Dwa Pytanka

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

no właśnie...
czytałem że pył czyli bardzo drobny piasek jest gorszy dla pielegniczek bo jak kopią to jakby on im się tak zsypuje czy coś...

zami84

Post autor: zami84 »

Dlatego napisalem ZWIR a nie piasek ;)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Irek

wiem ale Kubiszon napisał;
Kubiszon pisze:
Irek pisze:lepszy dla ryb będzie od 1 do 2mm.
A to niby dla czego? I od jakiego będzie lepszy, od drobniejszego czy od grubszego?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Mnie chodziło o to, że w większości rzek na dnie zalega muliste, piaskowe, drobne podłoże. Żwir lub kamory występują zdecydowanie rzadziej. A myślę, że powinno się kopiować naturę i starać przybliżyć jak najbardziej do jej rozwiązań.

retki

Post autor: retki »

Całkowicie popieram, ale czasami trudno jest wykonać to dostatecznie dobrze dlatego stosujemy różne zamienniki.
Osobiscie nie zauważyłem różnicy w zachowaniu ryb spowodowanym frakcją zastosowanego podłoża, ale to może być nawet ciekawe. Może ktoś przeprowadzi badania naukowe.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No ja widziałem w kilku przypadkach, szczególnie jeśli chodzi o ryby ze strefy dennej. Bocje, kiryski, zbrojniki czy inne sumowate zdecydowanie lepiej czują się na piasku niż na żwirze. W ogóle sporo ryb odżywia się poprzez filtrowanie piasku, czego nie mogą robić przy żwirku.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Oj tak. W 100% zgadzam się z Kubiszonem. Widzę jak kiryski czy bocje szukają pożywienia w żwirze a jak to robią w piasku. Przepychanie pyszczkiem kamyczków to nie to samo co "nurkowanie" w miękkim piaszczystym podłożu. Ja umieszczam pokarm (zarówno płatkowy jak i mrożone robaki) za pomocą słomki tuż pod powierzchnią piasku i z przyjemnością obserwuję jak ryby przekopują dno w tym miejscu, przystając co chwila i ruszając pyszczkiem. Karmię w ten sposób ryby od roku, i nigdy nie zauważyłam żeby filtrowanie piasku przez skrzela ryb miało jakieś negatywne skutki.

Irek - można znaleźć opinie, że niektóre ryby (np. pielęgniczki) wręcz tego potrzebują, i piasek jest podobno konieczny do ich prawidłowego rozwoju - źródło: http://www.apisto.pl/

Co do kondycji roślin rosnących w piasku - moim zdaniem to również mit akwarystyczny. Więcej można przeczytać na forum ukierunkowanym na akwaria roślinne (mit 15): http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=29126
Ostatnio zmieniony 2010-02-17, 15:04 przez nefrete1, łącznie zmieniany 4 razy.

king
Kontakt:

Post autor: king »

moim zdaniem rośliny rosną dużo lepiej w piasku. Przynajmniej większość u siebie w akwa ma 5wiaderek piasku z piaskownicy i rośliny rosną jak na drożdżach tylko microsoria i bolbitisy nie tolerują piasku na korzeniach rosną lepiej w żwirze :-P

Awatar użytkownika
Irek

nefrete1, no ja wiem ale 1-2 mm jest podobno lepszy niz pył

Jak uda mi się znaleźć gdzie to przeczytałem to prześle link
Ostatnio zmieniony 2010-02-17, 16:27 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

retki

Post autor: retki »

Muszę się zgodzić. Rybki takie jak kiryski czy bocje na pewno wolą piasek. Chodziło mi raczej o inne.
A tak wogólu to które rybki odżywiają się filtrując piasek?

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No właśnie kiryski i bocje - przynajmniej tak mi to wygląda. Przekopując pyszczkiem piasek widzę jak wylatuje im on spod skrzeli. A jak coś znajdą to wcinają - wygląda to przekomicznie, i gdybym miała lepszą kamerę na pewno bym to nagrała. Więc chyba jest to tak, że ryba może zdecydować, co przepuścić przez skrzela, a co połknąć.

Podobne zachowanie widziałam u ramirezek, a co więcej moje brzanki zaczynają się podobnie zachowywać. Widząc bocje szperające w podłożu one również zaczynają w nim kopać i ewidentnie widać piasek "wysypujący" im się spod skrzeli. Jak znajdę chwilę czasu, spróbuje to uwiecznić na fotce.
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 11:29 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

retki pisze:A tak wogólu to które rybki odżywiają się filtrując piasek?
Moim zdaniem to praktycznie każda ryba jest tak skonstruowana, że przyjmując pokarm cześć tego co trafi jej do pyska połyka a część wyrzuca skrzelami.
Typowymi filtratorami piasku są ryby babkowate - to ich głowy sposób odżywiana się. Ale inne ryby też czasem zdobywają w ten sposób pokarm.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”