pomoc w obsadzie akwarium 60 l

zigi

Post autor: zigi »

Bolek1984 pisze:Piasek z OBI jest równie biały
Obrazek

Zrobisz jak chcesz <cena 19,99 za 20kg>
Faktycznie, wygląda bardzo ładnie! Tylko mam troche daleko do OBI w Pabianicach nie ma tego marketu... No chyba żeby zrobić wypad po wszystkie art. do Łodzi i za jednym razem zrobić większe zakupy :roll:

Mówisz o tym OBI na Szparagowej ?
Ostatnio zmieniony 2014-10-16, 11:29 przez zigi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

zigi pisze:Mówisz o tym OBI na Szparagowej ?
Tak OBI Szparagowa ale chyba jest w każdym.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

zigi

Kupując piasek kwarcowy o grubości 0,5 milimetra dla całego akwa popełniłbym błąd... W takim podłożu roślinki mogłyby mieć problem z ukorzeniem się... Dlatego zdecyduję się na inny żwirek, a tak na prawdę na trzy jego rodzaje, a mianowicie tylną ściankę i boki usypię z grubego żwiru 5-10 mm, zbliżając się do centrum użyję drobniejszego żwirku, a sam środek będzie z białego pasku kwarcowego. Myślę że na samym środku będzie stał korzeń lub jakieś skałki a wokół niego posadzę roślinki zgodnie z podstawową zasadą ich obsadzania :)
Ostatnio zmieniony 2014-10-16, 18:17 przez zigi, łącznie zmieniany 1 raz.

Adi75

Post autor: Adi75 »

A czy ten piasek z Obi trzeba jakoś specjalnie potraktować czy od razu go do akwa ?

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Adi75 pisze:A czy ten piasek z Obi trzeba jakoś specjalnie potraktować czy od razu go do akwa ?
Wystarczy wypłukać choć kiedyś startowałem baniak używając piasek prosto z worka i też nie było źle
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

zigi pisze:Kupując piasek kwarcowy o grubości 0,5 milimetra dla całego akwa popełniłbym błąd... W takim podłożu roślinki mogłyby mieć problem z ukorzeniem się...
a gupoty piszesz, jakieś mity akwarystyczne uskuteczniasz ;-)
mam tylko piasek z OBI i żadnych problemów z ukorzenianiem roślin

zmieszanie różnych granuylacji skończy się prędzej czy później tym, że najgrubsza frakcja będzie na wierzchu, a drobniejsze niżej, czysta fizyka

aha strefy beztlenowe to też mit ;-)
Ostatnio zmieniony 2014-11-06, 09:42 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

Newbie

Post autor: Newbie »

Kolega ma rację, zbyt drobny piasek to brak tlenu, ruchu wody dla korzeni roślin. W efekcie utrudnione pobieranie substancji odżywczych lub gnicie korzeni. Optymalne dla wzrostu roślin było by podłoże o granulacji 1-3mm. Nie przeczę, że się da w drobniejszym, ale to dużo zależy od innych parametrów. Początkującemu zaleciłbym użyć ciemnego podłoża o wyższej gradacji, roślin niewymagających, które na ciemnym koloże prezentują się wyśmienicie. Do zbiornika tej wielkości wybrałbym nieduże gatunki typu Otosek, Kirysek, Neon/Razbora, ale Gupik także się nada.

zigi

Udało mi się załatwić pokrywę akwarium wraz ze świetlówką, całkiem za free :) znajomy znajomego podarował i teraz mam sporą część kosztów zaoszczędzoną ! :lol:

Jeszcze tylko zakup akwa, to będzie profilowane i 60*30*40 tj 72 litry.

Jeśli chodzi o żwir, to znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ebi-zwir-ciemny-1-3mm ... 45101.html poszukam w Łodzi, może gdzieś dostanę podobny...

Pozostało mi wybrać filtr i grzałkę, bo brzęczek to raczej formalność :)

No i na sam koniec rybki i roślinki :mrgreen:

Adi75

Post autor: Adi75 »

Bolek1984 pisze:Piasek z OBI jest równie biały
Obrazek

Zrobisz jak chcesz <cena 19,99 za 20kg>

Kupowałem wczoraj i był w promocji 10 kg po 9,90 zł - zakupiłem i jutro zmieniam wystrój akwa - bo nawet tam czas na zmiany :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”