Biotop Amazonia

ODPOWIEDZ
Matrixowo

Biotop Amazonia

Post autor: Matrixowo »

Interesuje mnie biotop Amazonia. Czy może mnie ktoś podesłać do jakiejś obszernej strony o tym biotopie, co gdzie i jak. Planuję za jakiś bliżej nie określony czas postawić iwagumi i tak mnie zainteresował biotop Amazonia. Na tą chwilę nic nie wiem, więc chcę wchłonąć trochę wiedzy na ten temat. Planuję również zakup rybek, tak więc również nie chciałbym ich wymieniać przy restarcie. Ale na początek potrzebuję wiedzy na temat tyb roślin i samej wody itp.

Jeśli ktoś zna się na tym biotopie i w ogóle to wysłucham z miłą chęcią.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Generalnie musisz określić jaki konkretnie biotop. Amazonia jest rozległa i ma różne biotopy, czarne, białe, czyste wody. Zależnie co wybierzesz masz zupełnie inne warunki, rośliny i ryby.
W dziale o czarnych wodach masz linki do stron nie tylko dotyczących biotopu czarnych wód ale i całej amazoni
Obrazek

king
Kontakt:

Post autor: king »

wadnij do akwarium w Manufakturze w przyszłym tygodniu w piątek to wyłożę ci podstawy wiedzy tajemnej o AMERYCE POŁUDNIOWEJ poza tym może będzie Pan Zbigniew Jaruga to jeden z największych kozaków w cichlidae i całkiem niezły znawca kąsaczowatych to z nim pogadasz też on z swoim 40 letnim doświadczeniem wie więcej o tych rybach niż całe forum w sumie :-D

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

dzięki. Ogólnie to jeśli chodzi o wodę, to chciałbym coś łatwiejszego i raczej chyba czyste wody. muszę przewertować ten dział czarne wody :)

king
Kontakt:

zrób sobie akwa z białymi wodami to jest rzadkość ja miałem, ale estetyczne to ono nie było może jeszcze wrócę do tematu.
W Amazoni jest tyle biotopów ile rzek, a nawet więcej bardzo ciekawa jest np. Gujana i okresowe rozlewiska mam takie akwa mojego pomysłu w pracy 1200l i jest zajebiaszcze
łączą się tam 3 ogromne systemy wodne rio orinoco, rio negro i amazonka co ciekawe w zależności od pory roku woda płynie na północ lub południe bo te rzeki mają różne okresy pory deszczowej i woda płynie tam gdzie akurat nie pada czadersko :-D

king
Kontakt:

przed chwilą się doczytałem że w Gujanie 65 działalności rybołówstwa stanowi odłów Ati Gabanensis "potocznie zwane królewskimi" O szok, a u nas są takie drogie :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”