Akwarium 128l - kilka pytań
Akwarium 128l - kilka pytań
Zamierzam w sierpniu założyć akwarium o wymiarach 80x40x40.
W zbiorniku będzie dużo korzeni, kryjówek (np. łupiny orzechów kokosowych.).
Podłożem będzie piasek o granulacji 1-2mm.
Obsada jaką planowałem to:
-kirysek pstry 6 sztuk (już są)
-kirysek pigmej
-smukleń pryskacz
-2 gatunki pielęgniczek (zastanowiałem się nad p. żółtą, p. trójpręgą lub akarką paskowaną)
Czy taka obsada w ogóle jest odpowiednia?
Jakie pielęgniczki odpadają z tych 3?
Czy w jakiej kolwiek kombinacji pielegniczek jest szansa na to, że obydwa gatunki dochowają się potomstwa w akwa ogólnym?
Akwarium chciałem filtrować 2 filtrami kaskadowymi hbl 801.
Ile łącznie Wat powinny mieć świetlówki jeśli w akwa będą tylko żabienice: tenellus, bleheri, urugwanensist ?
W zbiorniku będzie dużo korzeni, kryjówek (np. łupiny orzechów kokosowych.).
Podłożem będzie piasek o granulacji 1-2mm.
Obsada jaką planowałem to:
-kirysek pstry 6 sztuk (już są)
-kirysek pigmej
-smukleń pryskacz
-2 gatunki pielęgniczek (zastanowiałem się nad p. żółtą, p. trójpręgą lub akarką paskowaną)
Czy taka obsada w ogóle jest odpowiednia?
Jakie pielęgniczki odpadają z tych 3?
Czy w jakiej kolwiek kombinacji pielegniczek jest szansa na to, że obydwa gatunki dochowają się potomstwa w akwa ogólnym?
Akwarium chciałem filtrować 2 filtrami kaskadowymi hbl 801.
Ile łącznie Wat powinny mieć świetlówki jeśli w akwa będą tylko żabienice: tenellus, bleheri, urugwanensist ?
Nowy pewnie z 200, ale uzywany w dobrym stanie kupisz za 100 bez problemu (ja dwa, kazdy 100pln)
http://allegro.pl/item1074350468_filtr.html
Tu jest ciekawa propozycja... dwie golowice, Ta mniejsza powinna byc idealna do Twojego litrazu, cena niska, w łodzi. I pobor mocy maly. tylko ten wirnik...
http://allegro.pl/item1074350468_filtr.html
Tu jest ciekawa propozycja... dwie golowice, Ta mniejsza powinna byc idealna do Twojego litrazu, cena niska, w łodzi. I pobor mocy maly. tylko ten wirnik...
Ostatnio zmieniony 2010-06-15, 18:34 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
- megalomaniacc
- Moderator
Jeśli chcesz wychować pielęgniczki to raczej bez kirysków (jeśli już to pigmeje) i bez smukleni. Jeśli chodzi o rodzaj pielęgniczek tona początek proponuje Ci zdecydować się na jeden gatunek, jeśli chcesz dwa i wychować młode to zdecydowanie jedna para z jednego i druga para z drugiego gatunku (ewentualnie harem 1+2) i to przy dużej ilosci kryjówek