Cześć, jestem Michał.
Zakładam ten temat, gdyż chce doskonalić swoją wiedzę w dziedzinie akwarystyki.
Od jakiegoś miesiąca mam małą kostkę 30l, założyłem ją z zamiarem otworzenia krewetkarium. Kupując do niej osprzęt wiedziałem, że prędzej czy później będę chciał wrócić do mojego baniaka 112l, którego hodowle musiałem kiedyś zaniechać.
Otóż nastał ten dzień. Z garażu wyciągnąłem szafkę i akwarium już dumnie stoi w pokoju.
Teraz zaczynają się pytania do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów z forum.
Zacznę od góry, mam taką oto pokrywę:
https://zapodaj.net/d72aa544f73af.jpg.html
chciałbym to przerobić na oświetlenie LED, jednak potrzebuje pomocy czy w ogóle się da to zrobić oraz jakie podzespoły do tego wybrać.
Albo może w ogóle nie bawić się w pokrywę tylko dać listwę/lampki?
Idąc dalej, na jaki system filtracji się zdecydować, najbardziej mi się podobają kaskady jednak może zewnętrzny filtr będzie lepszym pomysłem jeśli chodzi o wydajność.
Z porad sprzętowych do baniaka to chyba na tyle.
Pora na tą trudniejszą część, a mianowicie nad wyborem podłoża, wszelkiej maści preparatów, flory i fauny.
Jeżeli chodzi o aranżację to marzy mi się coś z korzeniem który imituje drzewo i łączką z traw. Ot takie dziecinne marzenie.
Bardziej do tego chciałem poradzić się jaki mech jest najlepszy do tego typu sztuczki oraz jakie inne rośliny i inne kryjówki dodać aby rybom było dobrze.
Przechodząc do najważniejszego jaką obsadę wybrać do takiej aranżacji? Myslałem nad ławicą neonów inessa, czy do dobry wybór? Co jeszcze będzie dobre?
Pomoc i porady w budownie 112l akwarium
Pomoc i porady w budownie 112l akwarium
Ostatnio zmieniony 2017-02-21, 18:49 przez NiskiPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj kolego. Ja zajme sie tylko sprawami technicznymi i ciut reszta. Pierwsze i najwazniejsze pytanie po przeczytaniu twojego osta jest takie. Ile to szklo stalo w garazu i bylo niezalane woda. Jesli dosc dlugo i jestes odwazny oraz ubezpieczony to smialo zalewaj. Jesli nie to zainwestuj w nowe. Szklo im dluzej stoi niezalane w piwnicy, garazu, na dworze to silikon laczacy szyby traci swoje wlasciwosci. Wiedziales o tym? Jesli tak to fajnie, jesli nie to przemysl to czy warto scierac jakies 100l wody z podlogi ;) Co do pokrywy, hmm samo przerobienie na LEDy to koszt min 200zl. Oplaca sie? Nie wiem. Moze i tak. Ja w swojej 240 mam 4 swietlowy. Przerobienie na LEDy jeden gosciu wycenil mi na 390zl. Podziekowalem. Zreszta co kto lubi. Co do filtra. Aby zalozyc kaskade musisz wyciac w pokrywie dziure. Polecam filtr zewnetrzny. Do 112l nada sie juz hw-302 gdzie mozna go juz zakupic od okolo 170zl.
Teraz ta flora, fauna i podloze...
Podloze... zalezy jakie chcesz miec ryby denne. Niektore wymagaja piasku a na piasku znow nie wszyztko urosnie ;) Co do Twojego marzenia z drzewem. Wystarczy zakupic ciekawy korzen imitujacy je i do tego galezatki. Nabijasz je na wystajace odnogi korzenia i cos w stylu drzewa juz powstanie. Jednak to tylko taka mala pomoc w tym. Tu na forum sa lepsi specjalisci w tym temacie wiec poczkaj na ich wypowiedzi.
Teraz ta flora, fauna i podloze...
Podloze... zalezy jakie chcesz miec ryby denne. Niektore wymagaja piasku a na piasku znow nie wszyztko urosnie ;) Co do Twojego marzenia z drzewem. Wystarczy zakupic ciekawy korzen imitujacy je i do tego galezatki. Nabijasz je na wystajace odnogi korzenia i cos w stylu drzewa juz powstanie. Jednak to tylko taka mala pomoc w tym. Tu na forum sa lepsi specjalisci w tym temacie wiec poczkaj na ich wypowiedzi.