Nowe Akwarium

BiiSs

Nowe Akwarium

Post autor: BiiSs »

Witam.
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zgłaszam się do was z prośba o rozpatrzenie czy owa oferta jest dobra. Zainteresowałem się akwarystyka wiec postanowiłem zamowic akwarium 60l.
Mam do was kilka pytań.

AKWIARUM 60L

Co zrobić ? Zamowiłem juz 60l. Powie mi ktoś czy to dobry sprzęt , czy należny coś wymienić , dokupić ? Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2009-11-08, 13:34 przez BiiSs, łącznie zmieniany 2 razy.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam
troche za pozno na takie rady jak juz zamowiles

pierwsze co bym zmienil to profil na zwyczajne plaskie

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Ja osobiście też bym kupił zwykłe prostokątne, no i filtr wymienił na mały kubełek albo kaskadę (w tym przypadku pokrywę zrobić samemu) jaki by to filtr nie był to i tak będzie bardziej wydajny i wygodniejszy niż wewnętrzny. Termometr tradycyjny do środka akwarium (przyklejane wyglądają brzydko i przekłamują temperaturę).

Wolę akwaria odkryte więc zrezygnowałbym z pokrywy :-D
Ostatnio zmieniony 2009-11-08, 19:30 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Żwirek ładny. Taki błekitny :mrgreen: Darmowe pisma darmowo dołączane... hmm... mozna i tak.
Cena chyba nie zbyt wygórowana jak na taki zestaw. Reszta juz zalezy od Ciebie. Czy chcesz mieć rosliny w tym akwa, ryby, krewetki, a może mała Tangę...? Bo niestety, ale najlepiej jak najpierw sie człowiek zastanowi, co chce mieć w akwarium a potem dopiero sie to akwarium kupuje.

Pozdrawiam

BiiSs

Będzie raczej to tanga. Jasiek poradniki macie może albo coś w tym stylu ? Myślałem o jakimś drzewku. Orientuje się ktoś mniej więcej w cenie takiego drzewka i meszku ?

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

BiiSs pisze:Będzie raczej to tanga.
BiiSs pisze:Myślałem o jakimś drzewku. Orientuje się ktoś mniej więcej w cenie takiego drzewka i meszku ?
no tanga i drzewka raczej się wykluczają (chyba że nie wiem o co chodzi :roll: ). Jeśli tanga to jakiś harem muszlowców i nic po za tym.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Jak tanga to tak jak kolega napisał. Prawdopodobnie muszlowce (ze wzgledu na pojemność akwa) i to wszystko. Tanganika charakteryzuje sie raczej brakiem roslin a przynajmniej ich naprawde niewielka ilościa, ale to fachowcy od Afryki wiedza znacznie lepiej i tam szukaj rad. A jak ci sie podobaja drzewka z mchami to kombinuj w stronę mcharium, znajdzisz mnóstwo info na ten temat w necie. Detalicznie, mchy dostaniesz w niedzielę na giełdzie (na Starcie) w Łodzi. Na allegro albo od kolegów z Włocławka. Cen ci nie podam bo ich nie znam.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 2009-11-10, 10:49 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

BiiSs

Andrzej bardzo mi pomogłes dziekuje Ci bardzo. Wracajac do tangi wyczytałem gdzies , ze muszle sa nie za dobre do akwarium. Puszczaja jakies substancje czy cos w tym stylu. Wyczytałem to kilku dobrych poradnikach. Wiec o co z tym chodzi ?

Awatar użytkownika
pszemoo

BiiSs, poczytaj o biotopach w akwariach, to sporo Ci się wyjaśni ;-) W skrócie rzecz ujmując muszle zatwardzają wodę i nie są wskazane w "zwykłym" akwarium natomiast w tanganice są jak najbardziej wskazane.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

W naprawde WIELKIM skrócie.

Tanganika i Malawi - woda twarda do bardzo twardej, dzieki temu świetnie się nadaje woda kranowa która zazwyczaj jest twarda. Do wiekszego utwardzenia wody stosuje się własnie muszle i wapienie (inne skały powodujące zwiekszenie twardosci wody). To chyba jedyne biotopy w których muszle są wskazane a przy hodowli muszlowców wręcz nieodzowne. Aby oddać wygląd biotopu czyli naturalnego miejsca wystepowania ryb z jezior Tanganika i Malawi) stosuje się wystrój, ze tak powiem skalny.

W innych akwariach (biotopach jak i akwariach roslinnych) NIE stosuje się muszli ani wapieni. Bo tu raczej potrzebujemy wody miękkiej.

W zasadzie, o jakim byś akwa nie zamarzył to wystarczy wpisać to hasło w Google i będziesz miał pełno stron akwarystów którzy zajmują się odtwarzaniem konkretnych biotopów. Tam możesz zadawać juz bardzo konkretne pytania. Ale zawsze najpierw lepiej poczytać to co piszą inni. Czyli jak urzadzic akwarium żeby to było akwarium a nie obóz koncentracyjny dla ryb.
Pozdrawiam.

PS. Informacje o Tanganice i Malawi które tu zawarłem to naprawdę OGROMNY skrót myslowy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

http://www.malawiforum.pl/
http://klub-tanganika.pl/forum/index.php

tu masz o afryce, ewentualnie możesz sobie o moim zbiorniku poczytać

BiiSs

a macie jakies dobre poradniki o hodowli krewetek z innymi rybami ?

Awatar użytkownika
pszemoo

U nas na forum był chyba taki temat, albo poszukaj na forum krewetkowym, tam będzie dużo informacji.

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek »

Poszukaj na forum u nas.. jest tam wile ciekawych rzeczy :lol:

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek »

Mam pytanie a nie chce zakładać nowego tematu... ile kg żywej skały trzeba do akwa 112l??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”