Akwarium 100x50x40, a więc brutto 200l. A ten sum rekini to rzeczywiście panga... a oto co znalazłem na jej temat: (kilka cytatów)
- "Sum rekini, wielkook rekini (Pangasianodon hypophthalmus) – słodkowodna ryba z rodziny Pangasiidae, poławiana gospodarczo i hodowana w celach konsumpcyjnych, pomimo dużych rozmiarów jest często spotykana jako ryba akwariowa."
- "Nie mogę zrozumieć dlaczego te ryby ciągle są w sprzedaży. Nikt w warunkach domowych nie jest w stanie zapewnić optymalnych warunków nawet dla jednej sztuki, a co dopiero jak kupują więcej..."
- "Osobiście nie polecam tych ryb bo nie są odpowiednimi rybami do hodowli akwarystycznej. Podobnie jak z małymi szczeniaczkami, póki są małe są piękne a później właściciele wyrzucają je na bruk."
- "Panga i sum rekini to ta sama ryba .. na wolności dorasta ponad 1m a widziałem w akwarium nieraz osobniki 40-50cm"
- "To ta sama ryba. Ale przyjęło się tak, że to co ci sprzedają w sklepach do zjedzenia to panga. Przecież nie powiedzą ci sum rekini prawda ? A to co maja w sklepach zoologicznych zazwyczaj jest pod nazwą sum rekini. Dlatego powinniśmy przemyśleć zakup sumów rekinich. Myślę że powinny mieć akwarium minimum 200L, żeby miały się gdzie schować i wyszaleć"
- "W Polsce sprzedawana w postaci mrożonych filetów pod handlową nazwą panga. Osiąga maksymalnie ok. 130 cm długości standardowej (SL) i 44 kg masy ciała."
- "W literaturze akwarystycznej sum rekini jest bardziej znany pod nazwą Pangasius sutchi. Wymaga dużych zbiorników (o długości co najmniej 140 cm). Pływa i pobiera pokarm w toni wodnej, dlatego wymaga uważnego karmienia, nie pobiera pokarmu z dna zbiornika. Jest rybą żarłoczną, szybko rosnącą."
- "jak w temacie - mam go około miesiąca a już zjadł mi 4 molinezje i żałobniczkę..."
- "Sum rekini zjada mi molinezje, ale pokarmu podawanego przeze mnie nie tknie....co mam zrobić ?
-nic nie zrobisz, będzie zjadał jeszcze więcej i więcej rósł. zje ci wszystko co mu się do pyska zmieści. Jak już Ci wystarczająco urośnie, możesz Ty go zjeść. Podobno panga to bardzo smaczna ryba. Poza tym dorasta do 50cm więc zmieści mu się naprawdę sporo."
NIEZBYT ZACHĘCAJĄCE

Na razie chcę wyłowić te ryby, ale akwa mam mocno zarośnięte, a one są nadzwyczaj płochliwe i szybkie... Będzie trudno, najchętniej bym je odstrzelił