Korzeń z bagien

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

Korzeń z bagien

Post autor: mat114 »

Witam.

Znajduję się aktualnie nad biebrzańskimi bagnami a tak sobie myślę czy nie dało by się z tąd przywieźć jakiegoś ciekawego korzenia. Czy jest to dobry pomysł? bo powiem szczerze biję się z myślami. Napewno znalezienie odpowiedniego bedzie bardzo trudne bo trzeba akurat trafić na niego, w tych blockach nic nie widać :lol: Komary i gzy tną jak oszalałe a co najgorsze jest to PN :-/ Wiec może być duża lipa z tym :roll:

Co o tym sądzicie?

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

A czy w PN restrykcje nie dotyczą tylko żywych roślin ? A może się mylę i nawet szyszki nie można wynieść ?

Jeśli możesz przywieść to pewnie że warto - nawet jak nie teraz to kiedyś się przyda :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

imrasil pisze:A czy w PN restrykcje nie dotyczą tylko żywych roślin ? A może się mylę i nawet szyszki nie można wynieść ?
No właśnie nie wiem tego na 100% a różnych służb ochrony parku jest tu dużo. Pytałem tu paru osób pracujących na terenie parku i jedni mówią, że bez najmniejszych problemów mogę sobie wziąć a inni, że kategorycznie nie jest to PN i mówią że jest to na podobnej zasadzie jak wycinanie drzew w PN :-> Bądź tu mądry i pisz wiersze. No kurcze wezmę a potem kara jaką na mnie mogą zwalić przewyższy paro krotnie duży ładny i pewny korzeń ze sklepu :-?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

imrasil
Moderator

Może poszukaj kogoś związanego bezpośrednio z przyrodą ( leśnik ? ) a nie kierowcy, który przywozi dla niego wodę mineralną :-P i jego zapytaj ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

imrasil pisze:( leśnik ? ) a nie kierowcy,
No przecież nie pytałem jakiejś nisko postawionej osoby tylko 2 leśników i samego kierownika parku i przewodników po parku. Opinie były mniej więcej 50 na 50. Nikt z tych co powiedzieli że można nie chciał mi dać pisemnego pozwolenia(leśnicy) Jeszcze może jutro spróbuję pogadać z głównym leśnikiem tej części parku gdzie się znajduję. Bo nie było go ciągle
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Najpierw znajdź ten korzeń , a potem się zastanawiaj co z nim zrobić :), zależnie od wielkości. Jak zapakujesz w plecak to kto cie sprawdzi ?? Myślisz że tam tylko jeżdżą tacy co korzenie chcą wynosić ?

imrasil
Moderator

cina pisze:Jak zapakujesz w plecak to kto cie sprawdzi ??
No nie nakłaniaj nam kolegi do złego :-)

mat114, pogadaj z głównym leśnikiem - zobaczymy co powie.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

imrasil pisze:cina napisał/a:
Jak zapakujesz w plecak to kto cie sprawdzi ??

No nie nakłaniaj nam kolegi do złego :-)
Ale taka prawda, komu się będzie chciało sprawdzać plecak spokojnemu chłopakowi.
imrasil pisze:mat114, pogadaj z głównym leśnikiem - zobaczymy co powie.
A co ma powiedzieć, jeśli to PN to nie wolno nic zbierać, zrywać i wynosić.

Awatar użytkownika
mat114

No dobra na razie znajdę jakiś jaki mnie bedzie satysfakcjonował a potem się pomyśli. Czeka mnie dzisiaj wycieczka pt" brodzenie po bagnach i szukanie korzonka" zobaczymy co z tego będzie.

Awatar użytkownika
mat114

wróciłem... znalazłem 1 całkiem spoko korzeń tylko ze jest to na 90% korzeń trzcionowy i nie wiem czy sie nadaje...

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

ja mysle że sie nadaje tyko że moze sie szybciej rozleciec

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”