Pierwsze moje pytanie to dobór obsady do takiego baniaczka. Chciałbym stworzyć coś w stylu pseudo- biotopu. Myślę o Azji:
gurami (całujące, mozaikowe, dwuplamiste, czekoladowe ?): w jakim stosunku i ile maksymalnie do takiego akwa mogę wrzucić? Pierwsze podobno mogą podjadać roślinki i rosną duże (więc tylko 3 szt) a te pozostałe około 6-7 szt byłoby ok.? W układzie samców do samic 1:5 lub 2:5- harem mozaikowych i harem dwuplamistych.
+ para prętników: jedni mówią, że hoduje się je parami inni w mini-haremie jak w końcu jest i czy pogodzą się z gurami? bo podobno w okresie tarła obie rybki mogą być agresywne
+ jakieś stadko: podoba mi się 15x Rasbory Galaxy Ale mało informacji o nich dość i nie wiem w końcu czy dobrze im będzie w tak miękkiej i kwaśniej wodzie a do tego czytałem, że są bardzo płoche a chciałbym jednak, żeby ładnie prezentowały się i chętnie pływały przy przedniej szybie jest napisane, że nie łączyć dużymi rybami ale gurami są roślinożerne i nie powinny ich krzywdzić czy się mylę? Może trzeba na stadko jakieś większe ryby np. rasbory klinowe? Albo coś jeszcze większego a jeśli tak to co?
+ 6x sumik szklisty (nie będą zbyt delikatne do tego zestawu? Niektórzy twierdzą, że w miękkiej i kwaśnej wodzie będą łapać infekcje ktoś ma jakieś doświadczenie z nimi?)
+ 2x zbrojnik niebieski (dlatego pseudo biotop ale zbrojnik musi być:-) )
+ czy można by do tego dorzucić jakieś krewetki?
Czy przy podanym zestawie nie będzie za pusto w którejś z warstw wody?
Dodatkowo chciałbym uprawiać coś z tych roślin:
Glossostigma elatinoides
Hygrophila polisperma
Rotala rotundifolia
Ludwiga
Anubiasy
Cryptocoryne
Eleocharis acicularis
Echinodorus tenellus
Hemianthus
Lilaeopsis
Eustralis stel lata
Limnophila
Microsorum
Cabomba caroliniana
Blyxa japonica
Heteranthera zosterifolia
Coś pływającego, bo podobno te rybki tego wymagają.
Plany nie do końca sprecyzowane co do poszczególnych gatunków dlatego podałem tylko grupy czy rodziny roślin. Dotychczas rośnie u mnie glossostigma, rotala indica i anubias jakiś i to jest chyba mój maksymalny poziom zaawansowania. Myślicie, że z tymi co podałem powyżej sobie poradzi początkujący akwarysta i czy będą odpowiednie do obsady rybek?
Mam dość małe doświadczenie a chciałbym wiedzieć czy takie akwarium ma szansę dobrze działać i cieszyć oko bo nie chciałbym żeby skończyło się tym ze cała obsada siedzi zakamuflowana w roślinach i praktycznie jej nie widać lub któraś z warstw będzie pusta a inna przerybiona. Rybki rozmnażać się nie muszą ale nie chciałbym ich krzywdzić. Jeśli coś trzeba by odrzucić okroić lub dodać to prosiłbym o informacje. Wiem, że od razu pojawią się komentarze „Google nie gryzie” itp. jednak spotkałem się już z tyloma różnymi sprzecznymi informacjami, że chciałbym usłyszeć jakieś wskazówki od praktyków i podyskutować a nie tylko wyciągnąć informację z encyklopedii i atlasów. Proszę pomóżcie i odpowiedzcie na moje dylematy żebyście później nie musieli krytykować kiedy zaprezentuje swoje akwarium na forum