Projekt 98l - proszę o pomoc

karolcia

Projekt 98l - proszę o pomoc

Post autor: karolcia »

Moje 25l okazało się za małe i chce więcej :mrgreen: dlatego też założyłam nowy wątek aby było bardziej przejrzyście.

Dziś planuję zakupić zestaw akwarystyczny AQUAEL 98l :-) Chce podejść do tego "bardzo profesjonalnie" - nie tak jak z 25l :-P

Jaka obsada by była najlepsza :?: Zastanawiam się nad taką kombinacją:
- neonki lub danio
- kiryski lub piskorki
- molinezje
- zbrojnik niebieski
- pielęgniczka kakadu lub żałobniczka
- bystrzyk
- gupiki
- krewetki Red Cherry lub Amano

Podłożę chciałabym podzielić drobnym jasnym i ciemnym żwirkiem.

Roślinność:
- pierwszy plan: Elecharis Acicularis, jakiś mech :?:
- drugi plan: :?:
- tył: moczarka kanadyjska, dalej :?:

Lepsze będzie tło przyklejone do zbiornika czy jakieś wewnętrzne tło :?:

Chciałabym umieścić jeden lub dwa korzenie (w zależności jakie dostanę), jakieś kamienie

Co sądzicie o tych planach :?: Na pewno odczekam miesiąc przed wpuszczeniem rybek do akwarium :-D

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

podaj wymiary akwarium i moc oswietlenia.
Juz zobaczyłem: 70x35x40 cm
1XT5 24W
Ostatnio zmieniony 2011-05-27, 11:55 przez chodysVR6, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

karolcia pisze: Jaka obsada by była najlepsza Zastanawiam się nad taką kombinacją:
- neonki lub danio
- kiryski lub piskorki
- molinezje
- zbrojnik niebieski
- pielęgniczka kakadu lub żałobniczka
- bystrzyk
- gupiki
- krewetki Red Cherry lub Amano
To wszystko w jednym? :shock: Zdecydowanie za dużo.
Proponuję:
-20 neonów inessa
-stadko 6+ kirysków; np. panda
-Parkę/harem pielęgniczek. Np. Apistogramma Borelli 1+1. (są łagodniejsze niż kakadu)
Jaka obsada by była najlepsza Zastanawiam się nad taką kombinacją:
karolcia pisze:
Roślinność:
- pierwszy plan: Elecharis Acicularis, jakiś mech
- drugi plan:
- tył: moczarka kanadyjska, dalej
Eleochrasis parvula, riccia, mech jawajski, h. polysperma, Heteranthera zosteriofolia, cabomba, rogatek, szinersja
chodysVR6 pisze:podaj wymiary akwarium i moc oswietlenia.
24w, 70x35x40wys ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-05-27, 11:55 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

w sumie piskorki też może wsadzić ;) i tak się zakopią i ich nie będzie widać ;)

PS. kiedyś zawiozłem mamę do Tesco na widzewie, siedzę w aucie na parkingu... mama wraca... "patrz co kupiłam".... myślę "co mnie jakieś buty obchodzą :mrgreen: ", a mama wyciąga woreczek z dwoma piskorkami... :-D "weszłam po piasek dla kanarka i takie były śmieszne, że wzięłam ci 2"... no i żyją po dziś dzień :mrgreen:

a jak się wślizgują pod korzeń to wygląda jak "wciąganie makaronu ustami", wiecie jak :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2011-05-27, 12:01 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

Awatar użytkownika
chodysVR6

wydaje mi sie ze przy takiej szerokosci to nie będzie drugiego planu.
I mysle ze eleocharis nie będzie wyrażał chęci rośnięcia bez CO2
Irek pisze:Eleochrasis parvula, riccia, mech jawajski, h. polysperma, Heteranthera zosteriofolia, cabomba, rogatek, szinersja
z Tym sie zgodze. Ale czemu Irek zaproponowałeś koleżance paruvle ? czym to sie wogole rożni?

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
Irek

Typowo trawnikowy jest e. parvula. Jest niższy niż acicularis.
Ostatnio zmieniony 2011-05-27, 12:09 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

jak chcesz trzymać pielęgniczki i odchowac narybek to daj spokój neonom i kiryskom, zamiast nich otosy:) zdecyduj sie na jakis biotop konkretny ja wybrałem apisto:) wiec nie ma miejsca juz tam na jakis misz masz:P
Łukasz

karolcia

Dzięki za wskazówki :)

Gdzie warto iść na zakupy inwentarzu - na giełdę na Równej czy na Start :?:

BTW: Akwarium będzie już w poniedziałek :mrgreen:

Awatar użytkownika
Irek

Hodowla Angelfish ;-)

Awatar użytkownika
chodysVR6

Zalezy co chcesz kupić i w jakich ilościach?

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

po pierwsze..czemu przplacalas za zestaw aquaela?
po drugie...przy tak slabym oswietleniu trawnikowe rosliny nie przetrwaja...mysle, ze taiwan moss albo christmass bedzie odpowiedni
po trzecie...jakie chcesz to akwa miec? nature, holender czy jakis biotop?
po czwarte...nie ma sensu kupowac wielu gatunkow ryb...wg mnie jako ekipa czyszczaca dac amano (nie pękają na robocie nawet przy bojownikach), do tego cos co cieszy oko (czyli np. neon)...mozesz dorzucic jakies gupiki (jedza nitki i bedziesz mogla sie cieszyc z malych zyworodek)
po piate...jaka bedzie filtracja i jakie podloze? tutaj moze miec to znaczny wplyw na obsade roslinna i rybna

jesli bedziesz potrzebowala realnej pomocy to wal na pw smialo..cos sie podziala w tym temacie:) 8-)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

karolcia

martinezsanchez pisze:po pierwsze..czemu przplacalas za zestaw aquaela?
Kupiłam ten zestaw: http://allegro.pl/akwarium-98l-70x35x40 ... 76895.html
martinezsanchez pisze:po drugie...przy tak slabym oswietleniu trawnikowe rosliny nie przetrwaja...mysle, ze taiwan moss albo christmass bedzie odpowiedni
a jakie powinno być :?:
martinezsanchez pisze:po trzecie...jakie chcesz to akwa miec? nature, holender czy jakis biotop?[/guote]
czym się różnią te akwaria :?:
martinezsanchez pisze:po czwarte...nie ma sensu kupowac wielu gatunkow ryb...wg mnie jako ekipa czyszczaca dac amano (nie pękają na robocie nawet przy bojownikach), do tego cos co cieszy oko (czyli np. neon)...mozesz dorzucic jakies gupiki (jedza nitki i bedziesz mogla sie cieszyc z malych zyworodek)
A krewetki też można dodać :?:
żyworódki mam już w swoim 25l :-) i mam do tego pytanie - po ilu dniach będą już bezpieczne - tzn. nie będą stanowiły pokarmu dla innych rybek ;-) :?:
martinezsanchez pisze:po piate...jaka bedzie filtracja i jakie podloze? tutaj moze miec to znaczny wplyw na obsade roslinna i rybna
W tym temacie jestem zielona i dlatego szukam pomocy. Jako podłoże chciałabym użyć ciemny drobny żwirek oraz jasny piasek ;-)

Awatar użytkownika
martinezsanchez

karolcia pisze:
martinezsanchez pisze:po pierwsze..czemu przplacalas za zestaw aquaela?
Kupiłam ten zestaw: http://allegro.pl/akwarium-98l-70x35x40 ... 76895.html
martinezsanchez pisze:po drugie...przy tak slabym oswietleniu trawnikowe rosliny nie przetrwaja...mysle, ze taiwan moss albo christmass bedzie odpowiedni
a jakie powinno być :?:
martinezsanchez pisze:po trzecie...jakie chcesz to akwa miec? nature, holender czy jakis biotop?[/guote]
czym się różnią te akwaria :?:
martinezsanchez pisze:po czwarte...nie ma sensu kupowac wielu gatunkow ryb...wg mnie jako ekipa czyszczaca dac amano (nie pękają na robocie nawet przy bojownikach), do tego cos co cieszy oko (czyli np. neon)...mozesz dorzucic jakies gupiki (jedza nitki i bedziesz mogla sie cieszyc z malych zyworodek)
A krewetki też można dodać :?:
żyworódki mam już w swoim 25l :-) i mam do tego pytanie - po ilu dniach będą już bezpieczne - tzn. nie będą stanowiły pokarmu dla innych rybek ;-) :?:
martinezsanchez pisze:po piate...jaka bedzie filtracja i jakie podloze? tutaj moze miec to znaczny wplyw na obsade roslinna i rybna
W tym temacie jestem zielona i dlatego szukam pomocy. Jako podłoże chciałabym użyć ciemny drobny żwirek oraz jasny piasek ;-)
ad1. jak juz kupilas to trudno:)
ad2. 24W przy 98l to za malo... trawniki ładnie rosna przy oswietleniu niejednokrotnie przewyzszajacym 0,5W/l..mchy na trawnik tez sie nadaja i sa duzo mniej wymagajace
ad3. napisze ogolnie...albo lepiej pokaze..

nature:
Obrazek
holender:
Obrazek
w biotopie tworzysz srodowisko z jakis wód wykorzystujac faune i flore z tamtych rejonow

ad4
jesli dodasz mniejsze krewetki niz amano to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze zostana zjedzone...jesli selekcja naturalna zyworodki nie beda hamowane to w bardzo krotkim czasie nie bedziesz w stanie ogarnac ile ich jest i co z nimi robic
ad5.
jesli wykorzystasz filtr wewnetrzny z tego zestawu tona poczatek wystarczy...co prawda bedzie filtrowal tylko przez gabke, ale lepszy rydz niz nic;p
jesli chcesz zwykly zwir na podloze to zapomnij o bujnym trawniku z eleocharisa czy malego henka...bedziesz musiala nawozic podloze, zeby bylo dobrze
Ostatnio zmieniony 2011-05-29, 19:25 przez martinezsanchez, łącznie zmieniany 1 raz.
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,

karolcia

martinezsanchez pisze: 24W przy 98l to za malo... trawniki ładnie rosna przy oswietleniu niejednokrotnie przewyzszajacym 0,5W/l..mchy na trawnik tez sie nadaja i sa duzo mniej wymagajace
a w tym akwarium będzie można zwiększyć natężenie światła :?: światło białe czy kolorowe jest lepsze :?:
martinezsanchez pisze: jesli chcesz zwykly zwir na podloze to zapomnij o bujnym trawniku z eleocharisa czy malego henka...bedziesz musiala nawozic podloze, zeby bylo dobrze
Chodzi mi akurat o ten żwir co jest w tych akwariach. Na Pet Fair podobał mi się również żwir w którym były posadzone roślinki przy stoisku MASTA in vitro :-)

Awatar użytkownika
martinezsanchez

nie wiem jak wyglada pokrywa od wewnatrz;p a swiatlo..najlepiej o cieple 6500K..

przy MASCIE bylo podloze PRO SOIL
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”