o co jeszcze zapytać za jakiś czas. Nie można kogoś ganić za to, że jest początkujący i chce mieć zwykły żwirek w akwarium i od razu go sprowadzać do poziomu tych od welona w kuli.
Za dużo dobra na raz też czasem wychodzi bokiem, kiedyś poleciłam znajomym(początkującym akwarystom) nawożenie kolumny wody..itd..oni byli w tym niezorientowani, pomimo moich rad zrobili dużo błędów i potem było na mnie, że im takie cuda-wianki poleciłam, jeszcze im część rybek padła i dziwnie na mnie patrzyli. Dlatego uważam, że każdy najpierw się sam musi oczytać i zorientować, dlatego nie polecałam Tomkowi substratu hehe, nie chcę potem by było na mnie, że ma" brudne rośliny i czarną wodę" :mrgreen:.
Ostatnio zmieniony 2011-08-13, 16:27 przez Zafira, łącznie zmieniany 5 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Oj straszliwie burzliwa dyskusja widzę. Ja osobiście jestem zwolenniczką tanich i prostych rozwiązań. Nie stosowałam nigdy substratów także nie wypowiem się.

Mogę powiedzieć jedynie że żwir za gruby to raz, dwa wrażenia wizualne mierne.
Lepiej by wyglądał uniwersalny, zwykły czarny bazalt + kulki gliniano-torfowe (krypto ładnie rosną na nich u mnie w piachu).

Oświetlenia nie jest wcale tak gigantycznie dużo. Miałam i 18W w 25l do tego najas i mchy, zero nawożenia, podłoże sam piach w baniaku i glonów zero, więc nie ma reguły na to. Teraz mam 11W i glonarium, ale podejrzewam, że to wina lignitów, które zapewne mają jakieś tam właściwości nawozowe.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja wspomnę ciutek na temat nie mocy światła ale samej świetlówki. Miałem u siebie 2 sztuki takich w 2 akwach 28l (niestandardowe). Lampka ładnie świeci lecz... nie tylko ja zauważyłem ten fakt, poruszano też to na niektórych forach, że sprzyja ona rozwojowi nitek... Naprawdę musiałem się do nawożenia przyłożyć żeby się ich pozbyć. Początkowo myślałem, że to wina złego startu, trochę na łapu capu był robiony, ale potem jak zszedłem z nawozów po zniknięciu glonów przeraziłem się w jak szybkim tempie wracają.... :evil:

Ale nie wszyscy mają ten problem, była też mowa o felernej serii czy coś takiego, tak tylko wspominam :->
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

mandy29 pisze:Oj straszliwie burzliwa dyskusja widzę
No i bardzo dobrze,w końcu forum może stanie się forum :-P
Zafira pisze:Ale on tak nie chce
No domyślam się,napisałem,to w przenośni tylko :mrgreen:
Zafira pisze: chce mieć ładne akwarium ze zwykłym żwirkiem
Tu trzeba by było stworzyć definicję ''ładnego akwarium''

A może autor pokaże nam jakieś zdjęcia,które przedstawiałyby jego zamysł akwarium?
mandy29 pisze:Oświetlenia nie jest wcale tak gigantycznie dużo
Żle zrozumiałaś,to co napisałem i w zasadzie Gosia też.
Na forach można się spotkać z bardzo dużą ilością tematów o nazwie ''glony pomocy''
90% tematów,to tematy osób,których natęzenie światła w akwarium wynosi 0,3-0,5 W/L z samym żwirkiem i bez nawożenia.
Więc zakłada się zbiorniki tanim kosztem,a potem wzywa pomocy.
A tym bardziej,że kolega będzie miał do czynienie ze zbiornikiem trudniejszym niż 100 litrów ze względu na bardzo duże zachwiania biologiczne i parametrów wody.
A substrat,tutaj pomógłby znacząco,czyż nie prawda? ;-)
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

nemrod

Post autor: nemrod »

mandy29 pisze:... podejrzewam, że to wina lignitów, które zapewne mają jakieś tam właściwości nawozowe.
Lignit to w gruncie rzeczy skamieniałe drewno. Właściwości zależą od tak wielu elementów, że nie da się tego uogólnić. Stopień skamienienia, czas leżenie w ziemi, rodzaj podłoża w którym leży i setki innych. Nawet lignity z jednego złoża mogą mieć różne właściwości. Zarówno akwarystycznie bardzo pożyteczne, jak i nieco mniej. Łatwe w obróbce i ładnie wyglądają, ale niespodzianek przy nich sporo.

Bluebird

Post autor: Bluebird »

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Lukiki pisze:Nie trzeba sadzić roślin,by stwierdzić,że podłoże jest do ''bani'' i nie pomogą tu żadne rośliny ,by zniwelizować widok optyczny.
Pamiątki wsyp sobie w saszetkę,opisz ją z datą i jak będziesz stary,to zajrzyj w woreczek i powspominaj.
Ku pamięci i refleksi,to nie tędy droga przy zakładaniu życia podwodnego. [..]
Proszę odczytaj i zrozum treść postu racjonalnie.
Pamiątki zostały. Jednak nie jestem ignorantem i skorzystałem z krytyki, przysypałem je po trochu piaskiem (gradacji 1mm) i w większej mierze żwirem (2-4mm)
Lukiki pisze:Ale jeszcze jedna mała uwaga,kolega ma zbiornik 25 litrów i 11W oświetlania,co daje stosunek 0,44W/L.
To najgorsze proporcje jakie,tylko mogą być ,które zespolone są jałowym podłożem i braku nawożenia i roślin mało wymagających,które reprezentują wolne tempo wzrostu.
Cóż mogę napisać... Opinie o tym ile W powinno być na litr są bardzo różne, ale najczęściej spotkałem się z wyznacznikiem 0.5W/l. Choć osobiście nie biorę ich zbyt poważnie jeśli nie uwzględniają kilku innych czynników:
Po 1 zależy co mamy na myśli pisząc 1W oświetlenia. Np. na pudełku od mojej świetlówki napisane jest że moc światła = 15W ze świetlówki T8 czyli stosując magiczny przelicznik nie mam 0,44W/L tylko 0,6.
Po 2 nikt przy tych przelicznikach nie wspomina ile godzin ma świecić lampka. Ale rozumiem, że to chyba nie jest istotne, czyli jak ktoś będzie miał świetlówkę 15W działającą "cały dzień" 8 godz. da więcej światła niż ktoś kto ma 14W i będzie świecił 12godz.
Po 3. Mieszkam na parterze i moje mieszkanie jest stosunkowo ciemne, ale rozumiem, że to czy akwarium trzymane jest z dala od okna czy "przy parapecie" też nie ma znaczenia...

Pomijam też takie aspekty jak wystrój akwarium - ile roślin przy lustrze wody, jakiego koloru dno itd.
Lukiki pisze: Tu trzeba by było stworzyć definicję ''ładnego akwarium''
A może autor pokaże nam jakieś zdjęcia,które przedstawiałyby jego zamysł akwarium?
Proszę bardzo:
Obrazek

Wracając do tematu - roślinki już są. Tutaj serdeczne podziękowania dla Zafiry. Rozmieściłem je tak:

Obrazek

Rzut z lotu ptaka:

Obrazek

Jest też kilka ślimaków. Rybki pojawią się za tydzień. Choć nadal nie wiem co wybrać - mam już mętlik w głowie.
Ostatnio zmieniony 2011-08-20, 20:15 przez Bluebird, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

:mrgreen: Lukiki takiej definicji "ładnego akwarium" to się pewnie nie spodziewał
:-P
bla bla bla...

Lukiki

Zaprezentowane zdjęcie definicji ładnego akwarium napaja mnie pomysłem na przyszły IAPLC.

A tak na poważnie,to trochę lekceważące ze strony autora tematu,który w ten sposób przedtawił tą definicję.

Zauważa się przez,to małą nutkę bycia mądrzejszym od ludzi,których się pyta o porady.

A teraz coś na temat akwarium... :shock:

Gosia,nie wspomniałaś,że kolega ma 12 lat ;-)
Filmy

Bluebird

Oj Lukiki nie obrażaj się. Ja po prostu nie mam jeszcze wiedzy, aby powiedzieć Ci dokładnie jaki mam zamysł akwarium, na chwilę obecną jest taki jak na rysunku - rybka, roślinki i jakiś żwirek. Dla Ciebie brzmi to jak drwina, ale wierz mi, że nie mam i nie miałem takiego zamiaru. Tak jak pisałem wcześniej chce akwarium proste, małe, otwarte (owszem chciałbym, aby trochę nawilżało mi powietrze w pokoju) i dlatego też spytałem jakie rybki będą dobrze się czuły w takim zbiorniku...

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Oj tam oj tam - nie jest źle. Przydałoby się jakieś tło.

A rybki... hmmm, jak w pokoju jest taka sama stała temperatura jak w akwarium to i bojek da radę bez pokrywy, a jak nie to 5-6 samców gupików endlera/4-5 samców pawiego oczka. Do tego jakieś krewetki, ewentualnie małe ślimaczki.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Tomek jak tam woda?, wygotowałeś korzeń? ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Bluebird

Z wodą niestety kiepsko :cry: Po włożeniu korzenia (po kupnie został wyszczotkowany, przepłukany i porządnie sparzony) wydawało się, że wszystko OK - ładnie wylądował na dnie i zdawał się nie barwić wody, jednak z każdym kolejnym dniem wyglądało to coraz gorzej. Wczoraj znaczną część wody podmieniłem, aby przywrócić jej wcześniejszą klarowność. Korzeń wylądował w garnku, 5-6 godzin się gotował, kilka razy zmieniałem wodę, ale nadal puszcza jakiś barwnik... Wydawało się, że już mniej, ale wieczorem umieściłem go w czystej wodzie (poza akwarium) i dzisiaj już zaczyna być słomkowa, jutro pewnie będzie herbaciana a pojutrze już będzie wyglądać delikatnie mówiąc nieapetycznie. Podsumowując korzeń narazie jest w izolatce, a akwarium znów dojrzewa - nadal bez rybek.
Ostatnio zmieniony 2011-08-24, 16:34 przez Bluebird, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”