Dekoracja akwarium.

ODPOWIEDZ
Kanokaa

Dekoracja akwarium.

Post autor: Kanokaa »

Cześć wszystkim.

A więc tak, jako iż kiedyś miałem rybki ((wszystkie zdechły, kupywałem ryby u złego sprzedawcy, nikt go nie pochwalał i mówił o nim źle, ehh.)) znów chciałem przyrządzić sobię małe akwarium.

Mam akwarium, dokładnie nie wiem jakie wymiary, lecz może dzisiaj wstawie wam jego zdjęcie. Wiem że ma 60L. Potrzebuję pomocy w dekoracji tego akwarium. Mam zamiar trzymać tam małe rybki takie jak gupiki (tylko muszą być naprawde ładne), neonki, oraz inne takie bardziej kolorowe ryby. Moja wiedza o rybach jest taka sobię, utrzymałem akwarium około 7-8 miesięcy, znam się tylko na tym jaką rybę z jaką można trzymać i tak dalej, nic więcej czyli : jakie roślinki, i jak je hodować//podłoże//cała reszta - nie wiem.

Potrzebuje pomocy, być może skype/gg i doradzenie mi jak hodować akwarium aby było bardzo ładne i oczywiście dobre. ;)

Z tego co tu oglądałem to zdecydowałęm iż ma to być akwarium "ciemna woda", lub coś ładnego zielonkowego ew. jakiś kontrast.

Chciałbym też spytać o podłoże, zawsze używałem kamieni - lecz ostatnio spodobał mi się piasek. Jaki to piasek, i gdzie można go NAJŁATWIEJ zdobyć?

To na tyle, doradzcie mi jakie roślinki są ładne ew. korzenie i tak dalej. Co mi polecacie. ;)

Jak wstawie zdjęcie możnaby było więcej mi doradzać, zrobie to gdy tylko je postawie na szafce - bo narazie nalałem wody i czekam aż się "odchloruje" czy coś takiego i jest w łazience.

Jak można proszę o zdjęcia.

Pozdrawiam, Kanokaa.

Kanokaa

Post autor: Kanokaa »

A, i czy glonojad/kirysek jak będzie chodził po dnie, czyli po piasku to będzie ten piasek wciągał co doprawoadzi do śmierci rybki?

yoor45

Post autor: yoor45 »

Nic się nie stanie rybą od wciągania piasku - będą wypluwać go skrzelami :) Ja kupowałem piasek na Starcie - tak wygląda :
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=2056

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

jeżeli interesuje Cię ciemna woda to biotop czarne wody/ black water. Wiec o nim poczytaj pooglądaj zdjęcia, tam piasek bardzo pasuje, piasek kupisz w kazdym zoologicznym.

Musisz sam coś poszukć i poczytac i zdecydować jaki typ zbiornika chcesz, jeśli zdecydujesz jaki chcesz to powiedz i wtedy pomożemy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Dekoracja jest sprawą indywidualną, rzecz gustu a tym się nie dyskutuje :-P . Najpierw zdecyduje się dokładnie na biotop, później rybki z tego biotopu a tedy będzie można dopiero dokładnie mówić o ewentulanych elementach wystroju.

rafal dolak

Post autor: rafal dolak »

Brawo świetne podsumowanie!
Rafal

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”