Kiedy robić restart zbiornika?

ODPOWIEDZ
crypto

Kiedy robić restart zbiornika?

Post autor: crypto »

Mam pytanie. Posiadam zbiornik 112 l a w nim kardynałki. Akwarium od pierwszego zalania ma już dokładnie 2 lata. Czy istnieje konieczność po takim czasie robić pełny restart zbiornika tzn. ryby do wiadra, żwir do mycia, wszystko czyścić??? Bo z drugiej strony zbiornik jest stabilny, parametry mam ok, brudu mechanicznego widocznego gołym okiem raczej nie mam, bym powiedział wręcz że wode mam kryształ. Więc czy jest taka potrzeba?

Dodam jeszcze bo ktoś się może doczepić. Światło 2 x 24 t5, filtr delfin duo, No2 0. No3 10-15, ph 7,3 , Tw Ogólna 12, pare roślin i korzenie japońce.
Ostatnio zmieniony 2016-06-25, 19:45 przez crypto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Hmm... tak trochę sam sobie odpowiedziałeś :-)
Ja w sumie to mam zbiorniki... 5-cio.. nie 7 letnie (jak ten czas leci). Jakieś rośliny wyrywałem, bo wyrosły, jakieś ryby się zmieniały i nawet podłoże wymieniałem sukcesywnie ze żwiru na piasek. Nawet przetrwał przeprowadzkę jedynie ze spuszczeniem wody na 4 cm :-). Ale zbiornik cały czas działał.

A tak na marginesie, druga zasada informatyki:
"Jeśli działa, nie poprawiaj"
pzd
P.

crypto

Też mnie nachodziły takie myśli "że po co skoro jest dobrze". Mam nature perfekcjonisty i wolałem się upewnić. ;-)

spike1975

Post autor: spike1975 »

a jakie tam masz świetlówki? pytam bo mam spore problemy z akwa odkąd zmieniłem sobie oświetlenie więc chyba znowu będę musiał zmienić.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

crypto

Mam belke a wniej jedną juwel daylight i jedną sylvania 10000 K. Obie 24 w t5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”