Preparowanie korzenia - sól

ODPOWIEDZ
fkdc
Posty: 12
Rejestracja: 2009-05-31, 16:11
Lokalizacja: Łódź

Preparowanie korzenia - sól

Post autor: fkdc »

Witam

Jak bardzo ważne jest to by sól była niejodowana? Ponieważ ciężko znaleźć takową w sklepie,a nie którzy w swoich opisach preparowania nie wspominają nic o tym czy jodowana czy nie to może jednak można użyć normalnej soli z kuchni jodowanej?

Pozdrawiam
200l 4xAkara Błękitna (młodziaki), 3xOtoski
25l 4xRC

Vendredi
Moderator
Posty: 970
Rejestracja: 2009-05-01, 11:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Vendredi »

Moim zdaniem nikt nie zwraca uwagi czy jest to sól jodowana czy niejodowana, ponaddto jak nikt w opisach preparacji nie zaznacza jaką sól trzeba wybrać więc zapewne nie jest to istotne. Ja samodzielnie preparowałem korzeń i kokos w zwykłej soli takiej jaką miałem w kuchni i nie ma żadnego problemu :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Posty: 761
Rejestracja: 2008-08-23, 19:31
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Do preparowania używałam zwykłej, jodowanej soli. Potem i tak korzeń przez 2-3 dni moczył się w zwykłej wodzie, więc w ten sposób pozbywałam się dużej części soli.

Myślę, że jod ma znaczenie jeśli dodajemy sól bezpośrednio do akwarium.

Awatar użytkownika
cmepro
Posty: 596
Rejestracja: 2008-05-30, 22:36
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Ja sypałem zawsze jaką miałem pod ręką cz jodowana czy nie gruba czy drobna.
Swoją droga się zastanawiam nad tą solą... wiele osób stosuje ale tak naprawdę nikt nie pisał do czego ona potrzebna, do odkażenia? Wydaje mi się że temp. ~100*C robi swoje, może o czymś nie wiem?
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

imrasil
Moderator
Posty: 503
Rejestracja: 2009-02-25, 14:36
Lokalizacja: Łódź

Post autor: imrasil »

Myślę że prędzej do konserwacji.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

użytkownik zablokowany.
Posty: 162
Rejestracja: 2009-05-06, 16:38
Lokalizacja: Łódź

Post autor: użytkownik zablokowany. »

najlepsza metoda to rok w ziemi, 2 lata w studni dość głęboko zanurzony kawałeczek drewna, następnie ognisko na polu, kociołek i gotujecie cały dzień w soli, drugi dzień gotowanie w sodzie oczyszczonej, następnie w wodzie i w occie potem już tylko jeszcze raz w czystej wodzie i korzonek nie barwi już wcale wody, tonie i co chyba najważniejsze smakuje glonojadom:)
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”