Glony w Akwarium

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Jeżeli kupisz tę pokrywę z linka, to masz standardowe oświetlenie T8 2x18W.
Masz sprawę załatwioną. Ale jak lubisz majsterkować, to: Możesz to zmodernizować np. kupując taki zestaw: http://atti.pl/lighting/produkt/93/18/Z ... _80cm.html
Ale to dodatkowe 190zł. Nie wiem, czy nie lepiej samemu taką belkę wynonać a akwarium nakryć szybkami. Można teź kupić gotowy zestaw ATTI np. 2x24W (chyba ktoś na Starcie z nimi stoi) i jakieś korytko gdzie się to wmontuje.

kra

Post autor: kra »

te wytłaczane pokrywy to kupa g jest. wyglądają słabo i są niefunkcjonalnie.

jak ma być budżetowo -
chcesz pokrywę - wylicz ze spienionego pcv z akcesu na piekarskiej. akwa nieduże, myślę że w 6 dychach się zamkniesz za materiał.
światło - stateczniki z olx czy allegro 2x18W + 1x18W - normalne przemysłówki za gorsze można kupić. do tego 865 rury T8 z casto czy innego obi, to są w cenie gumy do żucia.
oprawki - no tutaj będzie wydatek że hoho bo komplet to z 15plnów, chyba że te bez kabla to będzie taniej. kawałek kabla żeby to do gniazdka wpiąć i ze dwa profile alu na długość akwa żeby to zamocować to będzie wersja wypas.
w totalu wyjdzie porównywalnie co to wytłaczane badziewie z linka, a będzie i lepiej i ładniej.

na dno ziemia, zasypać żwirem drobnym. i dobra baza po kosztach już jest. Taniej się już chyba nie da.
andrzej_vader pisze:Te energooszczędne można użyć jako doświetlanie a nie jako podstawowe oświetlenie. Moim (skromnym) zdaniem są do niczego (jeśli chodzi o akwa z roślinami).
a jest faktycznie jakaś różnica między energooszczędnymi, a liniowymi (po za umiejscowieniem statecznikai kształtem)?
Ostatnio zmieniony 2016-01-06, 01:22 przez kra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

kra pisze: a jest faktycznie jakaś różnica między energooszczędnymi, a liniowymi (po za umiejscowieniem statecznikai kształtem)?
Pewnie znacznie gorszy współczynnik oddawania kolorów :D

Awatar użytkownika
ohotka

Post autor: ohotka »

To wychodzi na to że będę musiał kupić pokrywę podobną do tej z pierwszego linka czyli 2x18w pytałem się czy pod taką obudowę da się podłączyć świetlówki 24w lub mocniejsze? nikt mi na ten temat nie odpisał....

Będę musiał kupić roślinki najlepiej taki które nie są trudne w hodowli i nie wymagają dużo światła.. co polecicie jak coś ?

Może ktoś ma nadmiar roślin i za małą odpłatą by się ich pozbył lub oddał za free ?

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

No raczej nie da się włożyć większych świetlówek w miejsce mniejszych, bo układ elektryczny nie jest do tego przystosowany. Można go całkowicie zmienić i wtedy założyć inne świetlówki. Można zostawić 2x18W i coś dołożyć do nich. Ale to wszystko jest już ręczna robota (często stosowana). Można kupić belkę z większymi świetlówkami. Można założyć ledy (nie wypowiadam się na ten temat, są fachowcy).
Jak już będzies wszystko miał do ponownego założenia akwarium to i rośliny się znajdą :) Się dogadamy. A na 2x18W będzie spokojnie rosło wiele roślin. Może nie jakieś "białe kruki" ale większość niewymagających roślin da sobie spokojnie radę.

kra

Post autor: kra »

ohotka pisze:To wychodzi na to że będę musiał kupić pokrywę podobną do tej z pierwszego linka czyli 2x18w pytałem się czy pod taką obudowę da się podłączyć świetlówki 24w lub mocniejsze? nikt mi na ten temat nie odpisał....

Będę musiał kupić roślinki najlepiej taki które nie są trudne w hodowli i nie wymagają dużo światła.. co polecicie jak coś ?

Może ktoś ma nadmiar roślin i za małą odpłatą by się ich pozbył lub oddał za free ?
napisałem ci step by step opcje budżet, bardziej rozwojową niż te kulawe wytłoczki.
informacji w necie jak zrobić pokrywę z pcv jest multum.
jak nie musisz mieć pokrywy, to też dobrze, zrób sobie belkę z profili alu i blachy alu jako odbłyśników.
stateczniki mają pewną tolerancję, do 2x18W podłączysz rury 15W i 20W i będzie to działać. 2x24W może być już za dużo i rury nie wstaną. Ja bym dał zwykłe 18W, a jak mało to dołożył jeszcze jeden układ 18W albo dał punktowo ledy bo dają fajny efekt na falującej tafli i trochę zawsze doświetlą.
andrzej_vader pisze:Pewnie znacznie gorszy współczynnik oddawania kolorów :D
hm, mnie się tam zdaje że to jest dokładnie ta sama technologia i współcznnik jest na poziomie 80% dla standardowych produktów. dla mnie główna wada to instalacja 220V w pobliżu wody..

Awatar użytkownika
ohotka

Nawet po wymianie starterów na mocniejsze bo przewidziane 18w można by wymienić na coś co udziwniło by wiecej watów... nie znam się ale wydaje mi się że powinny pociągnąć coś mocniejszego :)..kurde może i kombinuje ale tak czy inaczej czeka mnie wizyta w niedziele na giełdzie

to postaram się kupić coś co posiada 2x24
A kupując świetlówki czym mam się sugerować barwą światła w Kelwinach czy mam zwracać uwagę na coś innego ?

ktoś się wybiera na giełdę :P
>>
poszperałem jeszcze raz na allegro i faktycznie pokrywy z mocniejszymi świetlówkami są dużo droższe od zestawu 2x18

Posiadam Filtr Aqnael fzn 2 i orientujecie się czy będzie się ładnie zapinać na akwarium bez konieczności wycinania kieszenie na filtr ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=58 ... d00be2ff62

Awatar użytkownika
ohotka

w sumie kasę łatwo wydać ale żebym tego nie żałował tak czy siak muszę to przemyśleć

A co można dodać do ziemi zamiast ligielitu (czy jak to się nazywało) ?
Do sporządzeniu podłoża z ziemi ogrodowej (może być uniwersalna ?) i przysypaniem jej piaskiem a na końcu zalaniem wodą wodą nie będzie przypadkiem mętna lub kolory wody torfowej :) ?
Ostatnio zmieniony 2016-01-06, 13:07 przez ohotka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

ohotka pisze:To wychodzi na to że będę musiał kupić pokrywę podobną do tej z pierwszego linka czyli 2x18w pytałem się czy pod taką obudowę da się podłączyć świetlówki 24w lub mocniejsze? nikt mi na ten temat nie odpisał....
wydaje mi się, że odpowiedziałem Ci na to pytanie, ale chyba niedokładnie czytasz. Jest wiele ofert kompletów do zamiany/modyfikacji oświetlenia starych pokryw z T8 na T5. Ale w Twoim przypadku, jak jeszcze żadnej pokrywy nie masz, warto byłoby zrobić samemu z lepszym oświetleniem.

Awatar użytkownika
ohotka

Hej
czytam czytam widocznie mi coś umknęło .. Kupie sobie zwykłą pokrywę 2x18w i spróbuje zacząć wszystko od nowa z tą różnicą że podłoże będzie odmienione. Co można zamiast lignitu dodać do podłoża żeby wzbogacić jej skład chemiczny? i ostatnie pytanie jeśli kupie lignit w postaci skałki można ją jakoś skruszyć na proszek ?.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”