Rybki do akwarium 54 l - pytanie

Awatar użytkownika
Umb123

Post autor: Umb123 »

No właściwie tak, karmienie żywym jest nieco niewygodne, szczególnie, że nie mam czasu co tydzień latać na giełdę po świeże robale. Nie wiem jak z mrożonym - moje ryby jakoś niechętnie je zbierały z dna, więc tylko woda się brudziła. Więc ogółem tak, zamierzam je karmić suchym.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

W takim razie najlepszym wyjściem będzie krewetkarium.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Trachemys pisze:chodziło mi że wwwampir mówi ze sobie nie wyobraza a ja odpowiadam ze jak by była kosta to bytrochę inaczej to wyglądało
Oczywiście, wszak litraż kostki mnoży się razy 3 w stosunku do akwarium standardowego :)

Awatar użytkownika
Irek

wwwampir pisze:
Trachemys pisze:chodziło mi że wwwampir mówi ze sobie nie wyobraza a ja odpowiadam ze jak by była kosta to bytrochę inaczej to wyglądało
Oczywiście, wszak litraż kostki mnoży się razy 3 w stosunku do akwarium standardowego :)
Pisz jaśniej bo jeszcze okaże się, że w podpisie ''krewetkomana'' za kilka dni ukaże się :
-''54l kostka-welony'' :-P
Ostatnio zmieniony 2010-04-04, 20:32 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Trachemys weź no chłopaku trochę wyluzuj. Nie wciśniesz tu nikomu swych mądrości, że welony nadają się do małych akwariów bo Twój kolega ma, a jak zmienisz kształt to w ogóle będzie im bosko. Weź no zajmij się czytaniem, bo niewiele jeszcze wiesz, a nie dawaniem tego typu rad bo tylko zaśmiecasz forum niepotrzebnymi dyskusjami.

maksior

Post autor: maksior »

Kubiszon czy ja wyczuwam nutkę agresji . Wesołego jaja. Dzieci są teraz mocno wyszczekane należy pamiętać o tym . A że pi... p.. czasem to co . Może warto wprowadzić jakiś limit wieku , chociaż pewnie nic to nie da.
Arek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No bo jest temat, konkretne pytanie a chłopak uparcie próbuje wcisnąć, że do takiego akwarium z mchami nadaje się welon, a nawet dwa. Toż ta ryba wyżarłaby wszystko, zasrała to niemożliwie i sama zdechła z powodu kiepskiej jakości wody bo nikt normalny nie nadążył by z podmianami;) I połowa postów w temacie to jego dygresje o innym kształcie i lepszym warunkom dzięki temu. Dzieci są wyszczekane i niech sobie będą, ale nie tu. Forum ma być skarbnicą wiedzy, a widząc jaką wiedzę niektórzy wciskają to nie da się nie wkurzyć.

zami84

Post autor: zami84 »

zaparzyć Ci melisy? :evil:
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Ej no zami84. Ja rozumiem, że trzeba być tolerancyjnym, spokojnym, tłumaczyć wszystkim wszystko itd. Ale przecież sami sugerujecie Trachemysowi nie do dziś, że niewiele wie a się mądruje. Sam się zlewasz z tego co pisze, z jego podpisów pod nickiem. A on nijak waszych sugestii nie widzi i dalej pisze to co chce bez ładu i składu. No to zastosowałem ciut mocniejszą sugestię żeby pomyślał zanim napisze, to od razu o nerwowość jestem posądzany. Przykro mi, ale staram się aby nasze forum miało jakiś poziom, a nie było kolejnym portalem w którym dzieciaki piszą co popadnie.

Awatar użytkownika
Irek

Popieram :-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

To ja teraz o badiskach i napisze to co widze z własnych obserwacji.

Po pierwsze te ryby są piękne, super się wybarwiają, mam u siebie 3 sztuki i przez pierwsze 3-4 dni była sieczka bo są baaaardzo terytorialne ale tylko wobec siebie. Czasami pigmejki wpływają do kokosa w którym jeden urzęduje i moga tam spokojnie siedzieć bez obaw. Ostatnio juz zapewniłem im dostatecznie dużo kryjówek i jest lepiej, ale są różnej wielkości, różnią się miedzy sobą o ok 1cm wiec jakby nie było jeden rządzi a reszta musi się słuchać ale nie ma juz miedzy nimi spięć.
Lubią się siedzieć w kryjówkach ale nie są płochliwe można spokojnie podejść do akwarium i popatrzeć.

Nie wiem jak jest z płcią dwa większe to napewno samce o trzecim nie mam pojęcia.

Co do pokarmów to prawda, że nie ruszają suchego ja je teraz karmię mrożoną ochotką bo nie chce mi się co tydzień latać do sklepu po woreczki z żywą.

Jeżeli chodzi o dostępność to nie ukrywam lekko nie jest. Ja moje kupowałem w Zoonatura w pasażu oraz w NaShopie ale w zoonatura juz nie mają.

Awatar użytkownika
Umb123

Post autor: Umb123 »

Vendredi, dzięki za info, jestem prawie zdecydowana na badiski, muszę je jeszcze tylko gdzieś upolować. Spróbuję po świętach zajrzeć do Naschop, może będą mieli.

Na 54l jaka ilość będzie odpowiednia? 1+1, 1+2?

Jeśli chodzi o karmienie - chętnie wcinają mrożonki?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Generalnie ryby powinno się karmić jak najbardziej urozmaiconym pokarmem. Podstawą powinien być pokarm żywy/mrożony a suchy raczej jako dodatek. Jak dostaniesz ryby to sama będziesz musiała popróbować czy jedzą suche czy nie.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

z mrożonkami nie ma problemu, ja narazie daje tylko ochotkę ale w tym tygodniu jadę na giełdę kupić mrożonek do tangi to i badiskom czasem jakiś frykas spadnie, pozatym zamierzam założyć hodowlę artemi i odchodowywać.

Co do ilości nie mam pojęcia, spytaj Marana on ma je dłużej u siebie.

riki

Post autor: riki »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”