dzielisz waty przez litraż.
Czyli w twoim przypadku 36W podziel przez 140l(bo chyba o to akwarium chodzi?). Wychodzi 0,25w/l czyli takie minimum jak dla mnie. U mnie w LT mam po 0,5w/l.
Pamiętaj że zwiększenie ilości światła zachwieje równowaga w baniaku. Musisz ostrożnie wydłużać czas oświetlenia akwa żeby się jakiegoś glona nie dorobić.
Mocno się zastanowie nad tym wszystkim. Obecnie mam piach i może to będzie za miast żwiru. No to się okaże. Może jakiś korzeń. Na razie nie mam konkretnych pomysłów... Marzy mi się taki baniak jak miała nefretete bo był przepiękny... Ale niestety moje akwa jest wysokie a nie długie... Co nie zmienia faktu że da się coś z nim zrobić. Mam jeszcze 60L i chyba pobawie się w krewetki.
Obciąć korzenie jak najbardziej!Ale przy przesadzaniu wyciągniesz roślinę wraz z ziemią i wtedy woda może zakwitnąć i takie tam
Jeszcze ważna rzecz zalecane są świetlówki o żółtej barwie np 840.
pyton79 pisze:Obciąć korzenie jak najbardziej!Ale przy przesadzaniu wyciągniesz roślinę wraz z ziemią i wtedy woda może zakwitnąć i takie tam
Jeszcze ważna rzecz zalecane są świetlówki o żółtej barwie np 840.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
pyton79 pisze:Obciąć korzenie jak najbardziej!Ale przy przesadzaniu wyciągniesz roślinę wraz z ziemią i wtedy woda może zakwitnąć i takie tam
Wystarczy ziemię przykryć siatką np. starą firanką i ziemia nie będzie wyłaziła.Tak mam u siebie i przy żadnym przesadzaniu czy dosadzaniu roślin nie wyciągnęłam nawet jednej grudki ziemi.
Wystarczy ziemię przykryć siatką np. starą firanką i ziemia nie będzie wyłaziła.Tak mam u siebie i przy żadnym przesadzaniu czy dosadzaniu roślin nie wyciągnęłam nawet jednej grudki ziemi.
Dobre. Bardzo przemyślana rzecz. Prosta a jak użyteczna.
cina pisze:Istotne jest widmo światła jakie daje świetlówka.
Więc jakie widmo będzie najlepsze. Rzeczywiście żółte? A i jeszcze jedno. Planuje kupić czarny żwir. Pewnie bazalt. Niby nic ale z 8kg trzeba kupić a kasy dużo nie ma. Może ktoś wie gdzie kupić tanio?
Tanio będzie w niedziele na giełdzie na Starcie, coś koło 2 zł za worek, a jeszcze taniej będzie w czwartek na Równej(ale trzeba doliczyć dyche za wstęp, więc sie chyba mniej opłaci).