Wody Afryki
Wody Afryki
Proponuję nowy wątek gdyż takiego nigdzie nie znalazłem.
Większość akwarystów kojarzy Afrykę z tangą lub z malawi, a przecież istnieją tam również inne wody i co więcej znane wczesniej niż ww. jeziora.
Ciekawi mnie czy macie jakieś informacje. Moim z daniem są to naprawdę nie odkryte wody i całkowicie zaniedbane. (podobnie jak nasze krajowe - ale to taka dygresja).
Więc ponawiam pytanie - CO WIECIE O WODACH AFRYKI oczywiście po za tangą i malawi.
piszcie wszystko co dotyczy tego tematu.
Większość akwarystów kojarzy Afrykę z tangą lub z malawi, a przecież istnieją tam również inne wody i co więcej znane wczesniej niż ww. jeziora.
Ciekawi mnie czy macie jakieś informacje. Moim z daniem są to naprawdę nie odkryte wody i całkowicie zaniedbane. (podobnie jak nasze krajowe - ale to taka dygresja).
Więc ponawiam pytanie - CO WIECIE O WODACH AFRYKI oczywiście po za tangą i malawi.
piszcie wszystko co dotyczy tego tematu.
No nie ma za wiele informacji po za popularnymi biotopami czyli tanga i malawi. Czasem w ogłoszeniach można spotkać jakieś rybki z afryki, ale to sporadycznie. Planujesz jakiś inny baniak afrykański postawić ?
Moja była Tanganika -
Ja wiem czy tak bardzo to niepoznane jest i zaniedbane? Zobacz mój baniak
Kongo czy inne afrykańskie duże rzeki są dobrze znane, wiele ryb akwariowych pochodzi z tamtych regionów. Barwniaki, motylowce, trzciniaki, świeciki, mruki, wiele sumów typu opaczki, buszowce, proporczykowce, szczupieńczyki, niektóre brzanki czy rasbory, kilka większych pielęgnic, tilapie itp, itd. Jest w czym przebierać i z czego obsadę baniaka zrobić. W sieci też jest sporo o tym, chociaż fakt, że po polsku to nie za dużo.

Ostatnio zmieniony 2010-01-07, 10:09 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
I tu właśnie jest chyba główny problem. Mało tego wszystkiego w naszym języku.
Czy postawię coś nowego?
Właśnie zastanawiałem się na proporcami, ale nie wiem co jeszcze do nich dodać.
Mam zbiorniczek z czerwieniakami ale to raczej jednogatunkowiec bo nie widzę tam żadnej innej rybki, która mogłaby przeżyć w ciągłym stresie.
Kiedyś miałem afro-amerykę ale to raczej nie wyszło na zdrowie ameryce.
Po prostu moje czerwieniaki mają chyba instynkt zabójcy.
Więc pytanko co do proporców by nie przeszkadzały sobie?
Czy postawię coś nowego?
Właśnie zastanawiałem się na proporcami, ale nie wiem co jeszcze do nich dodać.
Mam zbiorniczek z czerwieniakami ale to raczej jednogatunkowiec bo nie widzę tam żadnej innej rybki, która mogłaby przeżyć w ciągłym stresie.
Kiedyś miałem afro-amerykę ale to raczej nie wyszło na zdrowie ameryce.
Po prostu moje czerwieniaki mają chyba instynkt zabójcy.
Więc pytanko co do proporców by nie przeszkadzały sobie?
http://www.akwarystyka.servis-pc.net/biotop_afryka.php
Karpieńce są bardzo często spotykanymi rybami w akwariach a co do roślin to na pewno ktoś słyszał o anubiasie czy pistii.
Jest mało informacji o tym biotopie ale za to bardzo dużo organizmów w naszych akwariach, które wywodzą się stamtąd.
Karpieńce są bardzo często spotykanymi rybami w akwariach a co do roślin to na pewno ktoś słyszał o anubiasie czy pistii.
Jest mało informacji o tym biotopie ale za to bardzo dużo organizmów w naszych akwariach, które wywodzą się stamtąd.
Co do proporców. Wydaje mi się że najlepszym proporcem do Twojego akwa będzie proporczykowiec błękitny ( http://hobby.pronet.lublin.pl/jacek/blekitny.htm ) Ja osobiście mam striatumy w noc po wpuszczeniu wrąbały koło 50 dorosłych redek, potrafią przepędzic dorosłego samca zbrojnika, już 2 razy wykończyły dorosłego prętnika. Nie są jeszcze w pełni dorosłe 

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.