Zalożenie hodowli

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

tylko że wcześniej w tym wątku tylko jedna osoba wypowiedziała się na temat konretów i formalności. reszta to "doradzanie" na temat wyposażenia.

ember_tetra

Post autor: ember_tetra »

Z zaciekawieniem czytam ten temat i niestety malo w nim rzeczowych wypowiedzi. Sam chcialbym zajac sie w przyszlosci hodowla i chcialbym aby bylo to moim jedynym zrodlem dochodu. Jestem na etapie planowania i zbierania informacji, nie jest to latwe ale poczciwe google dostarcza wiecej informacji niz napisano w tym watku – mam na mysli kwestie prawne.

Hodowla ryb akwariowych to rolnictwo, jednak rozni sie tym od np. uprawy buraków, ze jest to dzial specjalny produkcji rolnej i o ile prowadzac zwykla dzialalnosc rolnicza nie placi sie podatku dochodowego to w tym przypadku podatek trzeba zaplacic. Gloncio pisal, ze podatek placi sie od ilosci zbiorników – w rzeczywistosci sa dwie metody naliczania podatku:
pierwsza to ta wspomniana przez Gloncia, druga jest oparta na obrocie. Moim zdaniem druga metoda moze byc korzystniejsza bo placi sie podatek od rzeczywistego dochodu a nie od tego co wedlug urzedu zarobimy - a hodowla jak hodowla – moze byc róznie.

Co do skladek ubezpieczniowych i zdrowotnych to bedac rolnikiem sprawa jest oczywista powinnismy oplacac KRUS co jest niewatpliwie korzystniejsze niz ZUS.

Przejdzmy teraz do samej infrastruktury i kosztów. Gdyby teraz mial rozpoczynac wieksza hodowle to na pewno chcialbym zrobic wszystko dobrze od samego poczatku, poczynajac od budynku, konczac na marketingu.
Bydynek raczej wolnostojacy ale przy domu, z plyty warstwowej – poliuretan, najgrubsza dostepna plyta, ogrzewanie pompa ciepla, wspomagane panelami solarnymi moze maly piecyk na sytuacje awaryjne no i koniecznie agregat na wypadek awarii pradu.
Co do akwariów to dogadac sie z jakas firma i niech zrobi wszystko pod wymiar przewidzianych stelazy pod baniaki. Wyposazenie to glownie filtry gabkowe, do tego napowietrzacze kamienne i najwazniejsze czyli wygodny system podmiany wody taka by podmieniac wode w wielu zbiornikach przy pomocy jednego kurka. Do tego oczywiscie filtry RO, zbiorniki na wstepne przygotowanie wody itp. Azjatyccy hodowcy paletek stosuja nawet 3x100% podmiane wody dziennie, co jest raczej niemozliwe w naszej strefie klimatycznej. Stosujac nawet jedna 100% podmiane w wiekszosci zbiorników nie trudno zauwazyc, ze bedziemy ‘wyrzucac’ sporo ciepla czyli energii zmagazynowanej w zuzytej wodzie – warto wiec byloby pomyslec o odzysku tego ciepla przez jakis wymiennik.

Marketing. W dzisiejszych czasach nie jest sztuka wyprodukowac, trzeba jeszcze dobrze sprzedac. Konieczna jest ciekawa strona internetowa, najlepiej w kilku jezykach – jakos nie wyobrazam sobie aby ograniczac swoj rynek zbytu tylko do Polski przy braku granic. Obecnie mieszkam w UK i sporo w sklepach czeskich ryb, polskich jakos nie widac, nie slychac tez prawie nic o polskich hodowcach (sa wyjatki) zdaje sie, ze polscy hodowcy maja problemy z jezykiem i dystrybucja swoich produktów za granica – moge sie w tej kwestii mylic.

Zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony 2010-01-10, 00:07 przez ember_tetra, łącznie zmieniany 1 raz.

king
Kontakt:

Post autor: king »

co do złożenia hodowli spoko ale jeśli nie chcesz żyć jak dziad to musi to byś twoje dodatkowe źródło dochodu możne być nawet główne ale nie jedyne.
Bo co jeśli nadejdzie awaria pomór lub cię okradną przejdziesz na roślinożerność i będziesz jadł trociny z tartaku???

Awatar użytkownika
s050197

ember_tetra, napisałeś dość długi post, między innymi krytykując poprzednie wypowiedzi i stwierdzając że w google'ach jest dużo więcej wartościowych informacji, a sam "lałeś wodę". nie wymieniłeś żadnego konkretu nt. formalności związanych z zakładaniem hodowli (zgłoszenie hodowli, zakładanie firmy, rozliczanie się z dochodu, płacenie zus'u, zgłoszenie do elektrowni i wodociągów bo taryfy dla firm są inne, współpraca z lekarzem weterynarii, itp, itd).

ember_tetra

s050197 pisze:ember_tetra, napisałeś dość długi post, między innymi krytykując poprzednie wypowiedzi i stwierdzając że w google'ach jest dużo więcej wartościowych informacji, a sam "lałeś wodę". nie wymieniłeś żadnego konkretu nt. formalności związanych z zakładaniem hodowli (zgłoszenie hodowli, zakładanie firmy, rozliczanie się z dochodu, płacenie zus'u, zgłoszenie do elektrowni i wodociągów bo taryfy dla firm są inne, współpraca z lekarzem weterynarii, itp, itd).
Wydaje mi się, że napisałem jednak trochę.
O zgłaszaniu firmy już napisali inni. Jak byś przeczytał to co napisałem to zrozumiałbyś, że nie płaci się ZUS tylko KRUS bo jesteś rolnikiem. O rozliczaniu z dochodu też napisałem - płacisz podatek dochodowy więc rozliczasz się tak jak z każdej innej działalności co tu więcej pisać - to nie forum dla księgowych. O lekarzu też napisali inni - musisz mieć świadectwo zdrowia ryb jeśli wywozisz je za granice.

Jakie formalności przy zgłaszaniu hodowli masz na myśli?

Awatar użytkownika
s050197

czyli przyznajesz że wcześniej było jednak trochę konkretów, a sam niczego nie wniosłeś do dyskusji? ;-)

a co do formalności; nigdzie wcześniej nikt nie napisał że jest litraż do którego można dowolnie hodować ryby, czerpać z nich dochód i nigdzie nie trzeba tego zgłaszać.

ember_tetra

Nie przyznaje sie i bede obstawac przy swoim - wnioslem raczej wiele bo nikt nie napisal o rzeczach najwazniejszych. :mrgreen: czyli jak w ogole klasyfikowna jest hodowla ryb jako dzialalnosc i jak sie ubezpieczac oraz rozliczac - o tym wszystkim napisalem.

Jakos nikt do tej pory nie wpadl na to, ze hodowla ryb akwariowych to dzial specjalny produkcji rolnej a Ty zarzucasz mi lanie wody:). Fakt zaliczenia hodowli ryb akwariowych do dzialów specjalnych ma pewne konsekwencje dla rozliczania sie i ubezpeiczenia o czym mozna przczytac w linku ponizej. Czytajac uwaznie dowiesz sie na jakiej zasadzie sie rozliczac – wspominalem wczesniej dwie metody.
http://www.podatki.egospodarka.pl/36805 ... ,65,1.html

A TY masz hodowle, zamierzasz zalozyc hodowle, czy tak po prostu piszesz aby pisac nic nie wnoszac do dyskusji - bo jakos nie widze konkretów z Twojej strony :lol:
Ostatnio zmieniony 2010-01-10, 20:51 przez ember_tetra, łącznie zmieniany 1 raz.

retki

Post autor: retki »

jakieś 25 lat temu mój ojciec wspólnie z sąsiadem prowadzili hodowlę ryb. Nie było to nic wielkiego. Z tego co pamiętam to było jakieś 30 zbiorników sklejonych pod wymiary przygotowanych wcześniej regałów. Większoć zbiorników miało około 80 litów. Do napowietrzenia tego służyła jedna instalacja, a mianowicie spręzarka ze zbiornikiem. Układ wyposażony był w popmiar ciśnienia w zbiorniku i w zależności od tego załączła się sprężarka. Niestety po śmierci ojca sąsiad wszystko zdefrałdował i tyle. Głównymi rybami były czerwieniaki dwuplame (moje ukochane rybki), molinezje i mieczyki. Troszkę skalarów i gupików. Jednak te pierwsze trzy gatunki stanowiły podstawę hodowli. Wszystko było ustawione w bloku w węźle cieplnym, więc można powiedzie, że dodatkowe grzanie odpadało. Oświetlenie żarowe, ewentualne dodatkowe awaryjne grzanie to zanużona żarówka lub grzałki solne - jeżeli nie wierzycie to poważnie tak to wtedy wyglądało.
hjodowla nie była nigdzie zarejestrowana, ale to były inne czasy.
Posta napisałem po to żeby uświadomić niektórym, że w hodowli nie do końca chodzi o idealne warunki ale o osiągane zyski i nikt nie będzie bawił się w wymyślne systemy filtracji czy stosował jakieś roizwiązania które generują dodatkowe koszty.
Kiedyś zastanawiałem się nad tym czy nie spróbować czegoś założyć, jakiejś jednogatunkowej hodowli, ale doszedłem do wniosku, że to raczej nie opłacalne na małą skalę i lepiej niech wezmą to w swoje ręce ludzie myślący o tym poważnie.

ember_tetra

Masz rację, z pewnością w dzisiejszych czasach to nie jest biznes, z którego można wyżyć prowadząc go na małą skalę ale już kilkanaście tysięcy litrów wody powinno dać jakiś tam zarobek.

Zakładając hodowlę chciałbym zrobić coś naprawdę dużego aby mieć spore możliwości i hodować to co chcę. Jeśli finansowo dałbym radę to na pewno byłoby to około 50 tys. litrów wody czyli kilkaset zbiorników.

I tutaj pytanie do ludzi siedzących w temacie. Jakie są największe hodowle w Polsce - mam na myśli litraż? Nie chodzi mi tu o hurtownie, które skupują za grosze ryby od emerytów i sprzedają je do sklepów z kilkuset procentową marżą lub ściągają mały narybek z Czech i po podchowaniu odsprzedają dalej.

zami84

Post autor: zami84 »

Tak z ciekawości:
chcesz zalożyć hodowle na 50 tys litrów, do tego wynająć jakiś magazyn (?) (chyba ze ,masz ogromna piwnice), do zbiorników podstawowy sprzęt, zapas zarcia ( w tym tego dla narybku), opłat urzędowych i rachunków (woda, prąd, etc)...

Po ilu miesiącach liczysz na zysk??

Chcesz hodować jakieś "trudne gatunki" malo spotykane w handlu (wypełnić "lukę")?
Czy wykonczyc konkurencję sprzedajac ryby "po kosztach + 1grosz"?
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

king
Kontakt:

Do tego co napisaliście dochodzi jeden czynnik:-wkład pracy.
Kolega ma hodowlę na 35 000l w domu u siebie i nie wyrabia bo ma tyle akwariów że nie ma życia poza nimi nie może nigdzie wyjechać, jest uwiązany jak do kuli. Bo jak kogoś poprosisz to albo ci wykończy ryby albo jedno i drugie jak mnie djDex z tego forum tak więc pozostaje ożenić się z akwarystka albo pracować samemu i nie mieć kiedy nawet ryb sprzedać bo co z tego ze ryby masz pierwsza klasa jak nie masz kiedy szuka klientów :-P

ember_tetra

Co ciekawego hoduje ten kolega?

Mysle, ze w przy takiej hodowli trzeba juz kogos zatrudnic, po prostu nie ma innej opcji.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

z zatrudnianiem jest cięzko bo bardzo ciężko znaleźć kompetentną wykwalifikowana i zaufaną osobe a zatrudnianie byle kogo wiąże sie tylko z jednym ...

ember_tetra

Akwarystyka to niszowe zajecie wiec nie liczyl bym na to, ze znajdzie sie kompetentna osobe z ogloszenia. Raczej pozostaje wyszkolenie sobie pracownika - to mialem na mysli.

king
Kontakt:

kolega ma hodowlę zbrojników i karpieńcowatych szczegółów nie podam do każdy by wiedział o kogo chodzi :-P
Powiem TAK nie ma takiego pracownika który byłby rzetelny, nie kradł i był zadowolony z zarobków taki ktoś nie istniej im więcej dajesz tym więcej ten ktoś chce :-( Dlatego pozostaje zatrudnienie kogoś średnio kompetentnego komu zależało bo na praco bo drugiej nie znajdzie ale brak kompetencji jest gorszy od chorób na hodowli :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”