Początkujący Akwarysta, Zamulona woda pomocy

spike1975

Post autor: spike1975 »

chyba dojrzewania? :lol:
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

amamba

Post autor: amamba »

Witam wszystkich.
Mam taką uwagę co do całej tej polemiki. Sam jestem akwarystą początkującym (tzn kiedyś miałem zbiornik 40 litrowy z kilkoma rybami, ale to się nie liczy) i chętnie czytam posty z tymi wszystkimi, którzy tak jak ja, dopiero zaczynają aby coś się dowiedzieć i nauczyć.
I wiecie co, przeczytałem tutaj post jednego kolegi, który uważa że my początkujący nie słuchamy bardziej doświadczonych i dalej wszystko robimy po swojemu. Najlepsze jest jednak to, że szanowni koledzy doradzając nam początkującym sami się spieracie między sobą co do obsady, tzn taki przykład: ktoś mówi neonki i danio tęczanki , inny coś jeszcze innego proponuje, aż na koniec oni sami sprzeczają się między sobą co jest lepsze.
Wybaczcie nam początkującym, że przy takim doradzaniu jest nam trudno się odnaleźć i nieraz pozostajemy przy swoim - my nie mamy jeszcze takiej wiedzy jak wy i jeżeli nam konkretnie nie podpowiecie, to nie odnajdziemy się z tym wszystkim i właśnie zamiast ładnego zbiornika stworzymy poczciwą "zupę rybną" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-10-13, 21:41 przez amamba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

amamba pisze:I wiecie co, przeczytałem tutaj post jednego kolegi, który uważa że my początkujący nie słuchamy bardziej doświadczonych i dalej wszystko robimy po swojemu. Najlepsze jest jednak to, że szanowni koledzy doradzając nam początkującym sami się spieracie między sobą co do obsady, tzn taki przykład: ktoś mówi neonki i danio tęczanki , inny coś jeszcze innego proponuje, aż na koniec oni sami sprzeczają się między sobą co jest lepsze.
Co do obsady to my podajemy różne propozycje jakie nam się podobają. To jest jednak Twoje akwa i ty musisz wybrać spośród tych propozycji bo to wszystko jest rzecz gustu. Ja np do takiego zbiornika to bym wpuścił stadko koło 20 neonów czarnych + 6 otosków i tyle. Kwestia gustu ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

amamba

Dla mnie najważniejsze i najbardziej są pomocne takie informacje jak np kolegi Marcina vel Vendredi, konkretne, poukładane. Właśnie dzięki takim postom czegoś się uczę :-)
Pozdrawiam wszystkich.
Nawet w połowie nie miałem pojęcia że akwarystyka będzie taka trudna - ale to naprawdę piękne hobby
Przepraszam że nieraz używałem zwrotów jakbym wyrażał się w imieniu wszystkich akwarystów początkujących, oczywiście to tylko moja opinia

jabol

Post autor: jabol »

amamba pisze: aż na koniec oni sami sprzeczają się między sobą co jest lepsze. :mrgreen:
przeca to nasza jedna z bardziej znanych cech narodowych:

gdzie Polakow dwoch tam 3 racje :))

yyy hiahi yyyyyyy :)

amamba

Oj, to święta prawda, ale dzięki temu nie jest nudno :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”