Start akwarium 60L problem z glonami

ODPOWIEDZ
anders

Start akwarium 60L problem z glonami

Post autor: anders »

Akwarium dostałem od znajomego z osprzętem . Stoi u mnie około tygodnia na roślinach było trochę glonów ale widzę że jest coraz więcej. Ryb narazie nie posiadam tylko ślimaki helenki około 8szt.
- światło standardowe w pokrywie świece około 8godz/dzień
- podłoże piasek kwarcowy 1mm
- filtr AQUAEL PAT MINI FILTR wymieniłem gąbkę na większą

Tak to wygląda :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak się pozbyć tych glonów?

Obsadę planuję taką:
-kirys spiżowy 6szt.
-piskorek 4szt
-ramireza 2szt.
-razbora klinowa 12szt.
Czy nie bedzie za dużo proszę o jakieś sugestie.

Fanab

Post autor: Fanab »

Jak duzy jest baniak? ( wyglada, ze do 100l)Jakie ph wody? Jesli to kranowka to glon jest na pozadku dziennym ph 7,5. przy dobranej obsadzie mozesz zakwasic wode aby ph ustalic na poziomie 6,8-6,9 i pozbedziesz sie glonu. Najtanszy isposob. Majac ph powyzej 7.0 z glonami trzeba zyc i wydawac kase na rozmaite kuracje roslin. ( kwasek, herbatki, torfy, woda utleniona CO2, RO nawozy itp ilu odpowiadajacych tyle pomyslow i racji). Przebrnolem przez to z dosc odchudzonym portfelem i moge stwierdzic jedno. Najtansza metoda przynosi mi oczekiwany efekt. Potrzeba tylko na poczatku cierpliwosci i odswiezenia wiadomosci z chemi. Akwarystyka to jak 30 letnie Ferari. Im wiecej bedziesz kombinowal tym wiecej wydaz bez oczekiwanego efektu.

anders

Baniak 60L woda z kranu . Według ciebie to która ta metoda jest najtańsza żeby obniżyć to PH ? Dzięki za odp.

Awatar użytkownika
eldakar

Post autor: eldakar »

Wysokie ph to tylko jedna z wielu rzeczy jaka może sprzyjać rozwojowi glonów. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że to nieprawda że na kranówce glony są gwarantowane. Trzeba zadbać o stabilność zbiornika. Wydaje mi się że możesz mieć słabą filtrację biologiczną i wypadałoby zadbać o lepszą a na to są dwa wyjścia albo kupić zewnętrzny filtr kubełkowy albo dosadzić roślin tak aby 80% powierzchni akwa było obsadzone, najlepiej jakimiś szybkorosnącymi. Prawda jest taka że nic lepiej nie stabilizuje zbiornika niż duża ilość roślin w dobrej kondycji. No własnie kondycja roślin...żeby rośliny ładnie rosły i były w dobrej kondycji wypada zadbać o odpowiednie oświetlenie i nawożenie akwa. A tego nie napisałeś jakie masz oświetlenie i ile watów, parametrów wody też nie podałeś, a jak nie znasz parametrów wody w akwa i w kranie to możesz sobie wróżyć z fusów co jest przyczyną glonów.
Ostatnio zmieniony 2017-03-31, 22:50 przez eldakar, łącznie zmieniany 2 razy.

anders

Czyli tak oświetlenie kiepskie tylko 15W. Leje tylko Carbo rano około 2ml. Obsada jest taka jaką planowałem. Wodę badałem testami paskowymi tylko fosforany kropelkowym.
Woda z kranu po 24h:
NO3- 20
NO2 - 0
GH- 10
KH - 8
PH - 7,5
CL2 - 0
PO4 - 0
Woda w akwarium dwa dni po podmiance 20% (podmianki co tydzień):
NO3 - 30
NO2 - 0
GH - 10
KH - 8
PH - 7,5
CL2 - 0
PO4 - 0,25

Roślin nie chcę więcej taki wygląd akwarium mi się podoba. Czy zwiększenie oświetlenia pobudzi bardziej rośliny do wzrostu i szybciej będą zużywać to NO3 ? Czy muszę uzyć jakiś jeszcze nawozów? Nie zależy mi na wzroście roślin tylko chcę się pozbyć tych glonów. Co poradzicie bo za dużego pojęcia nie mam.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Odstaw carbo, skróć czas świecenia, wrzuć na powierzchnię trochę rzęsy.

anders

A mógłbyś wytłumaczyć w jaki sposób odstawienie carbo i zmniejszenie świecenia wpływa na zmniejszenie NO3 . Dużo się naczytałem o przedawkowaniu nawet carbo na glony. Chcę wiedzieć jaki to ma wpływ i czego się spodziewać badając wodę po zastosowaniu twoich rad.

Awatar użytkownika
eldakar

Pamiętaj że akwarium to taki ekosystem w którym jak dociera światło to musi coś rosnąć...więc albo będą rosnąć dobrze rośliny albo będą rosnąc dobrze glony....tak to już jest. Masz sporo No3 w kranówce...coś musi te No3 żreć...albo je będą żreć rośliny i rosnąć jak nie będzie roślin to będą je żreć glony i też rosnąć ;)...więc jak chcesz mieć 5 roślin w akwa to lepiej wsadź plastikowe i zgaś światło, wtedy nie będzie glonów. A jak chcesz mieć oświetlone akwa z żywymi roślinami to zadbaj o ich odpowiednią ilość i kondycję.
Kolega powyżej dobrze pisze jak koniecznie nie chcesz już sadzić w podłożu roślin to daj jakieś pływające rzęsa, rogatek, wąkrotka, limnobium. Poczytaj jakie parametry powinna mieć woda w akwa roślinnym i staraj się je utrzymywać. Carbo jak chcesz możesz dawać chociaż ja ze swojego doświadczenia stwierdzam że ani nie pomaga ani nie szkodzi w rozsądnych dawkach. Lepiej poczytaj i zamiast carbo zastosuj "bimbrownie", proste, tanie i 1000% skuteczniejsze od carbo, rośliny dostaną kopa a jednocześnie obniżysz sobie nieznacznie PH co zadziała antyglonowo.

anders

No to zdecyduje się jednak na więcej roślin . A mam jeszcze jedno pytanie tak teoretycznie , rozumiem że teraz jest zadużo NO3 i zadużo światła dlatego są glony ale dlaczego rośliny są w kiepskim stanie jeżeli pożywienia i swiatla mają poddostatkiem ?

Awatar użytkownika
eldakar

A skąd masz pewność że mają wszystkiego pod dostatkiem ? Pamiętaj, że rośliny do dobrego rozwoju potrzebują następujących rzeczy: światła, węgla, makro i mikroelementów. Jeśli zabraknie chodź jednego z nich rośliny przestają rosnąć. Jeśli chodzi o światło to masz 15w na 60L to daje jakkieś 0,25 wata na litr. To jest minimum do przeżycia dla roślin ale na pewno nie do dobrego rozwoju. Przydało by się chociaż 0.5 w/l czyli jakieś 30w na twoje akwa. Węgiel ważna sprawa, rośliny składają się w 40 % z węgla więc potrzebują go dużo. A badałeś jakie mas stężenie dwutlenku węgla ? pewnie nie, a jak nie masz stężenia przynajmniej 10mg/l to też rośliny wtedy słabo rosną. Następna sprawa makroelementy, czyli azot, fosfor, potas magnez...przydałoby się wiedzieć ile czego masz...parę rzeczy badałeś ale nie wszystkie...a pamiętaj że już brak jednego z makroelementów sprawi zahamowanie pobierania innych i tym samym zahamowanie wzrostu. Następna rzecz mikroelementy...jest ich trochę w każdej kranówce ale zazwyczaj za mało, zwłaszcza żelaza....dużo mikroelementów rośliny pobierają z żyznego podłoża, czyli z ziemi albo jakiegoś substratu. Masz pod tym piachem coś z czego rośliny mogą je czerpać ? Przeanalizuj te rzeczy....
Ostatnio zmieniony 2017-04-14, 22:23 przez eldakar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arturromarr

Post autor: arturromarr »

Z moich skromnych obserwacji wynika że kluczowe jest światło. Mam wrażenie że rośliny lepiej sobie radzą z jego niedoborem. Oczywiście wiąże się to z mniejszym wzrostem zieleniny (ale przecież nie zawsze nam na tym zależy), ale jest taka ilość światła kiedy rośliny jeszcze dają radę (poza gatunkami wymagającymi dużo światła) a glony zielone wymiękają. Przedizał jest bardzo wązki bo schodząc niżej pojawią się glony brunatne.
Ponieważ mam możliwość płynnej regulacji oświetlenia (czas i natężenie), przeprowadziłęm doświadczenie zmieniając co miesiąc warunki. Przy 60W i 8H (250l, LED-y) glony rosły jak szalone. Zszedłem ,na 30W i 6H zielone znikły, poawiły się brunatne. Systematycznie podnosiłem ilość światła i dochodząc do 42W i około 7H (średnio bo mam płynne ściemnianie) doszedłem do równowagi. Przy obsłudze technicznej przez dwie kosiarki ma zero glonów. Myśle, że dla większości zbiorników da się ustalić doświadczalnie odpowiednią ilość światła.
Pod warunkiem oczywiście, że nie nastawiamy się na intensywną uprawę roślin wtedy chyba bez ryb.
Wszystkie parametry składników w wodzie też są oczywiście ważne.
Ostatnio zmieniony 2017-04-15, 11:48 przez arturromarr, łącznie zmieniany 1 raz.

basiabr

Post autor: basiabr »

Na pewno wykorzystam kilka z powyższych rad
Witam, polecam biotyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”