Parę pytań odnośnie przyszłego akwarium Juwel vision 260

ODPOWIEDZ
virtub85

Parę pytań odnośnie przyszłego akwarium Juwel vision 260

Post autor: virtub85 »

Cześć wszystkim , na początku przywitam się gdyż jestem nowy na tym forum.

Akwarystyką interesuje się ok 4-5 lat przez ten okres posiadałem zestaw Juwel Rekord 600 63 l .W tym czasie nabrałem już jakiegoś doświadczenia wiec postanowiłem zakupić teraz większe akwarium . Rekord 600 dość dobrze mi się sprawdził wiec postanowiłem znów zakupić akwarium z serii Juwela. Ze względu na wygląd żona wybrała Juwel vision 260 , nie byłem przekonany do profilowanego akwarium ale zadziałała tu siła wyższa (żona) :)

Pojemność 260 l
Wymiary zestawu 121 x 46 x 64 cm
Wymiary szafki 121 x 46 x 73 cm
Dostępne kolory Biały,
Oświetlenie : Belka oświetleniowa 120cm ze świetlówkami Day LED 29W + Nature LED 29W
System filtracyjny : 1 x filtr Bioflow L z pompą Eccoflow 1000 o wydajności 1000 l/h
Grzałka 300 W
Moc 8W

Teraz tak mam zamiar wywalić wewnętrzny filtr Bioflow , z mojego dświadczenie wiem że nie są super wydajne i zajmują kupę miejsca w akwa. Chcę zastosować zewnętrzny Jbl Cristalprofi E1902 200 - 800 o wydajności pompy 1900 l/h i tu moje pytanie czy ktos miał styczność z tym filtrem ? czy polecilibyście go czy może macie jakieś inne propozycje ?.

Teraz druga sprawa podłoże :-/ im więcej czytam tym bardziej nie wiem co wybrać , w tym temacie jestem zielony wiec proszę o pomoc .Chce mieć jakieś rybki denne więc przy doborze muszę się również tym kierować .Na pewno myślę o jakimś trawniczku , co do reszty roślin jeszcze się nie zdecydowałem na pewno będę miał mniej i więcej wymagające . Nie chcę zastosować ziemi ogrodowej więc nie doradzajcie mi tej opcji . Rozmyślam nad substratami takimi jak Ada Aqua Soil Amazonia lub tropica aquarium soil i tu się rodzą moje pytania co do tych substratów 1. czy nadają się do denny rybek typu kiryski itp. 2. czy po posadzeniu roślin ryby nie będą wypruwać mi ich z dana ,gdyż wiadomo jakiej granulacji są te substraty . Wiadomo że nie są to wieczne podłoża i będzie trzeba je za jakiś czas zasilać nawozami . I jeszcze jedna moje propozycja to iść w tańsze produkty zastosować grubsza warstwę DENNERLE Deponitmix prof 9 in 1 + żwir kwarcowy mieszkam w Holandii wiec ten produkt może być mniej znany w Polsce .

I ostanie pytanko jak myślicie czy to oświetlenie w tym zestawie będzie wystarczające ?

Proszę o pomoc w kwestii doboru filtra ,podłoża , i wypowiedzi co do oświetlenia .

POZDRAWIAM !!!
Ostatnio zmieniony 2017-12-21, 22:57 przez virtub85, łącznie zmieniany 5 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”