Zamontowalem w nim filtr zewnetrzny jbl e900, takze raczej nie jest za duzy.
Mimo tego wydaje i sie ze mam zbyt duzy strumien wody...w miejscu gdzie jest deszczownica molinezje maja spory problem z plywaniem...moze zle umiescilem deszczownice?
Wyloty z deszczownicy sa skierowane na przednia szybe, tak powinny byc?
spoko za 2 miesiace bedziesz narzekal ze filtr jest za slaby do akwa :)
ale tak na powaznie. Ja bym zamontowal deszczownice na boku akwarium, to jeden.
Po drugie, to ze molinezje maja problem plywac w bezposrednim strumieniu wody z filtra to nic zlego, raczej normalne.
Nie ma sie czym przejmowac!
ja bym dał napewno na krótki bok tą deszczownice i albo puścił wodę lekko w góre, albo wyjął z neij kocową zaślepkę i puścił z niej wodę w przednią szybe. Woda sie wtedy rozbija na szybie i nie ma nigdzie mocnego strumienia, ja tak mam i jestem zadowolony.
no wiec zmniejsz na wyjsciu
albo jeszcze lepiej poprostu skroc deszczownice tak by pasowala na bok akwa iuprzedzajac twoje pytanie .. tak stracisz gwarancje (na deszczewnice :) ) ale filtra nie zepsujesz :)
Ostatnio zmieniony 2009-11-05, 22:27 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.
dokładnie, ciesz się dobra cyrkulacją wody w akwarium, bo z mojego doświadczenia jest to o wiele ważniejsze niż CO2 w akwarium i nawozy w ilości wiaderka.
Ja musiałem specjalnie kupić dodatkowy filtr aby polepszyć cyrkulację wody w akwarium, co się okazało strzałem w 10 w walce z glonami. A uwierz mi, miałem wszystkie rodzaje glonów jakie istnieją.
Po prostu jak widzisz, że masz pralkę to zmniejsz lekko na filtrze i nic nie kombinuj, albo załatw sobie drugą deszczownicę, połącz ją kawałkiem wężyka i zamontuj na całej tylnej szybie, przepływ z lekka ci spadnie, ale będziesz miał najlepsze ze wszystkich rozwiązań.
Ale jak roślin ci nie wyrywa, ryby dają sobie radę z prądem w miarę, to nic nie zmieniaj, bo tylko pomoże w walce z glonami, albo w ogóle ich nie będzie.
Takie moje spostrzeżenia z własnego doświadczenia.
Filtr z czasem się przypcha i będzie mniejszą pralkę robił. Skieruj na razie strumień tak, żeby leciał na tą ściankę, na której wisi deszczownia (lekko ku górze). Wtedy woda będzie się rozbryzgiwać a więc i hamować a dzięki skierowaniu ku górze będzie poruszać taflą i natleniać.
Kubiszon pisze:Filtr z czasem się przypcha i będzie mniejszą pralkę robił. Skieruj na razie strumień tak, żeby leciał na tą ściankę, na której wisi deszczownia (lekko ku górze). Wtedy woda będzie się rozbryzgiwać a więc i hamować a dzięki skierowaniu ku górze będzie poruszać taflą i natleniać.