Jeszcze niedojrzały zbiornik- czy zmienić 25% wody?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
loiusfe

Jeszcze niedojrzały zbiornik- czy zmienić 25% wody?

Post autor: loiusfe »

Witam

Mam już od 1,5 tygodnia ten zbiornik 112 litrów. Akwarium zostało zalane w środe w zeszłym tygodniu. Nie płukałem żwiru ani nie czyściłem kubełka. Ryb jeszcze w środku nie ma. Codziennie mierze No2 I No3. Wczoraj No2 było obiecujące na poziomie 0,1. Dzisiaj jest już 1,5. Czyli jeszcze zbiornik niestabilny. Czy gdzieś w niedziele jak będzie prawie 2 tygodnie powininen zrobić małą podmiane wody? Np. 25 %???
Pozdrawiam

duch

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

duch pisze:Akwarium zostało zalane w środe w zeszłym tygodniu. Nie płukałem żwiru ani nie czyściłem kubełka.
Możesz sprecyzować w czym rzecz? Jest to całkiem nowe akwa, czy też zrobiłeś restart baniaka a może nowe szkło i jedynie stary żwirek i dojrzały filtr?
duch pisze:Czy gdzieś w niedziele jak będzie prawie 2 tygodnie powininen zrobić małą podmiane wody? Np. 25 %???
Wolałbym dodać jakieś dobre bakterie, podmiana nic nie wniesie w biologię, jedynie fizycznie "na chwilę" obniży poziom azotynów. Fajnie byłoby, gdybyś "pochwalił się" ile roślin i jakie posadziłeś w swym zbiorniku, by bezproblemowo z nim wystartować ;)
Ostatnio zmieniony 2014-09-05, 18:09 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
loiusfe

Post autor: loiusfe »

Jest to nowe szkło a stary żwirek niepłukany i filtr kubełkowy niemyty. Rośliny to jedna jakaś duża żabienica ,jeden lotos, 4 kryptokoryny i tak średnio wgłębka na powierzchni wody.

---

Niewiem czy dobrze zrobiłem ale dołorzyłem dodatkową świetlówke. Do tej pory miałem 1x 24 waty T5. Teraz mam 48 wat. Co daje mi jakieś 0,45 na litr.

---

Właśnie dałem sera nitrivic.

---

Przed chwilą zmierzyłem NO2, jest na poziomie 0,1. Zobaczymy ile będzie jutro.

--

Dzisiaj w niedziele No2 na poziomie 0,1 do 0,2. Czyli jest nieżle.
Ostatnio zmieniony 2014-09-07, 08:38 przez loiusfe, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam

duch

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”