start 180l parę pytań odnośnie obsady roślinnej i zwierzęcej

ODPOWIEDZ
matejko81

start 180l parę pytań odnośnie obsady roślinnej i zwierzęcej

Post autor: matejko81 »

Witam wszystkich. Zbieram się do założenia nowego akwarium i w związku z tym mam wiele pytań. Przeglądam ostatnio różne fora ale im dalej tym więcej nieścisłości i komplikacji a chce pytać i dowiedzieć się wszystkiego przed zakupami żeby nie popełniać błędów większości początkujących. Będzie to akwa 90x45x45 grubość 1cm, oświetlenie: belka 4x39 W (standardowo dają świetlówki 2x10000, 2x6500 K i wolałbym na razie ich nie zmieniać chyba, że doradzicie inaczej); filtracja: JBL CristalProfi e900 (wystarczy?) , podłoże: Aqua Substrate II (używam go w małym baniaczku ale nie miałem styczności z innymi wiec jeśli macie coś w równie korzystnej cenie proszę o propozycje). Co2 (przynajmniej na początku) EC i bimbrownia (jest możliwe utrzymanie i ładny wzrost roślin, które wymienię poniżej czy definitywnie trzeba się przesiąść na butle?) Woda wnioskując po obecnym małym baniaczku będzie dość miekka ok. 5 KH 9 GH Ph<7 temperatura w małym baniaku przez całą zimę nie spadała raczej poniżej 25 C jeśli wierzyć termometrowi akwarystycznemu tak wiec potrzebuję gatunków ciepłolubnych bo i latem pewnie tak będzie.

Pierwsze moje pytanie to dobór obsady do takiego baniaczka. Chciałbym stworzyć coś w stylu pseudo- biotopu. Myślę o Azji:
gurami (całujące, mozaikowe, dwuplamiste, czekoladowe ?): w jakim stosunku i ile maksymalnie do takiego akwa mogę wrzucić? Pierwsze podobno mogą podjadać roślinki i rosną duże (więc tylko 3 szt) a te pozostałe około 6-7 szt byłoby ok.? W układzie samców do samic 1:5 lub 2:5- harem mozaikowych i harem dwuplamistych.
+ para prętników: jedni mówią, że hoduje się je parami inni w mini-haremie jak w końcu jest i czy pogodzą się z gurami? bo podobno w okresie tarła obie rybki mogą być agresywne
+ jakieś stadko: podoba mi się 15x Rasbory Galaxy Ale mało informacji o nich dość i nie wiem w końcu czy dobrze im będzie w tak miękkiej i kwaśniej wodzie a do tego czytałem, że są bardzo płoche a chciałbym jednak, żeby ładnie prezentowały się i chętnie pływały przy przedniej szybie jest napisane, że nie łączyć dużymi rybami ale gurami są roślinożerne i nie powinny ich krzywdzić czy się mylę? Może trzeba na stadko jakieś większe ryby np. rasbory klinowe? Albo coś jeszcze większego a jeśli tak to co?
+ 6x sumik szklisty (nie będą zbyt delikatne do tego zestawu? Niektórzy twierdzą, że w miękkiej i kwaśnej wodzie będą łapać infekcje ktoś ma jakieś doświadczenie z nimi?)
+ 2x zbrojnik niebieski (dlatego pseudo biotop ale zbrojnik musi być:-) )
+ czy można by do tego dorzucić jakieś krewetki?
Czy przy podanym zestawie nie będzie za pusto w którejś z warstw wody?

Dodatkowo chciałbym uprawiać coś z tych roślin:
Glossostigma elatinoides
Hygrophila polisperma
Rotala rotundifolia
Ludwiga
Anubiasy
Cryptocoryne
Eleocharis acicularis
Echinodorus tenellus
Hemianthus
Lilaeopsis
Eustralis stel lata
Limnophila
Microsorum
Cabomba caroliniana
Blyxa japonica
Heteranthera zosterifolia
Coś pływającego, bo podobno te rybki tego wymagają.

Plany nie do końca sprecyzowane co do poszczególnych gatunków dlatego podałem tylko grupy czy rodziny roślin. Dotychczas rośnie u mnie glossostigma, rotala indica i anubias jakiś i to jest chyba mój maksymalny poziom zaawansowania. Myślicie, że z tymi co podałem powyżej sobie poradzi początkujący akwarysta i czy będą odpowiednie do obsady rybek?

Mam dość małe doświadczenie a chciałbym wiedzieć czy takie akwarium ma szansę dobrze działać i cieszyć oko bo nie chciałbym żeby skończyło się tym ze cała obsada siedzi zakamuflowana w roślinach i praktycznie jej nie widać lub któraś z warstw będzie pusta a inna przerybiona. Rybki rozmnażać się nie muszą ale nie chciałbym ich krzywdzić. Jeśli coś trzeba by odrzucić okroić lub dodać to prosiłbym o informacje. Wiem, że od razu pojawią się komentarze &#8222;Google nie gryzie&#8221; itp. jednak spotkałem się już z tyloma różnymi sprzecznymi informacjami, że chciałbym usłyszeć jakieś wskazówki od praktyków i podyskutować a nie tylko wyciągnąć informację z encyklopedii i atlasów. Proszę pomóżcie i odpowiedzcie na moje dylematy żebyście później nie musieli krytykować kiedy zaprezentuje swoje akwarium na forum :-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Biorąc pod uwage oświetlenie i klase podłoża, CP900 powinien starczyć. (Zakładam, że masa roślinna będzie duża.) Gurami całujące są bardzo duże. IMO nie będą wyglądać dobrze w Twoim zbiorniku.
Czekoladowe są bardzo delikatne, lecz możesz spróbować. Ja wybrałbym mozaikowe w ilości 1+3. Na siłe dałoby rade więcej, ale byćmoże miałbyś niebezpieczne walki samców w zbiorniku, a tego chyba chcesz uniknąć. Poza tym zawsze można dokupić, gurami są łatwo dostępne. Co do prętników to fajnie by było gdybyś zdecydował się na jeden gatunek labiryntowców. Do tego mogą być galaksie, lub inne razbory. Na dół możesz dać bocje karłowate lub pokaźne stadko kreweci. (przy gurami ich populacja byłaby raczej dość mocno kontrolowana ;/ )
Co do roślin to możesz kupić te wszystkie gatunki po kilka sztuk i zobaczyć co rośnie a co nie. Każdy zbiornik jest inny, poza tym niektóre gatunki sa ''kapryśne'' :-P

Tak wgl, to IMO zbyt duże oświetlenie jak na początkującego. Daj 3x39w i co2.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

matejko81 pisze:Będzie to akwa 90x45x45 grubość 1cm, oświetlenie: belka 4x39 W (standardowo dają świetlówki 2x10000, 2x6500 K i wolałbym na razie ich nie zmieniać chyba, że doradzicie inaczej
Bardzo dobre zestawienie mocy i temperatury barwowej,więc nie zmieniaj.
matejko81 pisze:filtracja: JBL CristalProfi e900 (wystarczy?)
Wystarczy,a na początku i tak go zwolnisz,bo będzie mocno ''wiało''
matejko81 pisze:podłoże: Aqua Substrate II (używam go w małym baniaczku ale nie miałem styczności z innymi wiec jeśli macie coś w równie korzystnej cenie proszę o propozycje
Lepsze,to niż sam żwir,ale bardzo dobrą ma opinie Oliver Knott Nature Soil.
Do Twojego zbiornika będziesz go potrzebował 20 litrów czyli 2 opakowania,koszt w granicach 220zł.
Różnica cenowa między nim,a Aqua Substrate w ilosci 20 litrów,to tylko 20-30zł,a otrzymujesz produkt o klasę wyżej.
matejko81 pisze:Co2 (przynajmniej na początku) EC i bimbrownia (jest możliwe utrzymanie i ładny wzrost roślin, które wymienię poniżej czy definitywnie trzeba się przesiąść na butle?)
Powiem krótko butla,to butla i nie zastąpisz tego niczym.
Zważywszy na Twoje bardzo dobre ogólne podejście do tematu idź za ciosem i postaraj się o butlę.

Co do obsady,to rzeczywiście tak jak Irek pisze nie będzie,to dobrze wyglądało,tym bardziej jeszcze w zestawieniu z malutkimi ławicowatymi.
Zbrojniki odradzam jeśli chcesz mieć strikte akwarium roślinne,bo będzie Ci roślinność tylko fruwała.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

matejko81

Dzięki wielkie za szybką i konkretną odpowiedź. Mam nadzieje, że inni też się wypowiedzą. Faktycznie oświetlenia może być trochę za dużo i ciężko bedzie mi nad tym zapanować. Ale kupie taką belkę i wymontuje jedną świetlówkę żeby w miarę nabywania doświadczenia móc się trochę rozwijać. Szczególnie zależało mi na opinii o rybkach bo faktycznie roślinę można wyrzucić jak nie będzie pasowała a mieć masowe zgony ryb w akwa to już nic przyjemnego. A co do labiryntowców to właśnie część opinii które czytałem mówią żeby nie łączyć, kilka postów niżej ktoś właśnie chyba miał gurami i prętniki w mniejszym akwa i nic sie nie działo a spotkałem się też gdzieś z opisem, że prętnik są świetne do hodowli z innymi rybkami szczególnie labiryntowymi. Ale pewnie nie będe kombinował tylko zdecyduje sie na to co proponujesz. Czy warto na zakupy wybrać się na giełde na ul. Równej? Jak jest ze wstępem bo na stronie mają informację że trzeba mieć "karte dostepu" a jak byłem kilka miesięcy temu to po prostu płaciło się tylko coś przy wstępie. Coś się zmieniło?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Na Równą warto się wybrać jeśli przewiduję się zakup w większym asortymencie.
Ryby pakowane po najmniej raczej 10-20szt.
Nic się nie zmieniło - 10zł wstęp.

Do takiego zbiornika proponuję obsadę:
-otosek 10szt.
- jeden gatunek ławicowej rybki wielkości neona 30szt.
- harem prętnika

Nie zapomnij również o nawożeniu słupa wody.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Spokojnie możesz łączyć różne gatunki labiryntowców, nie wiem skąd przeciwwskazania, byleby z umiarem ilościowym. W takim litrażu możesz mieć 2-3 pary różnych prętników (prętniki trzymamy parami a nie haremami), lub np. 1+2 gurami mozaikowego + para prętników. Innych gurami nie polecam, często są zadziorne. Na pewno nie na początek, ale jeśli wszystko z czasem będzie ok, możesz pomyśleć o gurami czekoladowym, ew dodałbym dla urozmaicenia jakieś badisy czy skrzeczyki, żeby obsada była ciekawa a nie taka jak w każdym baniaku z rybami z tego regionu.
Oczywiście do tego jakieś stado razbór lub mniejszych brzanek. Jedno większe stado jednego gatunku będzie lepiej się prezentować niż 2 mniejsze stada różnych gatunków.
Ostatnio zmieniony 2011-03-26, 16:31 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Przeciwskazań brak. IMHO po prostu przy jednym gatunku labiryntowców będzie lepsza ''jakość'' obserwacji. ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Pewnie tak, choć jeśli damy np 3 pary tego samego gatunku prętników to może być walka samców, a dalej dominacja jednej sztuki. Jeśli damy różne gatunki to mogą one spokojnie żyć ze sobą a do starć dojdzie tylko w okresie budowy czy ochrony gniazda, a agresja będzie podobna jak ta wymierzona do zupełnie innych gatunków ryb.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Lukiki pisze:Nie zapomnij również o nawożeniu słupa wody.
Ale dopiero wtedy jak się trochę zużyje podłoże aktywne, bo mowa o zbiorniku na takowym podłożu. Na podstawie obserwacji i testów będzie wiadomo kiedy zacząć nawozić łączonymi mieszankami, bo potasem można bez ryzyka już od zalania ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

matejko81

Dzięki wszystkim za wskazówki. Wszystko w trakcie kompletowania jest i mam nadzieję, że już niedługo coś ruszy na całego. Faktycznie dobry pomysł z badisami czy skrzeczykami. Nie spotkałem się z tymi rybkami nigdy a są całkiem ładne. Będzie trzeba trochę o nich poczytać i zastanowić się nad nimi poważnie. Co do nawożenia dotychczas stosowałem linie Aqua-Artu i nie narzekałem na wzrost roślin. Testy mam i kiedy co wprowadzić będę wiedział a przynajmniej mam taką nadzieje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”