Sole, początki i problemy

Awatar użytkownika
mario150375

Sole, początki i problemy

Post autor: mario150375 »

Witam,
Wiem, że tematów takich w sieci i na forum jest bardzo dużo. Doszedłem jednak do poziomu, że im więcej czytam tym mniej rozumiem.. Dlatego pomyślałem, że może jak ktoś inny spojrzy na to "świeżym i chłodnym okiem" to wskaże gdzie zrobiłem / robię błędy..
Ale do rzeczy.
Jakiś czas temu pomyślałem (oczywiście mając na celu lepszy wygląd akwarium) o zastosowaniu soli. Nie miałem dotąd żadnych doświadczeń z tym więc może z tego biorą się błędy i niepowodzenia..
Kilka słów o akwarium - 126l nominalnie (80x35x45), oświetlenie 3x28W, podłoże żwirek kwarcowy 1-2mm + JBL Aquabasis plus, CO2 z butli (poziom jest ok - sprawdzam za pomocą testu pernamentnego), filtr Eheim 2224 - cyrkulacja myślę jest, rośłiny się poruszają..., świecę 12 godzin, CO2 włącza się na 1,5 godziny przed zapaleniem światła, a wyłącza na godzinę przed zgaszeniem. Podłoże nowe - gdzieś tak w połowie grudnia zrobiłem restart...

Wczoraj wyczyściłem i zrobiłem fotkę:
Obrazek

Jakiś czas temu jak nie miałem jeszcze soli wykorzystałem gotowiec zrobiony też pewnie z soli, miałem na opakowaniu ile czego i podałem
10 NO3, 1 PO4, 20K, 1 Mg tygodniowo i mikro. Efekt był taki, że rośliny rosły ale dolne liście kryptoryna rubella zrobiły się żółte. Więc pomyślałem, że za mało Mg.
Kiedy miałem już sole (rozrobiłem każdą osobno) zwiększyłem do 3Mg. Ale nadal ta kryptokoryna ma żółte liście.. No i jakiś czas temu przypałętały się sinice- nie jest ich dużo, żwirku jeszcze nie atakują ale są... Sinice łatwo usunąć ale szybko wracają, jeżeli warunki są ku temu...

Wczoraj po podmiance 50% zwiększyłem NO3 do 20, PO4 do ponad 1...

Jeszcze jedna fotka:
Obrazek

Teraz nie wiem, czy zaciemniać czy nie, a potem jak zacząć dozować...., czy mikro podawać codziennie czy np 3 razy w tygodniu...

Myślę, że Ci wśród Was dla których sole i EI to chleb powszedni podpowiedzą, gdzie tkwi błąd... :-) i jak z tego wybrnąć.
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 13:07 przez mario150375, łącznie zmieniany 3 razy.
98l - Krewetkarium

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Hm...co Wy z tymi sinicami? Najpierw mały, teraz Ty... :shock: Stosuję metodę EI gdzieś ok.5 lat i jak do tej pory nie miałem takich "przygód" ;-)
mario150375 pisze: oświetlenie 3x28W,
A cóż to za światełko? Rozumiem, że to jakieś T-5ki, zastanawiam się, czy nie popełniłeś błędu, że po prostu masz 3x24W. Z drugiej strony patrząc wiem, że są też "takie dziwne, nietypowe" świetlówki, ale one są słabe, tzn. emitują mało światła. Przybliż temat-jakie temp. barwowe posiadają te, które masz w akwa?
mario150375 pisze:CO2 z butli (poziom jest ok - sprawdzam za pomocą testu pernamentnego),
Ja tym testom tak do końca nie ufam. W którym miejscu masz zainstalowany pojemniczek(chodzi mi, jak daleko od dyfuzora)? A orientujesz się, ile podajesz b/s CO2?
mario150375 pisze:cyrkulacja myślę jest, rośłiny się poruszają
Dobrze, że zwracasz na to uwagę, bo jest to dość istotny element w nawożeniu, czyli dobra dystrybucja węgla w kolumnie wody.
mario150375 pisze:świecę 12 godzin,
Rozumiem, że postarałeś się i robisz "efekt dnia"? ;-) Sam tak oświetlam w systemie 1+2+1 i jest ok., więc kolejny parametr masz zachowany ;-)
mario150375 pisze:Jakiś czas temu jak nie miałem jeszcze soli wykorzystałem gotowiec zrobiony też pewnie z soli, miałem na opakowaniu ile czego i podałem
I to było o wiele prostsze dozowanie, bo nie wiedziałeś ile czego jest i nie ingerowałeś w skład. Teraz masz sole i obliczasz indywidualnie i już na samym początku przygody z nimi zaczęły się problemy. ;-)
mario150375 pisze:rośliny rosły ale dolne liście kryptoryna rubella zrobiły się żółte. Więc pomyślałem, że za mało Mg.
A czemu zwaliłeś ten problem na magnez? Może po prostu doły rośliny nie są doświetlone? Znasz poziom Ca w swej wodzie? Jego stosunek do Mg powinien wynosić 4:1, jeśli jest inaczej zachwiałeś te proporcje.
mario150375 pisze:Wczoraj po podmiance 50% zwiększyłem NO3 do 20, PO4 do ponad 1
No i kolejny "kwitek"...sam napisałeś o proporcjach 10:1:20 a mimo to zrobiłeś inaczej. Dlaczego, czyżbyś też winą za sinice obarczał fosfor? Właśnie jest odwrotnie, to azot jest podstawą powstawania...hm, źle...sinice odżywiają się azotem (o...teraz ciut lepiej zabrzmiało :mrgreen: ).
Przykład małego pokazał, że zaciemnienie dało jakiś oczekiwany efekt, więc może spróbuj? Sam nie doświadczyłem takiej plagi, więc tylko "gdybam" ;-)
mario150375 pisze:zy mikro podawać codziennie czy np 3 razy w tygodniu...
No właśnie...a jak dozowałeś sole dotychczas?

Awatar użytkownika
mario150375

Więc Krzychu po kolei.
- sole dozowałem makro na 3 razy rozbite w tygodniu, mikro codziennie,
- świetlówki Aquastar, Grolux i Day Light 3x28W T5,
- azotu dodałem nie żeby zachwiać proporcje ale, po analizie wypowiedzi Spidera, żeby utrzymywać poziom 20 przy sinicach. Nie twierdzę może błędnie coś zrozumiałem...
- poziomu Ca w wodzie to hmm trudno uzyskać informacje od wodociągów, a testu nie mam...
- na tym gotowcu miałem podane ile czego jest, napisałem tak wcześniej,
- dyfuzor mam z jednej strony akwarium przy przedniej szybie a pojemniczek na drugiej przeciwnej ścianie bocznej ok 10cm poniżej wylotu z filtra - deszczowni, rośliny bąblują, podaję 1 b/s.
Chyba na wszystko odpowiedziałem....
98l - Krewetkarium

jabol

Post autor: jabol »

apropos sinic i innych glonów dobrze jest poczytać:

http://nyzio.com/artyk/rozdzial_glony.htm

(jest tam dużo info odnośnie: azotu-fosforu i magnezu)

no i warto też zerknąć na cosik takiego jak DOC (materia organizczna), tym bardziej że można już w ludzkich cenach kupić do tego test
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 15:18 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Też nawożę solami, i również staram sie utrzymywac te znane proporcje 10:1:20, dokładnie takie, jednak dawki podaję codziennie a mikro stosuje praktycznie śladowe ilości raz na jakis czas, ale kapkę mikro nic więcej. Magnezu podaje 5, chociaz nie wiem ile mam Ca w kranówce. Czas świecenia 14.00-23.30. Świecę aquastarem ( 10000k) i zwyklym day lightem( 6500k). Zbiornik oświetlany jedynie sztucznym światłem, jak wyłączam świetlówki, zupełny brak światła naturalnego. Tyle z podstawowych danych. W moim konkretnym przypadku MAriusz, jesli zaczynały sie pojawiac jakies leciutkie nitki czy punktowe zielenice na szybie gdzieniegdzie, znaczyło to, ze dawałem za duzo i za czesto ferro+ ( moje jedyne mikro, które daję obecnie - śladowe ilosci powiedzmy dwa razy w tygodniu kapke). Glona w sumie nigdy nie było i nie ma oprócz jakis tam początków, na które od razu reagowałem zmniejszeniem mojego mikro ( Ferro+, to takie delikatne mikro z podobno podwójna dawka żelaza). Na efekty wprowadzonych zmian najczęściej trzeba jednak poczekać ok. tygodnia - dwóch nieraz. Mysle, że niepotrzebnie tak od razu zwiekszyłes dawke azotu i fosforu ... Te dawki, które zapodałeś po korekcie ilosci azotu tj. N - 20...i ten wiekszy fosfor, to jak na poczatek chyba troche za duzo, ja bym pozostałem przy tych N-10, P - 1 oaz K - 20 ... i zwrócił uwage na to mikro ( moze je ograniczyć nieco, albo chwilowo zaprzestac na kilka dni) no i rozprowadzenie co2 w zbiorniku. Jak bedzie wszystko rosło, wtedy bym kombinował ze zwiekszeniem dawek. Pozostaje jeszcze kwestia obsady roślinnej i jej upodoban co do makro i mikro. Zapytam jeszcze, czy podmiany robiśz co tydzień w takiej samej ilosci?? Jaka masz obsade zwierzęcą?
To moje spostrzeżenia zanotowane u siebie w zbiorniku, musisz popróbować. Chyba nie ma jekiegoś sprawdzonego przepisu, ale wskazówki owszem, koledzy i kolezanki napewno podpowiedza Ci cos jeszcze :-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 15:39 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
mario150375

Podmiany 50% co tydzień z czyszczeniem dna. Wczoraj po 3 dniach z wiadomych powodów.
Obsada 7 kirysków, 9 brzanek sumatrzańskich (zwykłe i mszyste), 2 molinezje ostrouste i zostały mi 2 neonki czarne które dożywają u mnie swoich dni. W sumie 20 szt....
Popatrzę jeszcze na świetlówki... i poczekam kilka dni...
98l - Krewetkarium

lukaszLDZ

A to na bank sinice?? Sprzyjającymi sa raczej niski azot a wysoki fosfor, ale to różnie bywa. Jednak u mnie przy azocie 10 a fosforze 1, nigdy nie miałem czegos takiego. Nie stosuje jednak metody EI. Podaje jedynie sole w okreslonych proporcjach nie na max ;-) Poczekaj może trochę na efekty i ja bym wrócił do tej roporcji 10:1:20, tak mysle ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 15:57 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

mario150375 pisze:- sole dozowałem makro na 3 razy rozbite w tygodniu, mikro codziennie,
Mikro rozumiem, że dawka tygodniowa podzielona na 7? Najprawdopodobniej wg mego mniemania jest za dużo tego mikro i to jest powód tąpnięcia-analogia do akwa małego.
mario150375 pisze:azotu dodałem nie żeby zachwiać proporcje ale, po analizie wypowiedzi Spidera, żeby utrzymywać poziom 20 przy sinicach. Nie twierdzę może błędnie coś zrozumiałem...
No nie mówię, że zrobiłeś to umyślnie...ja jednak nie spotkałem się z tą teorią Spidera, bo i pewnie wszystkich jego artykułów nie przeczytałem. Ale podnosząc azot dwukrotnie a fosfor(do jakiego konkretnego poziomu?) ileś tam to właśnie podałeś sinicom dodatkowej porcji pokarmu. Bo to właśnie azot jest jego głównym menu a nie, jak sugeruje lukaszLDZ
lukaszLDZ pisze:Sprzyjającymi sa raczej niski azot a wysoki fosfor,
mario150375 pisze:poziomu Ca w wodzie to hmm trudno uzyskać informacje od wodociągów
Jestem pewien, że jest odwrotnie...wodociągi muszą podać ile jest Ca we wodzie, natomiast Mg nie koniecznie...ale to szczegół, choć dość istotny ;-)
mario150375 pisze:dyfuzor mam z jednej strony akwarium przy przedniej szybie a pojemniczek na drugiej przeciwnej ścianie bocznej ok 10cm poniżej wylotu z filtra - deszczowni,
Hm...CO2 masz po przeciwnej stronie aniżeli deszczownię? :shock:

jabol

mario150375 pisze: - poziomu Ca w wodzie to hmm trudno uzyskać informacje od wodociągów, a testu nie mam...
a Ksawerów nie podlega pod Łódź ?

lukaszLDZ

http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=87#p734
Zerknij na ten artukuł w jakis sposób jest to wytłumaczone, lecz czy niezbyt uproszczona ta tabelka?? Nie wiem. Sinice tak czy siak maja zdolnośc pochłaniania azotu z atmosfery. Niekoniecznie musi on byc dostepny prosto z wody podany przez nas na tacy. Nie nalezy mi sie wydaje tez szufladkowac , że azot i fosfor tylko, jest zapewne eiel innych czynników wpływających na rozwój sinic i tak samo zreszta glonów. Mariusz ale pytanie raz jeszcze czy to są sinice, jestes pewien czy jakis rodzaj osadu glona nie wiem czego???
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 17:55 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Mario mialem podobny problem ciut gorzej to u mnie wygladalo :) W moim przypadku pomogło zaciemnienie na 2 -3 dni u CIebie moze byc nawet jeden dzien bo masz tego malutko w zbiorniczku. Nastepnie podmiana wody 50-60 % Roslinki byly czysciutkie bez tego "gówna" sory za wyrazenie ale inaczej tego nie da sie nazwac. Po podmianie dodalem troche potasu zadnego azotu nie podawalem bo mialem na poziomie 10mg/l wody. Rosliny zaczely powoli normalnie funkcjonowac - bąbelkować. mija 1 tydz odkad sinice mnie opuscily i narazie nie podawalem fosforu a rosliny wciaz bąbelkują i maja sie dobrze:) moze w wodzie kranowej mam jakies ilosci fosforu niewykrywalne przez testy jbl'a. Męczyłem się ponad miesiac z tym i utrzymujac proporcje NPK 10:1:20 w akwa bylo coraz gorzej są zdjecia wrzucone w temacie Wysoki poziom NO3

http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=56940#56940

Awatar użytkownika
mario150375

Więc zobaczyłem jeszcze raz świetlówki i jedna wydała mi się podejrzana.. Na wszelki wypadek wymieniłem - mam teraz dwa Groluxy i Aquastara. Po prostu miałem zapasową świetlówkę i po nią sięgnąłem....

Co do umieszczenia dyfuzora to sugerowałem się opisami w sieci i swoimi obserwacjami. Deszczownię (tzn dziurki) mam ustawione poziomo do tafli wody i widać, jak bąble CO2 wędrują po akwarium.

Tą tabelkę o której piszesz Łukasz już widziałem. Między innymi dlatego zasugerowałem się żeby podnieść NO3 do 20. Może błędnie.

Co do sinic to faktycznie nie jest problemem, żeby je zgubić zakrywając akwa. Tylko waham się aby użyć tego środka bo lubią się odrodzić w sprzyjających warunkach.
Dlatego założyłem ten temat, bo jest pytanie co dalej po odkryciu "sarkofagu".
Kiedyś zgubiłem sinice bez zaciemniania ale może to byl fart... Aha no i jeszcze jedno zapomniałem napisać wcześniej sinice pojawiły się leciutko wtedy jak stosowałem gotowca...

Jabol - Ksawerów ma inne ujęcia niż Łódź.
Co do tego, że zasugerowałem się Mg - także Heteranthea gubiła swoje liści - najpierw żółkły. Może gnicie liści zwiększyło krótkotrwale DOC i efekt jest jaki jest.. Nie wiem gdybam tylko.....

Krzychu piszesz, że za dużo mikro .. może. Ile powinno być? Teraz podaję 0,5ppm tygodniowo.
98l - Krewetkarium

jabol

mario150375 pisze: Jabol - Ksawerów ma inne ujęcia niż Łódź..
fucktycznie .. :-/

swoja drogą macie niskie pH :-D , a to może świadczyć o niższej niż w Łodzi twardości:

http://www.ksawerow.bip.cc/p,653,Aktualnosci.html (pdf)

jak zależy ci na dokładnych parametrach to może uderz do tej firmy z Pszczyny - a nóż/widelec mają jakies dodatkowe info (tudzież pomęcz p. Włodzimierza lub p. Aleksandrę ;-) )

Awatar użytkownika
krzych0062

mario150375 pisze:Co do umieszczenia dyfuzora to sugerowałem się opisami w sieci i swoimi obserwacjami.
Ok...zapytałem tylko, bo nie spotkałem się z takim umiejscowieniem ;-)
mario150375 pisze:Aha no i jeszcze jedno zapomniałem napisać wcześniej sinice pojawiły się leciutko wtedy jak stosowałem gotowca...
Znaczy, że to nie rozpoczęcie nawożenia poszczególnymi solami miało wpływ na pojawienie się sinic? Bo tak dałeś do zrozumienia w pierwszym poście, że to właśnie one stały się powodem...
Ustaliłeś sobie matematycznie jakieś dawki, dozujesz mikro i makro...czy po rozpoczęciu tego procesu robiłeś jakieś testy, wiesz ile i czego "schodzi" w przeciągu tygodnia?
mario150375 pisze:Co do tego, że zasugerowałem się Mg - także Heteranthea gubiła swoje liści - najpierw żółkły.
Akurat "hetera" jest rośliną fosforolubną, co całkiem niedawno wspomniał o tym jabol, więc wcale nie powiedziane, że to brak magnezu spowodował jej marnienie. Zaryzykowałbym tezę, że to właśnie brak fosforu jest powodem....tym bardziej, że zacząłeś dozować mniejszą ilość w stosunku do azotu...
mario150375 pisze:Krzychu piszesz, że za dużo mikro .. może. Ile powinno być? Teraz podaję 0,5ppm tygodniowo.
Domyślam się, że ten wynik jest oparty na stężeniu Fe? Niby jest ok., ale w rzeczywistości może być za wiele...Trudno tak ocenić "na oko" nie widząc całej "historii roślin"...masz przykład tematu małego, ile stron zapisaliśmy, by wreszcie wydobyć od niego to całe zło, które spowodowało tąpnięcie jego akwa, czyli chodziło o złą dystrybucję CO2... ;-)

Awatar użytkownika
mario150375

Mam pewną ideę, co zrobiłem nie tak... Muszę to teraz sprawdzić.. Za jakiś czas myślę około tygodnia do dwóch napiszę efekty eksperymentu. Jeżeli sprawdzi się to o czym myślę to sprawa jest błaha.... Ale poczekajmy z osądami. W tej chwili na ponad dobę zakryłem akwarium, bez CO2 i światła, tylko deszczownica porusza taflę wody.

Krzychu masz rację co do pojawienia się sinic, źle opisałem - moja wina.. Czasem tyle spraw mam na głowie, że niekiedy zapominam szczegółów, a raczej uświadamiam sobie je później...

Dość teraz na ten temat. Robię eksperyment... :-)
98l - Krewetkarium

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”