Tanie zamienniki w akwarystyce

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paluszekrybny

Tanie zamienniki w akwarystyce

Post autor: paluszekrybny »

Po dyskusji na temat różnych takich drogich rzeczy do akwarium, postanowiłem założyć temat w którym można by się podzielić spostrzeżeniami dotyczącymi różnych zamienników w akwariach.

Jedna uwaga - nie chodzi o zamienniki typu - filtr aquaela - filtr sunsuna, bo tańszy.

Raczej chodzi mi o to, że zamiast kupować pincety JBLa można kupić pincetę w sklepie medycznym, za połowę ceny, a też nie powinna przecież reagować z wodą. Czyli wykorzystywać rzeczy które nie są w zamierzeniu przeznaczone do akwarium, a całkiem dają radę.

W ogóle wydaje mi się, że sklepy medyczne mają w ofercie doskonałe artykuły nadające się do akwarystyki, choćby nożyczki w prawie wszystkich możliwych kształtach i długościach.

Do dawkowania nawozów/leków w naprawdę małych akwariach doskonale może nadać się strzykawka do insuliny, mająca podziałkę nawet po 0.02ml(a są dostępne także takie z podziałką 0.01).

W sprzedaży są rurki ceramiczne dla raków i krewetek od dennerle, dość drogie i trudno dostępne, które można zastąpić tanimi rurkami pcv o małej średnicy(bardzo popularne z tego co widziałem na youtube ale jeżeli nie zostanie pokryta mchem/wgłębką to niezbyt dekoracyjne).

Próbowano tez eksperymentów z kocim żwirkiem niezbrylającym z tesco, który używany jako podłoże dawał dość dobre rezultaty za niewygórowaną cenę. W tym przypadku okazało się jednak, że pomimo całkiem atrakcyjnego wyglądu i braku wpływu na ryby i krewetki(chociaż możliwe że nikt tego nie zauważył), to po pewnym czasie zaczynały się problemy z glonami.

mam nadzieję, że zrobimy mała encyklopedię cwanego(a może po prostu trzeźwo myślącego?) akwarysty ;-)

3promile

Post autor: 3promile »

Dla mnie absolutnym hitem jest Aldesan E (ok. 18PLN/l) podawany - oczywiście bez aktywatora - zamiast Easy Carbo

Awatar użytkownika
lenorrro

Post autor: lenorrro »

Jak juz pisałem polecam potłuczone bezpieczniki ( te ceramiczne) zamiast bioceramiki ten sam efekt a jest prawie za free.
Nie ma, ale bedzie ;)

Awatar użytkownika
lateraluspl

Post autor: lateraluspl »

Nadmanganian potasu potocznie KALI, zamiast AQUA-KALI i innych temu podobnych, w aptece saszetka z krysztalkami na wiadro roztworu;) ok 4-5 zl.

Choc pewnie wszyscy o tym wiedza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”