Metna woda w akwarium 5-miesiecznym

ODPOWIEDZ
Rohan

Metna woda w akwarium 5-miesiecznym

Post autor: Rohan »

witam posiadam aqua 160 l z filtracja jbl 900 ,obsada to 25 rhodostomusów ,40 nenów i 2 kosiarki-podmiany robie 1 w tygodniu 30%-problem polega na tym ze pomimo akwarium z 5 miesieczna historia cały czas nie mam tak klarownej wody jak powinna byc,Pomózcie co może byc przyczyną?

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Woda nie jest klarowna, ale jest mętna, widać że coś się w niej unosi ? Może jakieś pierwotniaki ? Spróbuj lampę UV na jakiś czas podłączyć, może pomoże.

Rohan

jest mętna -a pierwotniaki juz przezyłem -czy moga sie pojawic ponownie-a czy uv nie zabija bakteri nitryfikacyjnych?

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Rohan pisze:czy moga sie pojawic ponownie
A czemu nie ?
Rohan pisze:a czy uv nie zabija bakteri nitryfikacyjnych
UV zabija wszystko na co padną promienie, więc bakterie nitryfikacyjne również. Ale jak dasz lampę za wylotem wody z kubełka to w filtrze nic im się nie stanie.

Rohan

co mam zrobic zeby była klarowna -moze na substrat połozyc zwir

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

kup Seachem purigen 100ml saszetka. jedna starcza na akwarium do 400L. ja używam tego w akwa 128l i 42l. woda po 2-3 dniach będzie jak kryształ. Produkt kosztuje około 50 zł, ale starcza na około 3-4 miesiące może i dłużej, ale po tym okresie łatwo się go regeneruje za pomocną zwykłego wybielacza, a następnie np produktem Seachem prime... Jest to na prawdę bardzo super produkt, który sprawdziłem na własnym akwarium. Poczytaj inne fora o tym produkcie a usłyszysz same super opinie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”