240l. otwarte obsada?

watan

240l. otwarte obsada?

Post autor: watan »

Planuje wprowadzenie do mojego zbiornika 120x40x50 nastepujacych gatunkow ryb:
brzanka sumatrzanska
brzanka mszysta
brzanka purpurowa
brzanka odeska
kirysek spizowy
otosek
Akwarium bedzie otwarte dlatego tez nie wiem czy dobrza proponuje obsade, czy ww. ryby nie maja tendencji do wyskakiwania ze zbiornika?

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

ktoś się chyba skarżył że kiryski mu chlapały strasznie jak płynęły do powierzchni po powietrze :-P więc na to też bym zwrócił uwagę

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Brzanki lubią skakać więc jakaś siatka na górę akwarium bo inaczej będziesz zbierał "suszki" z podłogi.
Kiryski chlapią? Co dopiero brzanki jak poda im się pokarm - to małe piranie są :-D
Obrazek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Oj tak. Jeszcze do niedawna miałam sumatry. Są bardzo energiczne i nie raz widziałam, że podrafią skoczyć nawet dobre kilka cm nad powierzchnię wody.

watan

to fatalnie, bede musial pomyslec nad inna obsada, bo siatka nie wydaje mi sie zbyt reprezencyjna, a taka role ma spelniac moje akwarium. Licze na wasza pomoc. Na razie akwarium stoi puste, mam tylko filtr i oswietlenie, jestem w trakcie kompletowania reszty niezbednych akcesoriow. Start planuje po powrocie z wakacji tz. polowa lipca.

zami84

Post autor: zami84 »

A jakie oświetlenie? Pytam z ciekawosci. Belka opierana na ścianach, czy podwieszane?
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

watan

belka 2x54W

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

watan pisze:to fatalnie, bede musial pomyslec nad inna obsada, bo siatka nie wydaje mi sie zbyt reprezencyjna, a taka role ma spelniac moje akwarium.
No cóż. Ja myślę, że ogromna większość rybek potrafi wyskoczyć z akwarium, gdy się czegoś wystraszy. Czasem wystarczy, że coś ciężkiego ci upadnie w pokoju, albo ryby po prostu będą się gonić.

Może nie napełniaj akwarium tak bardzo i zostaw jakieś 7-10 cm. Taką wysokość to chyba już tylko niektóre gatunki potrafią pokonać.

watan

moze jakies sugestie z najbardziej "bezpiecznym" w tym wzgledzie doborem ryb? Bardzo licze na wasze rady, jednoczesnie wertuje literature. Nefrete - to twoj zbiornik byl dla mnie inspiracja

king
Kontakt:

Post autor: king »

u mnie w pracy brzanki są w otwartych akwariach i nie wyskakują warunek minimalne źródło światła musi być stale zapewnione nawet lampka mała 1watowa załatwi sprawę ryby wyskakują głównie ze strachu przy gaszeniu i zapalaniu światła. Jak chcesz Azję to dałbym jakiegoś czyściciela dna z Azji np. mułojad, węgorzyki, piskorek sumatrzański, sumiki szkliste i może troszkę z innej bajki ale też ciekawe przylgi chińskie. Kiryski olej ;-)
zamiast otosa możesz dać amano tylko takie podrośnięte najlepiej, maran ma w sklepie takie większe sztuki mają sklep teraz na retkińskiej koło cmentarza wpadnij do nich to może ci coś podpowie ma też szkrzeczyki karłowate i pręgowane to też idealne ryby do twojego akwa ;-)
Z bocji bym zrezygnował chyba że karłowate(mam je w pracy jak chcesz to ci załatwię) inne bocje to agresywne ryby dość, będą podgryzały brzanką płetwy zwłaszcza odmianom welonowym.
Ogólnie jak chcesz akwa tanio wystartować i bezawaryjnie z gwarancją to się polecam :-) Ostatnio wystawiłem ofertę
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=4489
Widzę że nikt tam zbytnio nie zagląda, a szkoda przygotowałem korzystną ofertę kompleksowego zaopatrzenia na start i utrzymanie akwarium ;-)
mam w zasadzie wszystko co potrzebujesz więc jak coś to dryndnij pomyślimy nad roślinami, podłożem, i rybami 889551279
Ostatnio zmieniony 2010-06-20, 08:57 przez king, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

Oj, ale jak watan zostawi 7-10 cm w akwarium które ma spełniać role reprezentacyjną, to raczej nie będzie to ładnie wyglądało...

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

paluszekrybny pisze:Oj, ale jak watan zostawi 7-10 cm w akwarium które ma spełniać role reprezentacyjną, to raczej nie będzie to ładnie wyglądało...
No w sumie racja - będzie widać linię od osadzającego się kamienia.
Chyba, że co 2-3 dni będzie skrobaczkiem ją czyścił.

watan

to juz wiem, ze raczej brzanki odpadaja. Interesujaca dla mnie ryba jest miedzik obrzezony, dalbym lawice ok. 20-30 ryb. Co mozna dolozyc? Chodzi mi o ryby denne i jedzace glony?
Bardzo prosze o propozycje

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

chyba otosek Ci raczej nie wyskoczy :-)

king
Kontakt:

Post autor: king »

otos, kirys panda, kirys sterby,kirys pigmej, 20 miedziki, 5-10 drobnoustków, do tego jeszcze dałbym 10-30 żwawiki rathbuniego może z 10-20 ornatusów white fin lub zwykłych ewentualnie bystrzyki pereza i masz obsadę jak z bajki:)

u mnie masz to za:
otos(3,8zł szt),kirys panda(5zł/szt) kirys sterby(5zł/szt) kirys pigmej (2,5 zł/szt), 20 miedziki (3zł/szt), 5 drobnoustki (5zł/szt za beckfordy i 7 za obrzeżone), do tego jeszcze dałbym 10 żwawiki rathbuniego(4,5zł) może z 10 ornatusów white fin lub zwykłych (5zł/szt)
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 14:31 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”