Przestroga - kupowanie roślin (mchy) na Allegro

ODPOWIEDZ
Zbigniew Woźniak

Przestroga - kupowanie roślin (mchy) na Allegro

Post autor: Zbigniew Woźniak »

Chcę podzielić się swoimi doświadczeniami z kupowania roślin (mchów rarytasów) na Allegro.
Zakupiłem takowe miały być super, oczywiście zdjęcia na aukcji ideał z własnej hodowli.
A po otrzymaniu- koszmar , przysłane w kopercie bąbelkowej i torebkach strunowych mini zwartość nie przypomina w niczym wyglądem mchów z aukcji.Zapłaciłem w sumie spore pieniądze i nie mam swoich rarytasów.Przestrzegam wszystkich aby się zastanowili przed zakupem i sprawdzali nieuczciwych sprzedawców którzy chcą zarobić na ludzkiej naiwności.Na zdjęciach można zobaczyć co otrzymałem.Po wysłanych kilku reklamacyjnych e-maili i przekonywaniach że "odbije" Otrzymałem drugą dostawę lecz jakość była nie wiele lepsza.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-06-18, 10:09 przez Zbigniew Woźniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Kaledon

Post autor: Kaledon »

A możesz jeszcze podać (np na PW) od kogo te mszaki i jakie. Na Allegro to z 2 osoby maja rarytasy z mszaków i zastanawiałem się nad kupieniem od nich czegoś do swojego krewetkarium więc taka wiedza by się przydała.

chwialek

Post autor: chwialek »

Co to za rarytas? Podaj nazwę może znajdzie się u kogoś rosnący w akwarium/krewetkarium.

nemrod

Post autor: nemrod »

Kaledon pisze:A możesz jeszcze podać (np na PW) od kogo te mszaki i jakie.
Mocno popieram. Podawać nie na pw, tu na forum. W tym przypadku nie ma opisów typu "wydaje mi się", ale jednoznaczne dowody w postaci zdjęć. Osoba wysokiej klasy fachowca od roślin, ordynarnie naciągniętego na obiecanki cacanki, też dużo znaczy.

Forum jest miejscem wymiany wiadomości zamkniętego grona osób, wchodzących tu po to, by sobie pomagać w realizacji własnego hobby. Że jest ono kosztowne, to tylko dodatek, choć nie bez znaczenia. Pomagajmy sobie solidnie. Rzucanie gdziekolwiek luźnych, ogólnikowych oskarżeń jest dalekie od etyki forumowicza. Ale tam, gdy nie ma wątpliwości, że jesteśmy naciągani, gdzie można to wykazać bez żadnych wątpliwości, róbmy coś, czego mamusia zabraniała - wskazujmy palcem.

Platka
Kontakt:

Post autor: Platka »

Te mchy wygladają jak "kupa". Masakra. :-> :-/

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

No co Wy!? To są rarytasy z rodziny "Qpulus Naciągus Alledrogus" Gość zapewne wiedział co sprzedaje.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

Prospero pisze: rarytasy z rodziny "Qpulus Naciągus Alledrogus"
prawie to wygooglowałem :oops: :mrgreen:
bla bla bla...

Prospero
Administrator

furious tomash pisze:
Prospero pisze: rarytasy z rodziny "Qpulus Naciągus Alledrogus"
prawie to wygooglowałem :oops: :mrgreen:
DOBRE!

BTW. Pytajcie o roślinki na forum... tutaj Sami Swoi ja osobiście nigdy się nie naciąłem ale są też osoby, którym nie dość że oddajesz za free to jeszcze najlepiej z dostawą co pewnie potwierdzą także inni.
Ostatnio zmieniony 2011-06-18, 21:00 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

wygląda to jak kupa gówna :-> współczuje, oszustów co nie miara, ja kiedys dla dziecka zamówiłęm nocniczek, i laska połaszczyła się na 120zł nie wysłała, potem okazało sie, że zrobiła tak mnóstwo osób, łącznie na 30 tys zł:/ ale w końcu wpadła, oszustwo na allegro jak widac to rzecz znajoma nie tylko mi. Ubic gada.
Łukasz

Arghor

Post autor: Arghor »

Niestety oszuści i złodzieje byli i będą z nami do końca świata… :-(
Co mogę doradzić w tej sprawie :
1. Allegro ma system ochrony kupujących – Możesz próbować w ten sposób odzyskać kasę. Choć pewnie będzie ciężko :-/ ale może przynajmniej uda Ci się żeby oszustowi wysłali ostrzeżenie (bo Bana pewnie mu nie dadzą tak szybko :-( )
2. Kupuj od ludzi ogłaszających się na forach (oczywiście takich, którzy mają już jakąś opinię i są wiarygodni . Na szczęście jest trochę takich osób i pewnie można znaleźć, to co Cię interesuje)

Prospero
Administrator

="Arghor"
1. Allegro ma system ochrony kupujących – Możesz próbować w ten sposób odzyskać kasę. Choć pewnie będzie ciężko :-/

Wbrew pozorom nie jest ciężko ostatnio miałem taki przypadek. Allegro załatwiło sprawę w przeciągu miesiąca licząc od dnia zakupu więc uważam, że sprawnie działają no i oczywiście warto zgłaszać takich "kontrahentów".
Ostatnio zmieniony 2011-06-19, 22:15 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

Post autor: jabol »

nie wiem ile szla przesylka, ale torebki foliowe mogly zapiec zwartosc. zwlaszcza ze pogody ostatnio byly malo sprzyjajace. mysle ze nasaczona woda lignina owinieta gazeta bylaby lepsza forma pakowania

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

jabol pisze:nie wiem ile szla przesylka, ale torebki foliowe mogly zapiec zwartosc. zwlaszcza ze pogody ostatnio byly malo sprzyjajace. mysle ze nasaczona woda lignina owinieta gazeta bylaby lepsza forma pakowania
Wbrew pozorom jest trudno i caa procedura trwa długo dośc, ja kase odzyskałem po prawie roku czasu...najpierw trzeba było zgłosić takie oszustwo na policje oni wtedy spisuja protokół i jest wszczynane sledztwo, którego przebieg w zaleznosci od okoliczności trwa jakiś dłuższy czas. Musiałem zgłosic na policje ten mój przypadek, aby skorzystac z tego programu ochrony kupujących, ale mówie procedura i jeszcze raz procedura, więc kolega albo miał szczęscie i sprawa była nieco innej natury...albo o czymś innym mówimy :mrgreen:
Łukasz

vasteq

Post autor: vasteq »

to gekus1. Sam od niego kupiłem Zipepra który był kupką gliny z lasu. Po opisaniu sprawy na innym forum zaprzestał sprzedawania tego na allegro. Caly czas mimo to wystawia inne mchy, ale te tez wiem że są oszukane i niebawem znikną one również z aukcji za sprawą forum. Także nie bójmy się z nimi walczyc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”