Sum rekini - ku przestrodze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bombka124

Sum rekini - ku przestrodze

Post autor: bombka124 »

Chciałbym przestrzec (początkujących akwarystów) przed wpuszczeniem do akwarium ryb przed przeczytaniem informacji o nich...
Akwarium mam od lutego, dojrzało, zarosło, obsada w sam raz... no i moja córcia zrobiła mi prezent na imieniny... Dostałem trzy ładne, spore rybki. Sumy rekinie, o których nic nie wiedziałem. Nie mogły czekać w torebce na koniec imprezy więc wpuściłem je do baniaka. Rzeczywiście ładne, bardzo szybkie, pływają sobie razem. Następnego dnia zacząłem o nich czytać... Znalazłem między innymi taki oto filmik: Potwory
:cry: i mnóstwo innych informacji o tej rybce...
Teraz muszę się ich pozbyć... Ale jak je złapać w zarośniętym akwarium? Są BARDZO płochliwe, pływają jak torpedy, zostać w baniaku nie mogą, nie mówiąc już o tym, że to w końcu prezent.
Nie uważam się za żółtodzioba w dziedzinie akwarystyki, a jednak dałem się podpuścić i teraz mam poważny problem... I nie wiem jak go rozwiązać. :shock:

furious tomash

Post autor: furious tomash »

nie sugeruj się tym filmikiem bo tamto akwarium to nieporozumienie jakieś
bla bla bla...

discus6

Post autor: discus6 »

Zaryzykuje opinię,iż iloraz inteligencji suma z tego filmu przewyższa iloraz inteligencji właściciela tego "akwarium".
discus6

Awatar użytkownika
bombka124

furious tomash pisze:nie sugeruj się tym filmikiem bo tamto akwarium to nieporozumienie jakieś
No wiesz, nie chciałbym żeby dobrały się do moich otosków, neonek... Może wypowie się ktoś kto trzyma te sumy w akwarium... Wyczytałem, że rosną szybko i dorastają do ponad 30 cm :-( :-(

furious tomash

bombka124 pisze:Może wypowie się ktoś kto trzyma te sumy w akwarium...
fakt przepraszam, nie miałem, nie mam i nie planuję;
wiesz, chodziło mi tylko o to, że wyrobiłaś sobie opinię na podstawie filmiku z "niezbyt przemyślanym akwarium i obsadą", a w nim ryby nie są raczej zbytnio zrelaksowane i może im odbijać
pozdrawiam serdecznie i już się nie odzywam ;-)
bla bla bla...

Awatar użytkownika
bombka124

furious tomash pisze:pozdrawiam serdecznie i już się nie odzywam ;-)
Nie obrażaj się, każda informacja w mojej sytuacji jest cenna. Przeraziło mnie to pożeranie pielęgniczki (barwniaczka?)... moje trzy sumy na razie nie żerują z innymi rybami, podobno trzeba im podawać pokarm "pod pysk". Jak zgłodnieją mogą zainteresować się neonkami, otoskami, a tego chciałbym uniknąć... (mam je dopiero drugi dzień)

furious tomash

bombka124 pisze:Nie obrażaj się
dzie tam :mrgreen: (po co się na forach obrażać)
tylko serio w temacie nie mam już nic do powiedzenia bo nie miałem styczności z tą rybą, skomentowałem tylko filmik ;-)

PS. napisz jak duże masz akwarium, to pomoże forumowiczom w udzieleniu Ci dobrej rady;

tak jak kiedyś coś czytałem o tej rybie to potrzebuje jakieś spooro+200l (zlinczujcie mnie jak po raz kolejny robię z siebie idiotę :roll: )

dobra, spytam się coś (jak już robić z siebie idiotę, to z przytupem): luudzie? ten sum rekini to to samo co można dostac w sklepach jako panga czy to jakiś inny gatunek?
Ostatnio zmieniony 2011-06-05, 13:01 przez furious tomash, łącznie zmieniany 2 razy.
bla bla bla...

Awatar użytkownika
bombka124

Akwarium 100x50x40, a więc brutto 200l. A ten sum rekini to rzeczywiście panga... a oto co znalazłem na jej temat: (kilka cytatów)
- "Sum rekini, wielkook rekini (Pangasianodon hypophthalmus) – słodkowodna ryba z rodziny Pangasiidae, poławiana gospodarczo i hodowana w celach konsumpcyjnych, pomimo dużych rozmiarów jest często spotykana jako ryba akwariowa."
- "Nie mogę zrozumieć dlaczego te ryby ciągle są w sprzedaży. Nikt w warunkach domowych nie jest w stanie zapewnić optymalnych warunków nawet dla jednej sztuki, a co dopiero jak kupują więcej..."
- "Osobiście nie polecam tych ryb bo nie są odpowiednimi rybami do hodowli akwarystycznej. Podobnie jak z małymi szczeniaczkami, póki są małe są piękne a później właściciele wyrzucają je na bruk."
- "Panga i sum rekini to ta sama ryba .. na wolności dorasta ponad 1m a widziałem w akwarium nieraz osobniki 40-50cm"
- "To ta sama ryba. Ale przyjęło się tak, że to co ci sprzedają w sklepach do zjedzenia to panga. Przecież nie powiedzą ci sum rekini prawda ? A to co maja w sklepach zoologicznych zazwyczaj jest pod nazwą sum rekini. Dlatego powinniśmy przemyśleć zakup sumów rekinich. Myślę że powinny mieć akwarium minimum 200L, żeby miały się gdzie schować i wyszaleć"
- "W Polsce sprzedawana w postaci mrożonych filetów pod handlową nazwą panga. Osiąga maksymalnie ok. 130 cm długości standardowej (SL) i 44 kg masy ciała."
- "W literaturze akwarystycznej sum rekini jest bardziej znany pod nazwą Pangasius sutchi. Wymaga dużych zbiorników (o długości co najmniej 140 cm). Pływa i pobiera pokarm w toni wodnej, dlatego wymaga uważnego karmienia, nie pobiera pokarmu z dna zbiornika. Jest rybą żarłoczną, szybko rosnącą."
- "jak w temacie - mam go około miesiąca a już zjadł mi 4 molinezje i żałobniczkę..."
- "Sum rekini zjada mi molinezje, ale pokarmu podawanego przeze mnie nie tknie....co mam zrobić ?
-nic nie zrobisz, będzie zjadał jeszcze więcej i więcej rósł. zje ci wszystko co mu się do pyska zmieści. Jak już Ci wystarczająco urośnie, możesz Ty go zjeść. Podobno panga to bardzo smaczna ryba. Poza tym dorasta do 50cm więc zmieści mu się naprawdę sporo."
NIEZBYT ZACHĘCAJĄCE :-( Na razie chcę wyłowić te ryby, ale akwa mam mocno zarośnięte, a one są nadzwyczaj płochliwe i szybkie... Będzie trudno, najchętniej bym je odstrzelił :roll:
Ostatnio zmieniony 2011-06-05, 18:24 przez bombka124, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

polecam spuszczenie wody do pułapu w którym nie będą miały za bardzo gdzie się schować, mi nie atakował innych ryb za to często wyskakiwał z baniaka np. podczas podmian, wtedy nie wiedziałem co to za ryba, miałem małe akwa i byłem dzieciakiem, potem trafił do wuja do dużego baniaka chyba około 250 litrów i urósł na prawdę duży, notabene skończył na talerzu razem z piraniami :P jak wujo likwidował baniak :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
bombka124

3runer pisze:polecam spuszczenie wody do pułapu w którym nie będą miały za bardzo gdzie się schować...
Właśnie tak zrobiłem i wyłowiłem drani... Nikt ich nie chciał, więc skończyły w sklepie akwarystycznym w baniaku z... krokodylem :evil:
Temat jest więc do zamknięcia. NIGDY WIĘCEJ SUMÓW REKINICH!

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

bombka124 pisze:
3runer pisze:polecam spuszczenie wody do pułapu w którym nie będą miały za bardzo gdzie się schować...
Właśnie tak zrobiłem i wyłowiłem drani... Nikt ich nie chciał, więc skończyły w sklepie akwarystycznym w baniaku z... krokodylem :evil:
Temat jest więc do zamknięcia. NIGDY WIĘCEJ SUMÓW REKINICH!

Jak z krokodylem :-o Nie trzeba mieć na nie jakiś uprawnień ? albo raczej czy w Polsce można nimi normalnie handlować? :->
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

tomislav84

Post autor: tomislav84 »

Prosze wejdzcie a moj temat pielęgnice założyłem przed chwila bo mam problem a widze ze czesto tu odpisujecie;) pozdrawiam

furious tomash

bombka124 oficjalnie Cię przepraszam
pisałem do Ciebie jako do Pani bombki a Ty jesteś Pan bombka :oops: oops :mrgreen:
sorki
bla bla bla...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”