Jak wykorzystać akwarium 190 l o nietypowych rozmiarach??

ODPOWIEDZ
queen

Jak wykorzystać akwarium 190 l o nietypowych rozmiarach??

Post autor: queen »

Rodzice posiadają "na zbyciu" kolejny zbiornik- stoi parę lat pusty.
MA bardzo nietypowe rozmiary- podstawa 60x40, wysokość 80cm
Robiona na zamówienie szafka i pokrywa, akwarium z pełnym wyposażeniem.
Przyznam, że kusi mnie, żeby je zgarnąć w przyszłości- mam mikre mieszkanko, więc wydaje się być idealne wymiarowo.

I chciałąm zapytać- szału nie ma jeśli chodzi o szerokość i długość, ale czy taka wysokość daje może jakieś większe pole manewru niż w standardowych akwariach? (oczywiście pytam tutaj o możliwą obsadę). 8-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

jak dla mnie idealne dla skalrów, ale dałbym tu dzikie, bo te "rodzime" chodza jak gupiki po baniaku, za to dzikusy byłyby dostojnymi mieszkańcami, oczywiście odpowiednio małe odmiany
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Skalary w plaszczyznie 60x40?
Takie akwarium generalnie trudno serwisowac,czy tez rosliny utrzymywac.
Wymiary sa na jakies puladorium co najwyzej,toz to wyzsze niz szersze.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Fakt wysokość dla skalarów oki, ale długość i szerokośc...hmm za mało miejsca, chyba ze młode a potem oddasz, ale czy jest sens? Jest jeszcze jedna ważna rzecz, a mianowicie ile lat stoi ten zbiornik pusty i czy silikon nie "sparciał" nie zmienił swoich właściwości i czy nadal dobrze będzie trzymał, bo może któregoś dnia zastać Cie "kuku" na podłodze.. Przy tej wysokości parcie wody na szyby tak czy siak jest większe aniżeli przy wysokości np. 30cm. Proponowałbym to sprawdzić, bo może być różnie. Pomijam fakt "serwisowania" jak to wyzej zostało już napisane bo to oczywiste, oraz mozliwości oświetlenia czegos takiego, chyba tylko HQI wchodzi tu w grę.
Ostatnio zmieniony 2012-09-27, 10:15 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

no dobra cofam co pisałem, myślałem, że są jakieś małe odmiany skalara, ale nie znalazłem, wymiary dna sugerują dać zestaw pasujący do około 80l akwarium, jest w czym wybierać, można by się pokusić o część nadwodną i zrobić akwa-paludarium
Co by tu napisać... :-P

queen

Post autor: queen »

Akwarium ostatnio sprawdzone przy restarcie 400 l - trzyma się.

Po zastanowieniu stwierdziłam, że zrobię a la BW, tzn na dnie wyłącznie kryptokoryna karbowana, duże korzenie obsadzone do bólu mikrozorium, mchy, anubiasy ;) .

I chyba przerzucę tam swoją obsadę z 90 l- neony + bystrzyki amandy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”