Bojowniki - co do nich?

ODPOWIEDZ
Gr4b3Q

Bojowniki - co do nich?

Post autor: Gr4b3Q »

Mam akwarium 60L w miarę gęsto porośnięte roślinnością, w nim bojowniki 2+1, co mogę jeszcze do nich "dorzucić" żeby bojownik nie miał obgryzanych płetw?

furious tomash

Post autor: furious tomash »

wg. mnie:
*neony jakieś (chociaż kiedyś u mnie jeden pan neon co jakiś czas ścigał dorosłego bojka coby go dziabnąć :mrgreen: )
*amandy
*tęczanki

napisałem tylko te, bo jestem na etapie poziomkowo-tęczankowym od Pana Witka i żyją w zgodzie z bojkiem

prócz tego tradycyjnie napiszę, że pandy, gdyż jestem ich wielkim fanem ;-)

PS. zaraz tu będziesz miał pewnie wysyp ryb wszelakich ;) więc temat bardziej Ci chyba namąci w głowie, niż rozjaśni sytuacje :-P
Ostatnio zmieniony 2011-08-16, 13:54 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

galaxy, fajnie wyglądają przy bojku, dysproporcję sprawiają, że bojki wyglądają na ogromne :P, krewetki, ślimaki kombinacji naprawdę jest dużo, albo dorzuć samic

tu masz spis sprawdzonego towarzystwa dla bojka:
~B~
Barwieniec czarny, fantom czarny (Hyphessobrycon megalopterus) [>40l, stadna min. 8 sztuk]
Barwieniec czerwony, fantom czerwony (Hyphessobrycon sweglesi) [>40l, stadna min. 8 sztuk]
Bystrzyk barwny, bystrzyk różowy (Hyphessobrycon eques) [>50l, stadna min. 8 sztuk]
Bystrzyk czerwony, bystrzyk z Rio (Hyphessobrycon flammeus) [>50l, stadna min. 8 sztuk]
Bystrzyk ozdobny (Hyphessobrycon bentosi bentosi) [>50l, stadna min. 8 sztuk]

~D~
Danio tęczowy (Danio albolineatus, syn. Brachydanio albolineatus) [>60l, stadna min. 8 sztuk]

~G~
Gurami dwuplamisty (Trichogaster trichopterus) [>80l, w akwarium z bojownikiem >120l]

~K~
Kirysek lamparci (Corydoras julii) [>30l, stadna min. 4 sztuk]
Kirysek Panda (Corydoras Panda) [>30l, stadna min. 4 sztuk]
Kirysek Pstry (Corydoras paleatus) [>35l, stadna min. 4 sztuk]
Kirysek rdzawy (Corydoras rabauti) [>35l, stadna min. 4 sztuk]
Kirysek spiżowy, kirysek metaliczny (Corydoras aeneus) [>40l, stadna min. 4 sztuk]

~M~
Miedzik obrzeżony (Hasemania nana) [>40l, stadna min. 8 sztuk]

~N~
Neon czarny, bystrzyk Axelroda, bystrzyk czarny (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) [>40l, stadna min. 8 sztuk]
Neon Czerwony (Paracheirodon axelrodi syn. Cheirodon axelrodi) [>40l, stadna min. 8 sztuk]

~O~
Otosek (Otocinclus sp.) [>40l, stadna min. 4 sztuk]

~P~
Piskorek Kuhla, cierniooczek Kuhla (Pangio kuhlii) [>60l, stadna min. 2 sztuk]
Prętniki (Colisa) [>50l, w akwarium z bojownikiem >100l, haremowa]

~R~
Razbora Espei (Trigonostigma espei) [>40l, stadna min. 8 sztuk]
Razbora Klinowa (Trigonostigma heteromorpha) [>40l, stadna min. 8 sztuk]

~T~
Tetra cesarska, błyszczyk cesarski (Nematobrycon palmeri) [>60l, stadna min. 8 sztuk]
Tęczanka Boesmana, tęczanka wspaniała (Melanotaenia boesemani) [>150l, stadna min. 8-10 sztuk]

~Z~
Zbrojnik niebieski, wąsacz niebieski (Ancistrus dolichopterus) [>100l]
Zwinnik czerwonousty (Hemigrammus rhodostomus) [>40l, stadna min. 8 sztuk]
Zwinnik Jarzeniec (Hemigrammus erythrozonus) [>40l, stadna min. 8 sztuk]

~Ż~
Żałobniczka, czarna tetra (Gymnocorymbus ternetzi) [>50l, stadna min. 8 sztuk]

i kilka zestawów autorstwa Yorkiego:

40l-50l
a ) 1+2/3 Bojownik + 4xotosek
b ) 1+2/3 Bojownik + 4xkrewetka amano
c ) 1+2/3 Bojownik + Krewetki karlowate
d ) 1+2/3 Bojownik + 4xkirysek panda
e ) 1+2/3 Bojownik + 5xkrewetka amano + kilka krewetek karłowatych
f ) 1xbojownik wspanialy + 8x razbora klinowa(lub inna)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty + kilka krewetek karłowatych
g ) 1xbojownik wspanialy+ 8x razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+ 4 krewetek amano
h ) 1x Bojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+ 5krewetek amano+kilka krewetek karłowatych
i ) 1xbojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+4xkirysek panda
j ) 1xbojownik+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+4x piskorek

60-70l
a ) 1+2/3 bojownik+8razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki
b ) 1+2/3 bojownik+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+5xkirysek panda+jakies Krewetki karłowate
c ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
d ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+5xpiskorek
e ) 1xbojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+5xotosek
Ostatnio zmieniony 2011-08-16, 14:40 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

furious tomash

Post autor: furious tomash »

pewnie zależy to od charakeru ryb, ale żałobniczki to mi bojka konkretnie w 2 dni obskubały :/
bla bla bla...

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

to jest spis stworzony przez hodowców z całej Polski, wszystko zależy od warunków, pojemności akwarium, naturalnych kryjówek, kondycji ryb, itd, itp

ile przypadków tyle opinii

Nebuluz

Post autor: Nebuluz »

Ja posiadam 2+1 bojek i do tego 12 razbor brgittae, 2 zbrojniki, 3 pandy. Akwarium 45L, w miarę porośnięte. Bojki żyją w zgodzie z innymi mieszkańcami i odwrotnie.
Polecam lekturę: FAQ o bojkach

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

oddaj zbrojniki, skarłowaciejom w twoim zbiorniku

Nebuluz

Post autor: Nebuluz »

3runer pisze:oddaj zbrojniki, skarłowaciejom w twoim zbiorniku
zamierzam tak zrobić, trudno mi znaleść dla nich nowy domek;-) no i muszę mieć otoski zamiast nich, ostatnio jak byłem na równej to był problem ze zdobyciem.
Dzięki za radę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”