Witam serdecznie mam 3 pytania
- ile kg pisaku kwarcowego potrzebuje do 112 l akwarium lub jak to obliczyć
- adres dobrze zaopatrzonego sklepu akwarystycznego gdzie można kupić skały lub piaskowce itp.
- i tani sklep gdzie mogę kupić taśmy ledowe do oświetlenia akwarium
Jestem z Chojen Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
Sklep i ilość kwarcu do akwarium ???
obliczasz tak jak pojemność akwarium: wysokość x długość x szerokość / 1000 wielkości wpisujesz w cm.
konkretnie w standardowej 112 chcesz mieć 5cm warstwę piasku: 5 x 80 x 35 / 1000 = 14 litrów.
1 Litr piasku waży trochę więcej niż 1kg ale żeby Ci czasem nie zabrakło to uznaj że sa to wielkości równe. Czyli dla podłoża 5cm kupić powinieneś 14kg lub 14 litrów piasku.
adres dobrze zaopatrzonego sklepu: równa 3 czwartek 12-16
tani sklep by kupić taśmy ledowe: castorama / leroy / alegro przynajmniej jak ja szukałem tańszych to tylko się zjeździłem po łodzi a i tak kupiłem w tej samej cenie.
konkretnie w standardowej 112 chcesz mieć 5cm warstwę piasku: 5 x 80 x 35 / 1000 = 14 litrów.
1 Litr piasku waży trochę więcej niż 1kg ale żeby Ci czasem nie zabrakło to uznaj że sa to wielkości równe. Czyli dla podłoża 5cm kupić powinieneś 14kg lub 14 litrów piasku.
adres dobrze zaopatrzonego sklepu: równa 3 czwartek 12-16
tani sklep by kupić taśmy ledowe: castorama / leroy / alegro przynajmniej jak ja szukałem tańszych to tylko się zjeździłem po łodzi a i tak kupiłem w tej samej cenie.
-
lukwat, nie kupuj taśm ledowych. Testowałem kilka z nich ( wszystkie w silikonie ) i niestety po pewnym czasie się wypalają. Jak nie odizolujesz od wody to będą dodatkowo matowieć. Aktualnie będę robił oświetlenie na diodach power Led (czekam na przesyłkę), dlatego nie podpowiem więcej.
wachkala niestety w marketach te taśmy są bardzo drogie, jak kolega lukwat bardzo chce na taśmie led to polecam:
http://allegro.pl/tasma-300-smd-5050-le ... 71082.html
pozdrawiam
wachkala niestety w marketach te taśmy są bardzo drogie, jak kolega lukwat bardzo chce na taśmie led to polecam:
http://allegro.pl/tasma-300-smd-5050-le ... 71082.html
pozdrawiam
Aquarius_2903, Witam jednak spróbuje z taśmami wczoraj znalazłem korytka na taśmy które zabezpieczą przed wodą i można nawet w nich zastosować te nie zalane w sylikonie a myśle że one palą się właśnie przez ten sylikon zobaczymy jak to zadziała a te diody power led to będzie fajna sprawa widziałem pare filmików i dają rade Pozdro.
Ostatnio zmieniony 2014-11-22, 14:26 przez lukwat, łącznie zmieniany 1 raz.
Witamlukwat pisze:Aquarius_2903, Witam jednak spróbuje z taśmami wczoraj znalazłem korytka na taśmy które zabezpieczą przed wodą i można nawet w nich zastosować te nie zalane w sylikonie
Jesli chodzi o ledy to polecam kupic zwykla tasme ledowa bez siliconu do tego rurke plexi.
Taka konstrukcja z tasmy led w rurce plexi + koncowki zalane silikonem pracuja u mnie wysmienicie, bez zadnego problemu kawal czasu. Zadnej awarii.
Pozdrawiam
Marcin