Skałki, łupek filitowy
Skałki, łupek filitowy
Witam
Przy okazji wczorajszej wycieczki poza Łódź, przywiozłem nieco łupków. Oczywiście skończyło się to kombinacjami, w efekcie czego powstał twór, który mam zamiar włożyć do akwa.
Podstawa plexi, wymiary mojego "tworu" ;) ok 25 na 15 cm. Waga 6kg. W akwarium jest czarny żwir ( to chyba też jakiś rodzaj łupka) wielkość ok 5-7 mm. warstwa ok. 4-5 cm. Pytanie brzmi : położyć to na wierzchu żwiru (trochę mam obawy, może niepotrzebne- czy mi nie pęknie akwa- od nacisku i żwiru pod spodem).
Czy: wywalać wszystko do dna (odgarnąć w miarę możliwości),i dać jakiś podkład- styropian ? coś innego ?
Proszę o wypowiedzi, jak byście to zrobili. A może sposób jest powszechnie znany i robie problem tam, gdzie go nie ma ?
Pozdrawiam
Przy okazji wczorajszej wycieczki poza Łódź, przywiozłem nieco łupków. Oczywiście skończyło się to kombinacjami, w efekcie czego powstał twór, który mam zamiar włożyć do akwa.
Podstawa plexi, wymiary mojego "tworu" ;) ok 25 na 15 cm. Waga 6kg. W akwarium jest czarny żwir ( to chyba też jakiś rodzaj łupka) wielkość ok 5-7 mm. warstwa ok. 4-5 cm. Pytanie brzmi : położyć to na wierzchu żwiru (trochę mam obawy, może niepotrzebne- czy mi nie pęknie akwa- od nacisku i żwiru pod spodem).
Czy: wywalać wszystko do dna (odgarnąć w miarę możliwości),i dać jakiś podkład- styropian ? coś innego ?
Proszę o wypowiedzi, jak byście to zrobili. A może sposób jest powszechnie znany i robie problem tam, gdzie go nie ma ?
Pozdrawiam
hmm całość składa się z 5 kawałków, łupka było wiadro ~30kg, więc wychodzi podobnie na jeden kawałek ok 6kg
. Tylko moje "twory" mają ~40x40 wymiar.

Moja była Tanganika -
-
Skałki, łupek filitowy
I chyba właśnie tak zrobię , tzn. dam pod spód styropian. Trochę nie uśmiecha mi się totalny sajgon w akwa, ale rzeczywiście chyba będzie bezpieczniej .
Może gdzieś w okolicy Górnej, ktoś widział jakieś remonty, żeby dostać/kupić kawałek styropianu ? Bo nie kupię całej paki w markecie, kiedy potrzebuję kawałek, czy dwa
25 x 20 cm ;(
Dziękuję za pomoc.
Może gdzieś w okolicy Górnej, ktoś widział jakieś remonty, żeby dostać/kupić kawałek styropianu ? Bo nie kupię całej paki w markecie, kiedy potrzebuję kawałek, czy dwa
25 x 20 cm ;(
Dziękuję za pomoc.
Skałki, łupek filitowy
Trochę nie po drodze ;) ale dzięki za propozycję! Jutro popytam sąsiadów, jak nic nie wyjdzie, to chyba skorzystam . Kiedy i w jakich godzinach można Cię złapać ?
2 takie kawałki ( teraz pomierzyłem z zapasem ;) ) 20x 40, były by wystarczające.
Pozdrawiam
Marek
2 takie kawałki ( teraz pomierzyłem z zapasem ;) ) 20x 40, były by wystarczające.
Pozdrawiam
Marek
Re: Skałki, łupek filitowy
W markiecie typu OBI, Castorama, Practiker dostaniesz pojedyncze płyty, bez konieczności kupowania całej paczki.marklodz pisze:Bo nie kupię całej paki w markecie, kiedy potrzebuję kawałek, czy dwa
25 x 20 cm
Ostatnio zmieniony 2010-05-12, 21:36 przez nemrod, łącznie zmieniany 2 razy.
Skałki, łupek filitowy
O dzięki Nemrod za info. Kiedyś pytałem, to chcieli sprzedać tylko całą paczkę.
Temat można zamknąć, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Temat można zamknąć, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam
-