Hej. Od zawsze chcę mieć akwarium. Zastanawiam się tylko jakie rybki do niego kupić. Słyszałem, że nie wszystkie ryby mogą żyć ze sobą w jednym akwarium. Nie mam pojęcia ile w tym jest prawdy. Wiem, że rybki mogą się zjadać. Jest wiele ryb, które mi się podobają, ale nie wiem jak będą ze sobą żyć. Doradzicie mi na co trzeba patrzeć, żeby dobrze dobrać ryby? Ja wybieram po wyglądzie. Czy są jakieś rybki, które są zalecane w akwarium? Chcę rozwijać swoje akwarium. Chcę dokupować ryby, ale nie mam pieniędzy na to, żeby ryby robiły sobie krzywdę. Poradźcie mi coś na temat doboru rybek. Proszę o radę. Jakie ryby mogą ze sobą żyć, a jakie się nie znoszą. Rybki są kosztowne, dlatego trzeba rozsądnie dobierać, a ja się nie znam. Chcę założyć akwarium, ale boję się, że jak się nie znam to mogę stracić ryby, a na to mnie nie stać. Kupno akwarium nie jest żadnym problemem, ale rybki to już inna sprawa. Chciałbym wiedzieć jakie ryby warto kupić. Pomożecie mi.
Edycja: Czytałem ten artykuł rybki akwariowe i postanowiłem kupić dwie koszatniczki
W sklepie zoologicznym spodobały mi się neonki i kardynałki. Do tego dodałbym złotą rybkę. Akwarium chyba na początek 25 litrów?
Jestem początkujący. Chcę założyć akwarium.
Jestem początkujący. Chcę założyć akwarium.
Ostatnio zmieniony 2014-11-25, 16:48 przez JaJanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak po cienkiej linie idę przez ten świat...
-
Oj od razu prowokacja... Mnie sie wydaje ze pisał to ktos bardzo mlody ;)
Do 25 litrów to ewentualnie bojownik i krewetki - też mozna całkiem fajnie zaaranzowac tak niewielki zbiornik.
Polecam zacząc jednak od 50L. Tam można juz wpuscic kilka neonek, jakies gupiki, kiryski - takie rybki mogą byc razem, nie są drogie i całkiem łatwe w utzrymaniu dla początkujacego ;)
Welony zdecydowanie nie nadają sie do tak małych akwariów.
Do 25 litrów to ewentualnie bojownik i krewetki - też mozna całkiem fajnie zaaranzowac tak niewielki zbiornik.
Polecam zacząc jednak od 50L. Tam można juz wpuscic kilka neonek, jakies gupiki, kiryski - takie rybki mogą byc razem, nie są drogie i całkiem łatwe w utzrymaniu dla początkujacego ;)
Welony zdecydowanie nie nadają sie do tak małych akwariów.