Akwarium, krewetkarium podstawowe pytania

Awatar użytkownika
tornadoretkinia

Post autor: tornadoretkinia »

Miedź w instalacji znajdującej się w bloku występuje jedynie gdy wymiennik ciepła jest wykonany z miedzi lub rury są z miedzi. Co do odstania wody to polecam zaopatrzyć się w butle od wody takie 20 litrowe:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-02-12, 11:55 przez tornadoretkinia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martyszja

Post autor: Martyszja »

a ja do odstania wody do podmian z 240l mam 50l beczke a'la "do kiszenia dzieci" ;), wymieniona z resztą na naszym forum :]

wczesniej, majac akwa 60l uzywalam malych 5l baniakow po wodzie demineralizowanej.

leje wode zimna (skoro i tak odstaje, na wszelki wypadek), poza tym jest tansza :D

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Mandy29 zbiorniki na ciepłą wodę użytkową są zazwyczaj emaliowane, ale mogą się zdarzyć i ocynkowane. Ja tam wolę odstawiać.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja mam cały wymiennik na miedzi o czym zapomniałem, dlatego lać muszę zimnną.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Kiedy mieszkałem w bloku z lat 70-80 i lałem wodę z kranu to faktycznie miałem choroby ryb lecz teraz gdy dostarczana jest do mnie tylko zimna woda i posiadam instalację na plastiku i zbiornik emaliowany ryby nie chorują . A woda w Łodzi przestała być chlorowana odkąd bierzemy z głębinówek ok 30 kiedyś była z Pilicy i walili tyle chloru że wyglądała jak mleko.

Awatar użytkownika
tornadoretkinia

Post autor: tornadoretkinia »

W Łodzi są dwie strefy zasilania w wodę. Pierwsza jest zasilana ze zbiorników na stokach w których wida jest głównie z Tomaszowa Mazowieckiego czyli pilica część z Sulejowa, a część z głebinówek Łódzkich. Druga strefa jest zasilana tylko z głębinówek. Strefa druga to retkinia, karolew, część górnej. Pierwsza strefa to stary widzew, stoki, centrum część teofilowa. Tak mniej więcej.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

kolega po fachu chyba?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Ja od pewnego czasu filtruję wstępnie kranówkę przez filierek typu Brita. I po wstępnym podgrzaniu zwykłą grzałką leję do akwa. Od 7 miesięcy żadnych strat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”