Prośba o identyfikacje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mbienkowski

Prośba o identyfikacje

Post autor: mbienkowski »

Witam,

w moim akwarium zauważyłem ostatnio coś takiego:
Obrazek
Myślałem, że to stułbia, ale w życiu nie widziałem takiej wielkiej krowy. Poza tym nie pasuje do rysopisu -
Obrazek.
Mszywioł to też nie jest...

Jeszcze nie wiem co za rodzaj glona mi się przyplątał (czyżby compsopogon?) -
Obrazek.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie jak je zwalczyć proszony jest o info. Interesują mnie metody mało drastyczne, nie chce zabić wszystkich krewetek.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony 2010-11-21, 01:39 przez mbienkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

To pierwsze to chyba żyjątko co nazywa się stentor albo trębacz/trąbik.

Awatar użytkownika
asusa7

Post autor: asusa7 »

Masz rację, to drugie to Compsopogon. Można to zwalczyć w następujący sposób:
Opis:
Pojedyncze krzaczki to nóżka z wieloma rozgałęziami . Wygląda trochę jak poroże jelenia. Czarne i szaro-zielonej barwy, a czasami mają odcień czerwony.
Przyczyny powstawania:
Niski poziom CO2 i / lub słaba cyrkulacja wody. Przekarmianie ryb , brudny filtr , zamulone dno brak lub zbyt małe podmiany wody.
Usuwanie:
Sprawdź poziom CO2 i upewnij się, że masz dobry obieg wody. Zmniejszenie karmienia ryb z odmulaniem jest bardzo pomocne. Należy usunąć porażone liście oraz mechanicznie z przedmiotów, które zaatakował. Przedawkowanie „węgla w płynie” zwykle pomaga.

Podsumowanie
Zbyt niski poziom CO2 jego wahania w ciągu dnia świetlnego oraz jego słaba dystrybucja w zbiorniku z mocnym oświetleniem (powyżej 0,5W/L) jest prawie zawsze głównym powodem ataku wielu odmian glonów. Drugim głównym powodem jest nieprawidłowe nawożenie lub brak któregoś z głównych macro. Trzecia przyczyna to zbyt dużo DOC i/lub brudny filtr.
Bardzo ważna jest cyrkulacja , która w zbiorniku HT powinna zbliżać się do 5-8x objętość .
Saechem Fkuorish Excel oraz Easy Life Carbo są pomoce podczas walki z wieloma odmianami glonów. Można je przedawkować dwu trzykrotnie przez okres ok dwóch tygodni.
[/b]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”