Walki neonów

ODPOWIEDZ
Peq69

Walki neonów

Post autor: Peq69 »

Mam problem z moimi neonami . Otóż od jakiegoś czasu zaczęły ze sobą walczyć . Mam wrażenie że każda przyporządkowała sobie jakis skrawek akwarium i zaciekle go broni. Gdy jedna podpłynie do drugiej to wtedy zaczyna się istna walka . Czasami starałem się je straszyć by z tego strachu złączyły się w grupę i popływały razem. Wszystkie płyną wtedy ku sobie oprócz jednej która za nic w świecie nie opuści mchu. Po chwili wszystko wraca do poczatku i znów mam w akwa walki neonów. Znalazłem parę tematów w necie odnośnie mojego problemu ale nikt nie podał praktycznie żadnej sensownej odpowiedzi . Natrafiłem tylko na takie " Może się bawią ? " " Może mają za dużo swobody? " . Akwa 63 L więc bardzo dużo przestrzeni nie mają . Obsada : 2 Petniki , 4 Otoski i multum krewetek . Prętniki ich nie ganiają ale myślę , że w ich sąsiedztwie nie powinny czuć się bardzo bezpiecznie. Temp wody obecnie to 24 stopnie . Podmiany wody 18L na tydzień .
Ma ktoś może pomysł o co im tak naprawdę chodzi :-D? i jak by je tu pogodzić :-D Dzieki z góry za odp :)

edit
Ciekawostką jest fakt , że neony nie posiadają żadnych sladów walki .
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 15:23 przez Peq69, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

A ile tych neonów masz? A może jest to rodzaj zalotów?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Peq69

9 sztuk

furious tomash

Post autor: furious tomash »

hm.. chyba sie tylko tak zaczepiają; może uda ci się płeć owych wojowników rozróżnic, samce smuklejsze i (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) ten jaskrawy pasek nie jest tak prosty jak u samicy. może to gody tyllko...
ps. tu niech sie jakiś fachowiec wypowie- te 24 st to nie za mało dla neonów ?
bla bla bla...

Peq69

ten najbardziej bojowy to samiec . Jest jeden prawie najmniejszy z calej gromady . Watpie zeby to byly gody . Z tego co czytalem to nie tak latwo jest je zachecic do tarła . Nie jestem doświadczonym akwarystom i raczej nie posiadam wymaganych warunków w baniaku żeby neony podchodziły do godów .

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

jesli to są ineski to już predzej za duza niz za mala temperatura
Ostatnio zmieniony 2010-08-01, 17:19 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”