Skałki, łupek filitowy

ODPOWIEDZ
marklodz

Skałki, łupek filitowy

Post autor: marklodz »

Witam
Przy okazji wczorajszej wycieczki poza Łódź, przywiozłem nieco łupków. Oczywiście skończyło się to kombinacjami, w efekcie czego powstał twór, który mam zamiar włożyć do akwa.
Podstawa plexi, wymiary mojego "tworu" ;) ok 25 na 15 cm. Waga 6kg. W akwarium jest czarny żwir ( to chyba też jakiś rodzaj łupka) wielkość ok 5-7 mm. warstwa ok. 4-5 cm. Pytanie brzmi : położyć to na wierzchu żwiru (trochę mam obawy, może niepotrzebne- czy mi nie pęknie akwa- od nacisku i żwiru pod spodem).
Czy: wywalać wszystko do dna (odgarnąć w miarę możliwości),i dać jakiś podkład- styropian ? coś innego ?
Proszę o wypowiedzi, jak byście to zrobili. A może sposób jest powszechnie znany i robie problem tam, gdzie go nie ma ?

Pozdrawiam

zami84

Post autor: zami84 »

Mozesz postawic na zwirku, a plexi przysypac lekko zwirkiem.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Ja bym stawiał na styropianie, mam tak u siebie

zami84

Post autor: zami84 »

Michał, wydaje mi sie twoje konstrukcje są dużo cięższe. :)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

hmm całość składa się z 5 kawałków, łupka było wiadro ~30kg, więc wychodzi podobnie na jeden kawałek ok 6kg ;-) . Tylko moje "twory" mają ~40x40 wymiar.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja tez bym podłożył styropian pod konstrukcje postawił ją i potem przysypał żwirkiem, bo jak ją wstawisz i okaże się że stanie ona na jakimś ziarkiem żwiru to w najgorszym przypadku taki mały kamyczek bedzie naciskało jak całe 6 kg. Na styropianie jest bezpiecznie i napewno nic sie nie stanie.

pyszczak_87

Post autor: pyszczak_87 »

najlepiej styropian 1cm pod akwa, 2cm do środka i mozna bezpiecznie układać kamienie.ja mam 15kg piasku, 45kg piaskowca.u Ciebie waga duzo mniejsza,mozesz tylko pod ten kamien dać kawałek styropianu,nie na calości.

marklodz

Skałki, łupek filitowy

I chyba właśnie tak zrobię , tzn. dam pod spód styropian. Trochę nie uśmiecha mi się totalny sajgon w akwa, ale rzeczywiście chyba będzie bezpieczniej .
Może gdzieś w okolicy Górnej, ktoś widział jakieś remonty, żeby dostać/kupić kawałek styropianu ? Bo nie kupię całej paki w markecie, kiedy potrzebuję kawałek, czy dwa
25 x 20 cm ;(
Dziękuję za pomoc.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jak chcesz to ja mam koło szpitala na czechosłowackiej styropian 20mm bo ja do swojego akwa kupiłem cała paczke :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-12, 21:07 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

marklodz

Skałki, łupek filitowy

Trochę nie po drodze ;) ale dzięki za propozycję! Jutro popytam sąsiadów, jak nic nie wyjdzie, to chyba skorzystam . Kiedy i w jakich godzinach można Cię złapać ?
2 takie kawałki ( teraz pomierzyłem z zapasem ;) ) 20x 40, były by wystarczające.

Pozdrawiam

Marek

nemrod

Re: Skałki, łupek filitowy

Post autor: nemrod »

marklodz pisze:Bo nie kupię całej paki w markecie, kiedy potrzebuję kawałek, czy dwa
25 x 20 cm
W markiecie typu OBI, Castorama, Practiker dostaniesz pojedyncze płyty, bez konieczności kupowania całej paczki.
Ostatnio zmieniony 2010-05-12, 21:36 przez nemrod, łącznie zmieniany 2 razy.

marklodz

Skałki, łupek filitowy

O dzięki Nemrod za info. Kiedyś pytałem, to chcieli sprzedać tylko całą paczkę.
Temat można zamknąć, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam

pyszczak_87

Post autor: pyszczak_87 »

ja kupowałem w castoramie,za te dwa kawalki zaplacilem 80gr.bierzesz sam,a Pani w kasie juz wie jaki kod nabic. im twarszy styropian tym lepiej,nie bedzie sie kruszył przy cięciu i nie bedzie sie odkształacał.

marklodz

Dobra, mam 2 kawały z metr na metr, walały się po budowie koło której przypadkiem robiłem zakupy ;) . ( dostałem- nie gwizdnąłem )

P.S. Nie lubię duzych sklepów, udało mi się uniknąć wizyty w tych przybytkach ;)

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”