Krewetki.

ODPOWIEDZ
Gr4b3Q

Krewetki.

Post autor: Gr4b3Q »

Witam, mam akwarium 54l, w miarę gęsto obsadzone roślinami + korzeńie z mchami i w głębką. Aktualnie w akwarium trzymam bojowniki 1+2 i parkę zbrojników niebieskich z potomstwem którego sukcesywnie się pozbywam. Myślałem nad tym aby może dorzucić do akwarium stadko krewetek ale nie jestem pewien czy bojowniki im nie będą zagrażać?
Czy bojki mogą być dla nich zagrożeniem? (widziałem jak samice bojka polowały na ślimaki)
Jeśli nie to jaki gatunek? I jak duże stadko ?

lopuch

Post autor: lopuch »

Z tego co wiem to zależy od charakteru bojka ale większość osób nie poleca trzymania krewetek karłowatych z z tymi rybkami. Dorosłych sztuk raczej nie powinien atakować ale młode zbyt bezpieczne raczej nie będą. Większe krewetki spokojnie możesz trzymać typu amano.

matejko81

Post autor: matejko81 »

Mój bojownik ostro gonił Red Cherry po całym akwa. Z 15 wpuszczonych zostało się 6 ale nie przyłapałem go na gorącym uczynku i nie wiem do końca czy to on je pozjadał. Pozostałe 6 żyło z nim dość długo ale siedziały w ukryciu i marna była z nich pociecha (o małych już nie wspominając). Wydaje mi się, że faktycznie dużo zależy od charakteru bojownika i niektórzy twierdzą, że nie mają problemu trzymając je razem. Widać ten mój bojownik był wyjątkowo ostry.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

matejko81, w jakim zbiorniku miało to miejsce?

matejko81

Post autor: matejko81 »

Zbiornik był trochę mniejszy bo ok 30l. Nie wiem czy te 20 litrów więcej sprawiłoby różnicę. Ale moja wiedza o krewetkach jest raczej znikoma i po prostu chciałem się "pochwalić" swoją historią :-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Czym mniejszy baniak tym agresja w stosunku do kreweci większa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”