Glonojad Syjamski

rafal dolak

Post autor: rafal dolak »

Chłopaki może macie leprze, może jestem cienias do was.
Jednak uważam, że metodą prób i błędów można stworzyć coś fajnego.
Mam tu na myśli rośliny oczywiście!
Jeśli w akwarium wytwoży się odpowiedni biotop, to i ryby i rośliny będą zadowolone , tylko trzeba się postarać i poświęcić temu trochę czasu.
Ja z akwarium roślinnym zacząłem niedawno, więc wszystkich rozumów nie zjadłem :roll: Do tej pory moimi pupilami były pyszczaki i inne pielęgnicowate.
Niestety siła wyższa nie dała mi ich hodować dalej, a były piękne :-D
Rafal

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

MrHotSousage pisze:taki mix roślinny.
Jak na 200l to tak dużo gatunkow nie ma. Ja w 45l mam więcej ;P

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Irek pisze:
MrHotSousage pisze:taki mix roślinny.
Jak na 200l to tak dużo gatunkow nie ma. Ja w 45l mam więcej ;P
chyba chodziło raczej o rozmieszczenie roślin.
Widze że powoli temat odbiega od głównego wątku, wieć wróćmy do glonojadów syjamskich.

Co do karmienia ja u siebie zbrojniki karmę wieczorem Alga wafersami karmienie rano nie ma sensu bo ztego co u siebie widze to zjadane sa tylke te podawane wieczorem.

rafal dolak

A dajesz im jakieś warzywa gotowane?
Czy owoce?
Rafal

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

na początku dawałem parzoną sałatę ale tylko bałagan był. niektórzy dają zielonego ogórka

rafal dolak

Spróbuję. Dzięki! :-o
Rafal

rafal dolak

Za awkarium nie ma tła. Wiem Ali, że może nieciekawie wygląda ten baniak, ale cóż.
Taki jest. Samemu mnie czegoś tu brakuje :-/
Rafal

rafal dolak

Nigdy nie zawadzi, jak jeden drugiemu doradzi :mrgreen:
Napewno coś wybiorę :lol:
A tym czasem muszę kończyć :-(
Do jutra panowie. Ale piszcie, oceniajcie fotki i radżcie, co poprawić, co dodać :-P
Pozdrawiam.
Cześć :!: :mrgreen:
Rafal

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

rafal dolak pisze:Obsada ryb:

Skalar 6
Paletki 4
Żałobniczka 4
Kosiarka 4
Glonojad syjamski 4
Mieczyk 4
Gurami niebieski 2
Neon Innessa 2
Brzana Titea 4
Razbora klinowa 4
A co do roślin. To nie mam zdolności manualnych z ich rozsadzaniem,ale chcę niedługo posadzić je kępami.
Wiem, że są porozrzucane trochę i dlatego może to nieciekawie wyglądać ;-)
Ja od siebie napiszę,że masz strasznie dużą tą obsadę ryb,jak na 200 litrowe akwarium.Nie jestem specjalistką od palet,ale raczej nie trzyma się palet w takich warunkach(niech się wypowiedzą specjaliści od tych ryb).Natomiast uważam,że nawet te 6 skalarów,plus jakieś przydenne,to już jest bardzo dużo jak na ten litraż.
Glonojady,jak już pisali inni,nie są lekarstwem na glony,a zakup tych ryb(kosiarki,glonojady syjamskie)jeszcze pogorszy sprawę,bo nie są to małe rybki i swoje też wydalają.
Roślinki masz strasznie marniutkie i za słabe oświetlenie.Jeśli chcesz mieć akwarium roślinne,to przede wszystkim zrób porządek z obsadą ryb,postaraj się o odpowiednie oświetlenie tego zbiornika i nawożenie.Na razie to mi wygląda na akwarium"wegetacyjne",bez urazy(i dla rybek i dla roślin).Tutaj jest bardzo wielu specjalistów,pytaj i zrób coś z tym :-).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

ali g pisze:Mistrzu Kubiszonie wypowiedz sie :)
Hehe, oto przybywam na wezwanie ;-) Eeeee no jak dla mnie to wygląda licho, a jak patrzę na obsadę to już wiem czemu. Generalnie 200l to mało jak na skalary czy paletki. To są bardzo duże ryby i potrzebują dużo przestrzeni. Ograniczył bym ryby do kilku gatunków za to w większej ilości. Proponuję przejrzeć galerię i zobacz co i jak ludzie mają i się zainspirować.
Proszę Cię żebyś założył nowy wątek w dziale galeria, tam wrzucił wg zasad zdjęcia i opis to przeniesiemy posty w tamto miejsce. Bo to jest temat o glonojadzie syjamskim a nie o akwarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”