Niestety Polska to taki kraj...nie to żebym psioczyła na swój kraj, ale niestety realia są takie, że przepisy swoje, a ludzie swoje. Druga sprawa jest taka,że często i wielu przepisów nikt nie przestrzega, one zostały tylko wydane,ale wszyscy mają to gdzieś i każdy robi jak mu się podoba.Przykładów jest cała masa...sople lodu na Kopcińskiego w te mrozy wisiały nad samym chodnikiem, tam gdzie przechodzą cały czas ludzie, dodam,że sople były nawet po metr długości i jak by to spadło komuś na głowę, to nie ręczę..dzwoniłam do straży miejskiej,ale nie bardzo się z tym spieszyli..widać mieli ważniejsze sprawy.Niby obywatele powinni zgłaszać zagrożenie i różne ważne sprawy,ale oni maja to gdzieś.Kolejnym przykładem są palacze..palą na przystankach, w miejscach publicznych, obok zakazu palenia, palą innym ludziom z przystanku pod nos...no i wolno im, bo każdy ma to w nosie, bo nawet jeśli komuś się to nie spodoba, to osoba paląca może mu nawtykać jeszcze.
Zanieczyszczenie środowiska, zanieczyszczone autobusy(pijani w miejscach lokalnego transportu zbiorowego, którzy załatwili wszystkie swoje potrzeby łącznie z powrotem treści z żołądka)...nikt nic z tym nie robi..to wszystko jest mała szkodliwość czynu, zbyt mała..
Jeszcze jeden przykład w moim miejscu pracy..pan nie wyłącza silnika autobusu, obok sklepu w którym pracuję jest marketowy przystanek autobusowy.Zwracaliśmy uwagę,żeby pan wyłączał silnik na postoju,ale on ma to w nosie, bo postój trwa 5 minut, pomnożyć to teraz przez dwa razy w ciągu godziny, doliczyć przerwy po 15 minut, na których pan też siedzi w autobusie i kopci pod nos spożywając kanapki,albo idzie do wc a silik warczy i dymi..wychodzi jakieś 2 godziny smrodzenia dziennie..też mała szkodliwość czynu.
Psie kupki na chodnikach, których ludzie nie sprzątają po swoich psach..mało kto wie jak to jest groźne dla zdrowia dorosłych,a już zwłaszcza dzieci..sama miałam okazję się przekonać..bo walczyłam z chorobą mojego dziecka bardzo długo..ludzie chorują i niby nie wiadomo od czego, lekarze rozkładają ręce...to jest wszystko temat rzeka. W tym kraju wiele rzeczy tak wygląda i nic się z tym nie da zrobić,a jeśli zaczniesz z tym walczyć, to zrobią z Ciebie dziwaka co się czepia, albo nie ma co zrobić z czasem

.