Projekt 504

ODPOWIEDZ
Vendredi
Moderator

Projekt 504

Post autor: Vendredi »

Zakładam ten temat gdyż liczena wasza pomoc w moim "projekcie 504'' czyli zakładaniu baniaka 120x70x60h.

Baniak bedzie postawiony nie wcześniej niż za pół roku ale mam zamiar zacząć z nim juz teraz żeby wszystko robić na spokojnie i bez popiechu.

W tym temacie zamierzam zamieszczać własne pomysły jak i pytania do was.

A wiec na wstępie moje decyzje ( wszystkie do dyskusji )
Akwa bedzie delikatnie roślinne dla paletek.
Napewno bedzie do niego doprowadzona bierząca zimna woda do podmian niestety kanalizacji nie da sie podprowadzić ale bede wode spuszczał wężem i nie bedzie z tym kłopotu.
baniak bedzie stał na stelarzu z metalowych kształtowników na 6 nogach.
dwie szyby beda z OW zapewne 12mm i chciałbym bez wzmocnien poprzecznych ze względu na to że bedzie on otwarty, co o tym sadzicie??
Oswietlenie planuje 2xHQI 150W + 2 x 39W T5 w wiszącej lampie która sam zrobię.

I najważniejsze moje pytanie dotyczy filtracji bo ja jestem za kubełkiem albo dwoma ale tu minusem jest cena innym rozwiązaniem jest sump ( ale w tej sprawie jestem lewy kompletnie ). Napewno bede miał RO wiec bedzie mi latwiej kontrolowac wodę.

Na pierwszym etapie prac bedę robił lampę i stelrz, a z resztą sie nie spieszę.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bez wzmocnień poprzecznych spokojnie da radę. Jakbyś dał przód z 15mm to nie trzeba wtedy z przodu nawet wzdłużnego wzmocnienia.
Kubełki to złooo przy takim baniaku. Nie opłacalne i mniej wygodne. Zrób stelaż tak, żeby było w nim miejsce na sump. Wtedy świetnie możesz sobie zrobić podłączenie RO do dodatkowego zbiornika i zautomatyzować podmianę (bez tego odpływu będzie taki półautomat - ale i tak wygodnie). Pomyśl ile więcej złoża filtracyjnego umieścisz w sumpie niż w kubłach. Masz dużo czasu, poczytaj o tym, jakby co to służę pomocą przy konstrukcji... sam porobiłem trochę błędów ale i tak jakoś je obszedłem.

Vendredi
Moderator

:) właśnie na Twoje wsparcie liczyłem :) mam aktualnie baniak 100L i mógłbmy go na sump przerobić przegrody bym sam wkleił no i tylko pompa i rurki bym musiał kupić czyli koszt niewielki :)

RO napewno nie bedzie przy akwa bo z tamtąd nie bedzie odpływu a pozatym nie bedzie ono słuzyło tylko dla akwa.

Przednia nie bedzie 15mm bo ją z OW chcę a to juz ta 12 mm to i tak drogo bedzie. A postaram sie żeby nie zbankrutowac.

Bo i tak koszt lampy bedzie juz dość pokaźny do tego to OW i stelarz, fundusz miałem zebrany na 300L a tu bedzie 500 wiec i tak bede musiał rodziców obciążyć :P

Fajnie jak bez wzmocniej wytrzyma to juz mnie pocieszyłeś.

A tw podłużne nawet sie przydadzą bo beda zabezpieczac chociaz troszke przed wyskakiwaniem rybek.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

ali g pisze:A tw podłużne nawet sie przydadzą bo beda zabezpieczac chociaz troszke przed wyskakiwaniem rybek.
no nie bardzo, bo ryba zawsze znajdzie miejsce żeby wyskoczyć

Vendredi
Moderator

ale one zablokują im droge, bo ryby jak sie wystrasza to lecą przez całę akwa napotykająna szybe i leca w górę i w ten sposób najwięcej ryb wyskakuje a takie szkiełka je wtedy zatrzymają :)

Awatar użytkownika
cina

mi wyskoczyły w rogu akwa, gdzie wchodzą rury od filtrów, tam wzmocnienie już nie sięga

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Jak będzie ryba chciała to zawsze wyskoczy... ale fakt, że wzmocnienia mogą trochę pomóc. Przy dobrych parametrach wody i warunkach w akwarium ryby będą mniej płochliwe i skoków może wcale nie być. Z tym, że są gatunki, które skakanie mają w naturze i wtedy bez dodatkowych zabezpieczeń nie ma szans żeby nie znaleźć ich prędzej czy później na podłodze.

Vendredi
Moderator

Co racja to racja.

Już przyszły do mnie programatory wiec mogę powoli brac sie za instalacje elektroniki do lampy, musze też zamówić stateczniki do HQI i swietlówek i żarniki. Lampa ma sie w najlepsze.

Moze zamieszcze jakieś fotki dzisiaj albo jutro jak to będzie wyglądać :)

Awatar użytkownika
cina

U mnie skakały po zgaszeniu światła, jakoś nie mogły znieść ciemności,powoli się przyzwyczajają, pozmieniałem czasy gaszenia świetlówek i zobaczymy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”