Uciekinierzy

ODPOWIEDZ
imrasil
Moderator

Uciekinierzy

Post autor: imrasil »

To czego się najbardziej obawiałem stało się rzeczywistością.

Jako że zbiornik jest odkryty mieszkańcy dostrzegli w tym swoja szanse i rozpoczęli projekt "Prison break" :/ Kilka razy zbierałem z szyby zewn. lub podłogi ampularie ( 90 % przypadków dzielnie pływała po powrocie do zbiornika ). Dziś rano spotkała mnie niestety przykra niespodzianka - na podłodze leżały dwa 2 cm gupiki :-( Nic już nie było im w stanie pomóc.
Zacząłem się zastanawiać nad uszczelnieniem granic - kamery i klawisze nic tu nie pomogą - lepsza będzie prewencja. Pomyślałem nad starą dobrą pleksi. Mogę zrobić z niej kilku centymetrowy "kołnierz" który postawię na akwarium ( taka ramka jak przy budowie pokrywy tylko nie przykryta z wierzchu, a co najwyżej z 10 cm-trowymi wypustkami do wewn.)

Myślicie że wybije to mieszkańcom głupie pomysły z głowy ? Może macie jakiś inny pomysł ( oprócz całkowitego przykrycia baniaka )

P.S. Jeśli ktoś ma pleksi na zbyciu możemy się dogadać.
Ostatnio zmieniony 2009-06-30, 07:53 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Plexi pewnie ograniczy a może i nawet wykluczy wszelakie wycieczki mieszkańców, ale należy się skupić nie tylko na leczeniu skutków i ograniczaniu ich ale trzeba sięgnąć do źródeł i poszukać przyczyny takiego zachowania.
Nie wiem czy dla ampularii takie zachowanie to coś normalnego (nie słyszałem o takim) może coś tkwi w wodzie, powszechnie znane są wycieczki amano jak im coś w wodzie nie pasuje to dziarsko wyłażą z baniaka, moje krewetki jak dotąd nigdzie nie wychodziły a woda musi im odp. bo np. WP mnożą się jedna przez drugą i niemal non stop chodzą z jajkami.
Moje ślimaki clintony też czasem miały takie zapędy ale w ich przypadku wycieczka kończyła się na włażeniu do filtra czyli mniej więcej w tej wodzie były cały czas.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

imrasil
Moderator

Wątpię żeby była to kwestia wody - amoniaków brak, no3 bliskie 0, temp po wczorajszych upałach nie przekroczyła 26 stopni. Woda dość twarda ( GH = 14 , KH = 8 ) więc też dobra dla nich.
W przypadku ampularii może to być ciekawość + fakt że jest to ślimak płucodyszny więc nauralnym jest że wychodzi ponad powierzchnię wody ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Ampularia ) - dorosłe osobniki zakładają kokony nad taflą wody więc może młodsze zwiedzają ? Inna sprawa że mają warunki - najczęściej łapię je kiedy jest dużo wody. Dużo znaczy od górnej krawędzi akwarium zostaje 0,5 cm szyby. Kiedy woda odparowuje w czasie tygodnia zmniejsza się liczba ucieczek. ( żeby było jasne - nie zbieram codziennie rano 20 ślimaków z szyby zewn. i okolic :-) - są to góra 2 - 3 przypadki tygodniowo ).

Gupiki są u mnie dopiero tydzień więc jeszcze nie miałem czasu dobrze ich poobserwować. Obniżę poziom wody i zobaczę jak się będą zachowywać. Jeśli to pomoże będę musiał utrzymać kilku centymetrową granicę od lustra wody do górnej krawędzi akwarium - szkoda , baniak z wodą po same brzegi wygląda świetnie :-D ale dobro mieszkańców jest na pierwszym miejscu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-30, 08:20 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Może być coś w wodzie nie tak co powoduje, że ryby są bardziej płoche i zestresowane. Ale nawet jeśli woda jest w porządku to i tak jeśli ryby się przestraszą to mogą w naturalnym odruchu wyskoczyć ponad wodę. Zła jakość wody może zwiększyć liczbę takich sytuacji.
Ampularie z natury wyłażą ponad powierzchnie wody, np w celu złożenia jaj. A wtedy łatwo o to żeby spadły. Warto rzeczywiście nad taką jakąś ramką pomyśleć. Zobacz w moim akwarium 200l jak to zrobiłem z siatki. Sprawdza się.

imrasil
Moderator

A ty wiesz że to może się sprawdzić :)
Nawet taka konstrukcja z listewek i siatki będzie tańsza niż pleksa i mniej problematyczna w montażu.

Thx za podpowiedź.
Kubiszon pisze:Zła jakość wody może zwiększyć liczbę takich sytuacji.
Co masz nam myśli ? Czym się ma objawiać zła jakość ?
Ostatnio zmieniony 2009-06-30, 11:04 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Chodzi tu po prostu o związki azotowe, fosforowe, twardości i ph, zawartość tlenu i CO2, temperatura itd. Wiele ryb ma dość wąski zakres akceptowalności, któregoś z tych czynników. Zbrojnikowate potrzebują dużej ilości tlenu, wiele ryb nie lubi tak zwanej starej wody, inne jak np labiryntowce wolą właśnie odstaną, starą wodę. Jedne potrzebują dużego ruchu wody, inne wolą spokojną, stojącą wodę.
Ale z tego co piszesz to raczej masz wszystko raczej w normie... akurat gupiki są dość sztuczną rybą więc ciężko im dogodzić. I wbrew pozorom nie są już rybami łatwymi, przynajmniej formy barwne, inne niż dzikie i endlera. Poza tym ryby mogą też być płoche jeśli akwarium stoi w nieodpowiednim, często uczęszczanym miejscu w mieszkaniu.

imrasil
Moderator

Podmiany robię raz w tygodniu w ilości 30 L odstanego tydzień kranowitu ( baniak ma 200 L ) - nie mam niestety większej bańki na przechowywanie wody.

Twardość dość wysoka ( mam nadzieję że redki sobie poradzą :roll: ). PH około 7,4. NO3 około 0, testu na NO2 nie posiadam, NH4 = 0. Temp od wczorajszych upałów jest max 26 stopni - na ogół około 24. Ruch wody dość znaczny - chodzi Tetratec EX 700 z deszczownią skierowaną tuż pod powierzchnię wody, jakaś mała kaskada ( chyba 400 L/h ze skeemerem ) i wewn. Aquashut mini do rozprowadzania CO2 z bimbrowni. Tak że ogólnie przemiał wody jest spory.
Baniak stoi w pokoju gdzie jest biurko i lapek - jak już się tam wchodzi to siada się spokojnie - nie jest to ciąg komunikacyjny.

Możliwe że pechowo skoczyły i skończyły na podłodze - szkoda. Pomyślę nad ramką z siatką - to może się sprawdzić.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Nie za duży masz tam ruch wody??
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

imrasil
Moderator

Rybami jak i ślimakami nie rzuca na prawo i lewo jeśli to masz na myśli .... no chyba że wejdą prosto pod wylot z aquaszuta. ( który jest swoją drogą do likwidacji ponieważ będę rzeźbił kostkę lipową zamocowaną w strzykawce - niestety na zestaw do CO2 na razie brak kasy ... )
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

Ale przy tej ilości filtrów masz coś w rodzaju małego potoku. No chyba, że zamysł był taki :->
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

imrasil
Moderator

Wydaje Ci się - nawet rośliny tylko te bezpośrednio pod kaskada są odsuwane przez wodę.
Pamiętaj że baniak ma 50 cm więc strumień z kaskady rozchodzi się nawet nie wiadomo gdzie.

Jak kupię akumulatory do aparatu zrobię jakiś krótki filmik pokazujący jak to wygląda na żywo.

P.S. Nie pamiętam na którym forum czytałem - gość miał chyba 50 L ( mchy , krewetki ) na Tetratex EX 700 - to już przesada ....

A wracając do tematu:

Postanowione - będzie konstrukcja z listewek i siatki zabezpieczająca przed ucieczkami.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

Aha no chyba, że tak ;-)

A chcesz to zrobić z takiej siatki budowlanej czy takiej na komary?

imrasil
Moderator

Raczej czegoś zbliżonego do moskitiery - będzie bardziej estetycznie wyglądać. No chyba że przy okazji zakupu listewek wypatrzę jakąś drobną budowlaną.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”